rozmiar, rozstaw śrub i ET felg i opony na te felgi
Witam panowie jakie nakrętki są do naszych mazdach bo zgubiłem 2 szt mam wąskie otwory w felgach ?
http://allegro.pl/nakretki-do-kol-chrom ... 09849.html
M12x1,50 stożek klucz 19
czy
M12x1,25 stożek klucz 19

M12x1,50 stożek klucz 19
czy
M12x1,25 stożek klucz 19
- Od: 10 paź 2007, 16:51
- Auto: 323F BJ 2001 1.6 sport
Panowie przy zmianie stalówek na alusy jakieś mocowania mogą nie pasować? Szpilki, śruby, nakrętki? Nie mam o tym pojęcia to powie mi ktoś co muszę kupić oprócz felg? Żeby się nie okazało, że zajadę do jakiegoś fachmana zmieniać a on mi ręce rozłoży, że czegoś nie ma czy coś nie pasuje. Chciałbym mieć coś antykradzieżowego, jakieś nakrętki, śruby czy cuś. Skrobnie mi ktoś co muszę kupić? Jakieś średnice, rozmiary, długości?
Kupując felgi zwróć uwagę na średnicę otworu centralnego, jak felga ma większą średnicę to musisz kupić dodatkowo pierścienie centrujące, oczywiście także ważny jest rozstaw otworów na śruby, odsadzenie, średnica i szerokość. Do mocowania felg lepiej zastosować ładnie wyglądające nakrętki chromowane pełne ( nie przelotowe ).
Jak chcesz coś porządnego antykradziejskiego to polecam Oryginalne nakrętki zabezpieczające Mazdy dostępne w każdym ASO

Jak chcesz coś porządnego antykradziejskiego to polecam Oryginalne nakrętki zabezpieczające Mazdy dostępne w każdym ASO
Pierścienie centrujące dostanę w komplecie z felgami z 67 na 54.
Chodziło mi raczej o te nakrętki. Tu pewnie kłania się podstawowa wiedza o mocowaniu koła
Sądziłem, że muszę kupić do alusów inne śruby. A że można już kupić śruby z zabezpieczeniem o takim czymś myślałem.
Chodziło mi raczej o te nakrętki. Tu pewnie kłania się podstawowa wiedza o mocowaniu koła

kubi2410 napisał(a):M12x1,50 stożek klucz 19
czy
M12x1,25 stożek klucz 19
podczepiam się do pytania bo w felgach mam małe otwory i trochę problem z przykręcaniem i odkręcaniem.
kubi2410 napisał(a):Witam panowie jakie nakrętki są do naszych mazdach bo zgubiłem 2 szt mam wąskie otwory w felgach ?http://allegro.pl/nakretki-do-kol-chrom ... 09849.html
Ja mam teraz takie nakrętki jak w linku w moich alu tylko dokładnie nie wiem jakie wymiary . Przedtem miałem standardowe od stalowych felg i był problem z odkręcaniem zwykłym kluczem ( seryjnym z mazdy). Zwykły nasadowy też nie dawał rady wcisnąć się pomiędzy otwór a nakrętkę. Musiałem kupić nasadowy cienko ściankowy. Miało to swoje plusy. Nie musiałem mieć nakrętek zabezpieczających przed kradzieżą.
Standardowa nakrętka to M12x1,5 stożek, klucz 21 (oczywiście 19 też może być, ale trzeba będzie wozić ze sobą przejściówkę). Przy nakrętkach nieprzelotowych trzeba, by było sprawdzić jej wysokość, żeby faktycznie dociskała felgę, a nie oparła się na szpilce.
Panowie, kupiłem niedawno używane oryginalne aluminiowe felgi do 323F BJ ( 15", szerokość felgi 6" ).
Szukam letnich opon do tych felg. Standardowo powinienem założyć 195/55.
Na http://www.forumsamochodowe.pl/rozmiary/
jest czytelna rozpiska jaka felga pasuje do jakich opon.
Czy ktoś z Was założył na taką felgę inny rozmiar opony ? Jeśli tak to jaki ?
Myślę o założeniu 185/60 lub 185/55. Czy ktoś z Was ma założone takie opony
na feldze 15" i szerokości 6" ?
Szukam letnich opon do tych felg. Standardowo powinienem założyć 195/55.
Na http://www.forumsamochodowe.pl/rozmiary/
jest czytelna rozpiska jaka felga pasuje do jakich opon.
Czy ktoś z Was założył na taką felgę inny rozmiar opony ? Jeśli tak to jaki ?
Myślę o założeniu 185/60 lub 185/55. Czy ktoś z Was ma założone takie opony
na feldze 15" i szerokości 6" ?
- Od: 9 kwi 2011, 14:32
- Auto: Mazda 323F BJ 1.6 ZM 2002r.
nie będzie problemu http://www.opony.com.pl/narzedzia/zamienniki-opon/195/55r15/
przy 185/60 różnica w średnicy koło jest 9mm czyli całe nic
ja na felgę 6 calową na zimówkach mam 195/65 i różnice w średnicy 39mm którą widać bo auto poszło 2 cm wyżej ale na zimę prześwit się przydaje ale 195/65 to moim zdaniem max jaki można wsadzić![krzywy :]](./images/smilies/krzywy.gif)
przy 185/60 różnica w średnicy koło jest 9mm czyli całe nic
ja na felgę 6 calową na zimówkach mam 195/65 i różnice w średnicy 39mm którą widać bo auto poszło 2 cm wyżej ale na zimę prześwit się przydaje ale 195/65 to moim zdaniem max jaki można wsadzić
![krzywy :]](./images/smilies/krzywy.gif)
- Od: 14 kwi 2011, 09:47
- Auto: 323F BJ 99 1,5 ZL
Marek82 napisał(a):185/60 bez problemu wejdzie na taką felgę, jedyna różnica jest taka, że przy węższej oponie rant felgi będzie bardziej odkryty.
...a to oznacza,że felga będzie bardziej narażona na uszkodzenia. Hmm... czy warto ryzykować ?
- Od: 9 kwi 2011, 14:32
- Auto: Mazda 323F BJ 1.6 ZM 2002r.
nie odczujesz tego jak nie będziesz rył o krawężniki to nic się nie stanie można i 155 naciągnąć i jak się umie jeździć to się rantu nie pokaleczy

