glosnosc silnika przy obciazeniu
Strona 1 z 1
moze to glupie pytanie...a jednak,jak glosny powinien byc ZL?mam wrazenie ze moj jest ciut za glosny,tzn takjakby '' warczy'' przy rozpedzaniu,troszke jak TDI,jak juz osiagne predkosc np 110, silnika nie slychac praktycznie.Na pewno jest glosniejszy niz w astrze 2 i wydaje mi sie ze jest tez glosniejszy niz 1.6 w BG.na wolnych obrotach i przy przegazowce niby jest normalnie.poza tym przy rozpedzaniu tak powyzej 4tys.obr czuc delikatne wibracje na pedale gazu ale moze to normalne.z tego co doczytalem to ze BJ maja bardzo liche wygluszenie ale wole sie upewnic .moze jakas mala nieszczelnosc w wydechu??
Boźe,daj mi cierpliwość,bo jak mi dasz siłę,to ich wszystkich rpzp...le
no u mnie to raczej nie swiszczy ,tylko tak ''szorstko''warczy.mi to nie przeszkadza,wrecz nie lubie jak nie slychac silnika,tylko czy to normalne ze tak warczy?
To Ci jednak nie pomogę.
U mnie na wolnych obrotach jest typowe świszczenie jak słabiutki silnik od kosiarki, albo od polo 1.0
Słychać takie rytmiczne stukanie też podczas jazdy im szybciej jadę tym częściej słychać, cichutkie ale słyszalne tak jakby praca tłoków, albo czegoś podobnego. Warczeć zaczyna dopiero powyżej 4000 obrotów.
- Od: 28 gru 2011, 23:16
- Auto: Mazda 323F BJ 1.5 2000r.
nom wygłuszenie jest lipne u nas ale czego się spodziewać w 12 letnim aucie z tej klasy, ale fakt silnik ZL jest charakterystyczny w brzmieniu
- Od: 14 kwi 2011, 09:47
- Auto: 323F BJ 99 1,5 ZL
Jak kupiłem też był dziwnie głośny. Składały się na to dwie sprawy – poduszki silnika i tłumiki. Po wymianie poduszek, a zwłaszcza tej przy grodzi (miałem jakiś twardy wkład od mitsubishi, porażka) i przy rozrządzie dźwięk silnika stał się mniej basowy. Jeżeli chodzi o tłumiki to ich wymiana nic nie pomogła, bo zamienniki są głośne (np. asmet). Chyba że jakiś drogi bosal... Słychać tył przy obicążeniu...
Ponadto ciszej mi chodzi silnik troszkę po zastosowaniu ceramizera i może po regulacji zaworów, ale to może tylko placebo...
Ponadto ciszej mi chodzi silnik troszkę po zastosowaniu ceramizera i może po regulacji zaworów, ale to może tylko placebo...
- Od: 8 maja 2010, 08:57
- Auto: BJ, 1.5 benz. 1999
dzisiaj jak odpalilem po 3 dniach to przez chwile(ok 10sekund) leciutko klekotal na przemian i cykal,po chwili i lekkim przegazowaniu chodzil juz cichutko.
Strona 1 z 1