Witam!
Jestem posiadaczką mazdy 323 98' od ok pół roku i wszystko pięknie ładnie aż tu nowy rok i problem – brak wspomagania.
Ulubiony mechanik twierdzi ze pompa ( dziś stwierdził ze sie nie podejmie naprawy mojej mazduni)
Kolejny ze na 90% przekładnia a na 10% pompa
Trzeci ze wystarczy olej zmieni ( nie pomogło)
Czwarty ze a 100% pompa i juz by wymieniał gdyby miał a ze to rzadki jego zdaniem samochód wiec nie ma
A jeszcze inny chciał zozbierac pompę ( nie jestem pewna czy sie takie rzeczy robi)
Jak działało wspomaganie to przy skręcaniu na parkingu można było usłyszec lekkie syczenie a teraz cisza
Czy ktoś zna jeszcze inne mozliwości
Z góry dziękuję
Brak (awaria) wspomagania kierownicy
Strona 1 z 1
Hejka, mój kolega w skodzie fabii też nie miał wspomagania, tzn przestało mu działać. W ASO stwierdzili że to pompa (wiadomo jak to w ASO, najlepiej wymienic najpierw wszystko i naciągnąć klienta) ... okazało się że nie było po prostu płynu od wspomagania, gdzieś mu uciekł. Wiem że to głupio zabrzmi, ale może napoczątku sprawdź czy masz płyn?
życzę szybkiego rozwiązania problemu
życzę szybkiego rozwiązania problemu
- Od: 1 paź 2010, 08:24
- Auto: Mazda 323F BJ 2.0 Sportive (FS)
Rozumiem ...
Poniżej masz schemat całego układu wspomagania (jak chcesz całą specyfikację to mogę Ci podesłać na maila). Może pomoże w rozwiązaniu problemu
.
Wg mnie przyczyną Twoich problemów może być:
– mała nieszczelność w układzie wspomagania przez co układ traci ciśnienie
– pompa, która tego ciśnienia nie jest już w stanie wytworzyć
– a może zapowietrzony układ? Tu pytanie do kolegów, czy zapowietrzony układ może dawać efekt braku wspomagania?
Pompy generalnie się regeneruje, ale nie robiłem tego nigdy, więc nie wiem na ile jest to trwałe rozwiązanie. Wydaje mi się że nie powinny to być też jakieś gigantyczne koszta. Dodatkowo używaną pompę dostaniesz już za 150-200 zł, więc nie tak źle
Poniżej masz schemat całego układu wspomagania (jak chcesz całą specyfikację to mogę Ci podesłać na maila). Może pomoże w rozwiązaniu problemu

Wg mnie przyczyną Twoich problemów może być:
– mała nieszczelność w układzie wspomagania przez co układ traci ciśnienie
– pompa, która tego ciśnienia nie jest już w stanie wytworzyć
– a może zapowietrzony układ? Tu pytanie do kolegów, czy zapowietrzony układ może dawać efekt braku wspomagania?
Pompy generalnie się regeneruje, ale nie robiłem tego nigdy, więc nie wiem na ile jest to trwałe rozwiązanie. Wydaje mi się że nie powinny to być też jakieś gigantyczne koszta. Dodatkowo używaną pompę dostaniesz już za 150-200 zł, więc nie tak źle
- Od: 1 paź 2010, 08:24
- Auto: Mazda 323F BJ 2.0 Sportive (FS)
u mnie też wydaje mi się, że kierownica ciężej chodzi niż powinna. Płyn jest w zbiorniczku, była mała nieszczelność na przewodzie, który wchodzi do pompy, przez co pomna była trochę "zapocona" ale naprawiłem to. Ale jak na samochód ze wspomaganiem skręca dosyć ciężko.
- Od: 21 lis 2010, 00:25
- Auto: Mazda3 2.0 DISI 2011
Volvo XC70 2008
sufd napisał(a):Ta opcja z nieszczelnością nawet mi się podoba bo to co dziś usłyszałam to tragedia
Nie ma co panikować, wszystko da się zrobić, pozostaje tylko kwestia ceny
A do rzeczy – obstawiałbym pompę. Gdyby była nieszczelność to by uciekł płyn (zakładam, że był przed wymianą). Jak koledzy pisali używana do kupienia w cenie 150-200 zł. No i oczywiście robocizna.
Jeżeli sprawdzi się czarny scenariusz z opiłkami w przekładni to pewnie i przekładnię trzeba będzie zmienić (też koszt ok. 200 zł), bo raczej zregenerować się jej już nie da. Gdybyś jednak kupowała używaną przekładnię, to postaraj się znaleźć coś z nowszych mazd, po te stare mogą już cieknąć, więc wymagałyby regeneracji, a to znowu koszt ok. 200 zł (choć może być wyższy).
- Od: 17 wrz 2008, 08:24
- Auto: Mazda 323f BJ '02 ZM
kosz naprawy- 150zł
radość z działającego wspomagania w ukochanej mazdzie- bezcenne
radość z działającego wspomagania w ukochanej mazdzie- bezcenne
sufd napisał(a):uważam ze 150 zł to niewiele w stosunku do przewidywanych kosztów jakie bym poniosła gdybym kupiła nawet używaną pompę i nie mówię tu już o przekładni.
Słuszna uwaga – taka cena to niemal za darmo...
- Od: 17 wrz 2008, 08:24
- Auto: Mazda 323f BJ '02 ZM
Strona 1 z 1