Witam ! Mam takie pytanie.Zamierzam kupić alusy do Mazdy 323f z 1999r .Felgi 6",4x100,otwór 54,1mmi opony letnie 195x55R15.Tylko mam wątpliwości co do ET .Czy będą pasowały z ET 38 czy lepiej inne i jakie.I czy ta szer.6" jest ok czy lepiej 6,5". Bardzo proszę o poradę .Pozdrawiam
!

- Od: 26 lis 2011, 23:27
- Auto: Mazda 323F z 1999r. BJ 1,5,16V + LPG
wszystkie parametry w normie przy ET 38 będzie felga bardziej na zewnątrz niż przy seryjnym et45, ale nic nie będzie tarło to samo tyczy się szerokości zarówno 6 jak i 6,5 będzie bez lipy
Dzięki bardzo kolego za szybką odpowiedź ,tak myślałem o ET 38 lub ET 40 bo w końcu to i tak niewielka różnica między tymi wielkościami.To teraz tylko kasa i będzie się śmigać na alusach gdyż teraz zimówki mam 185x65R14 a na 15 będzie ładniej koło wyglądało.Pozdrawiam serdecznie 
- Od: 26 lis 2011, 23:27
- Auto: Mazda 323F z 1999r. BJ 1,5,16V + LPG
Panowie pilnie potrzebuje waszej pomocy 
Otóż znalazłem felgi które zawsze mi się podobały tylko potrzebuje porady czy nie będą mi obcierać.
Felgi to Artec AD Cup 7j 15 ET45 na przód i 8j 15 ET45 na tył.
Będą gites? Coś jeszcze do wymiany oprócz szpilek?
Pomocy
Otóż znalazłem felgi które zawsze mi się podobały tylko potrzebuje porady czy nie będą mi obcierać.
Felgi to Artec AD Cup 7j 15 ET45 na przód i 8j 15 ET45 na tył.
Będą gites? Coś jeszcze do wymiany oprócz szpilek?
Pomocy
Jak każdy w niedługim czasie zamierza zmienić opony z zimowych na letnie. Mierzyłem linijką grubość bieżnika i wychodzi 4 mm. Zamierzam pojeździć ten sezon letni a potem kupić nowe. Zauważyłem lekkie pękniecie (widoczne na zdjęciu). Czy może pęknąć mi ta opona podczas jazdy lub też czy będzie bardzo negatywnie na jazdę ? Czy powinienem od razu kupić nowe. Proszę o poradę
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/d81 ... 948f7.html
-
sztosik