przednie wahacze – zestaw naprawczy 323f bj, 99r

Skrzynia biegów, sprzęgło, osie, zawieszenie, koła, układ kierowniczy i hamulcowy.

Postprzez dr_kvas » 26 cze 2014, 22:04

Witam,
Temat poruszany był już kilkakrotnie, jednak nigdzie nie znalazłem odpowiedzi. Otóż chciałem wymienić przedni wahacz, zanim jednak to nastąpi dobrze by było wszystko skompletować. Brakuje mi śrub mocujących. Szybkie pytanie: czy ktoś mógłby mi podać wymiary tych śrub. Chodzi mi o te śruby przy przedniej i tylniej tuleji wachacza.

Dopisano 26 cze 2014, 22:32:

A może ktoś się orientuje gdzie w Łodzi mogę takie śruby kupić? Obdzwoniłem chyba wszystkich i znalazłem tylko w serwisie mazdy na ul.3 Maja. Cena kompletu to jedynie 220zł :'(
dr_kvas

Postprzez smile » 26 cze 2014, 22:51

Śruby zostawiasz stare, spokojnie można je ponownie zastosować. Zanim weźmiesz się za odkręcanie, dobrze je zlej jakimś ROST-OFFem, przyładuj kilka razy młotkiem jeśli jest dojście i zaatakuj dobrym kluczem.
Ja u siebie wymieniałem kilka razy tuleje wahaczy ( licznikowo mam 310tyś km ) i śruby zawsze dawałem stare.
Forumowicz

Od: 16 lip 2011, 13:38
Auto: M5 CR
M6 GY

Było:
323F BJ RF2A

Postprzez rav 75 » 27 cze 2014, 04:25

A jak chcesz koniecznie wymienić,kup używki np. na Gerberowej... :)
rav 75

Postprzez dr_kvas » 27 cze 2014, 17:06

Śruby wczoraj potraktowane odrdzewiaczem, dziś z rana zabrałem się za wymianę, ku zaskoczeniu udało się żadnej nie zerwać,a nawet ponownie je zastosować:-D
Dobry klucz,hmm... Użyłem klucza zwykłego płaskiego + gazrurka (ok 70cm) :-P po puszczeniu nasadka i grzechotka. Oczywiście w pierwszej kolejności młotek.
Co do Gerberowej (Mileszki) dzwoniłem, zbyli mnie gdy się dowiedzieli, że potrzebuje jedynie śrub.
Acha, gdyby ktoś kiedyś potrzebował,później dopiszę wymiary org śrub.
Dzięki wszystkim, pozdrawiam.
dr_kvas

Postprzez ewemarkam » 27 cze 2014, 21:13

W zasadzie to miałem już parę samochodów i za każdym razem jeśli robiłem przednie zawieszenia, dawałem zawsze stare śruby. Nigdy nie urwałem starych. Po za tym raczej i tak ciężko będzie dorwać odpowiednie. Zwłaszcza że są nietypowe bo na klucz 12 albo 14. Poza tym co z twartością. Jeśli uda Ci się te wymiary dorwać to będzie fajnie.
Pogotowie Komputerowe
Alarmy samochodowe, centralne zamki, blokady zapłonu, czujniki cofania, światla dzienne itp.
Forumowicz

Od: 7 sie 2011, 09:19
Auto: 323F BJ DiTD '99