Skrzypienie przy skręcaniu
Strona 1 z 1
Witam, posiadam mazdę 323f 1.8 i zauważyłem że podczas skręcania lub powolnych manewrów na parkingu lub pryz nierownođciach strasznie coś chrupie- skryzpi. Jedni mówią że coś z pompą wspomagania ale nikt nie jest pewny. proszę o pomoc
- Od: 27 sty 2011, 18:26
- Auto: Mazda 323f 1.8 rok 1999
dzięki za info ale to nie przegub ponieważ jest to inny dźwięk . ten dźwięk jest podobny do zgniatania pustej butelki pet.
Kolego a jak tam tylne tuleje przednich wahaczy? Silnik mam ten sam,myślę że to akurat nie ma znaczenia,miałem takie skrzypienie 2 lata temu,okazało się że owe tuleje się po prostu "wyprasowały" z wahaczy i to była przyczyna skrzypienia. Ostatnio,bo w lutym,zaczęło mi coś skrzypieć z tyłu,nasmarowałem chyba wszystko co się dało nasmarować,okazało się że skrzypiał łącznik stabilizatora,mimo że wymieniany był w październiku. Może u Ciebie skrzypi łącznik,tyle że przedni,o ile inne pomysły okażą się chybione.
-
rav 75
ok kolego po sprawdzam to co napisałeś. ale wiesz jaki to problem?na prostych kołach przekręcasz jeden cały obrót i pół i wtedy jest to charakterystyczne skrzypienie/chrupanie.
Mi też tak coś skrzypiało. Wystraszony trochę pojechałem do mechanika, okazało się że to łącznik stabilizatora. Nie miał luzu ale strasznie ciężko chodził nawet zapięty w imadło.
Pogotowie Komputerowe
Alarmy samochodowe, centralne zamki, blokady zapłonu, czujniki cofania, światla dzienne itp.
Alarmy samochodowe, centralne zamki, blokady zapłonu, czujniki cofania, światla dzienne itp.
zauważyłem że dzieje się to przy prawym przednim kole. i np jak stoję tym kołem na krawężniku a drugim na drodze to bardziej skrzypi tak jak by pod obciążeniem. czyli mówisz wymienić łącznik?:P
Pasuje idealnie na łącznik, miałem identyczna sytuacje z tyłu. Wystarczyło ponaciskać auto z jednej strony i skrzypiało niemiłosiernie, skoro skrzypienie nasila się gdy auto stoi na nierównościach to będzie to właśnie to
Jak chcesz mieć pewność w 100% to postaraj się posmarować łącznik jakimś WD40. Jeśli to on jest winien to przestanie, ale to pomaga tylko na chwile.
Bez Mazdy nie ma jazdy
- Od: 3 sty 2011, 12:11
- Auto: 323F'99 BJ 1.5 GLX Twilight Blue Mica LPG KME Nevo
ewemarkam napisał(a):Wystraszony trochę pojechałem do mechanika, okazało się że to łącznik stabilizatora
Miałem podobną sytuację i też okazał się łącznik do wymiany
- Od: 15 kwi 2007, 16:41
- Auto: Francuskie Kombi
Moja ex:Mazda 323F BJ
Co do WD 40 lub innych preparatów o podobnym działaniu: tuleje,przeguby itp. spryskując faktycznie wyeliminuje się piski czy skrzypienie ale takie rzeczy jak sworzeń lub omawiany łącznik stabilizatora nie za bardzo. Po prostu jest zabudowany jakąś gumową uszczelką. A żeby sprawdzić czy skrzypi łącznik wystarczy wziąć strzykawkę i igłę,przekuwając się przez gumę nalać odrobinę oleju,nawet silnikowego. Mała dziurka krzywdy nie zrobi a olej na pewno usunie ewentualne skrzypienie i pisk. No można jeszcze wymontować jak napisał Ewemarkam,pół biedy jak się odkręci i robi się to samemu bo koszty żadne.
-
rav 75
Strona 1 z 1