Borys napisał(a):cross napisał(a):Borys a ja letnie mam 215, założę 185 to samochód jak szalony się będzie zachowywał.
Przesadzasz trochę, BJ'ka ma fabrycznie 185-195 również na zimę i wszyscy tak jeździmy. Nie ma tam wielkiej mocy by ratować się szerokością. Aby zachować fabryczny obwód kół przy różnych rozmiarach felg skorzystaj z kalkulatora
http://www.opony.com.pl/narzedzia/zamienniki-oponIMO na te 2-3 miesiące szkoda kasy i zachodu na lansowy rozmiar.
cross napisał(a):45 na 16 calowej to mało jak na zimową oponę.
Jak założysz więcej nie zachowujesz fabrycznego obwodu, ryzykujesz przekłamaniami licznika oraz tym, że opona nie wejdzie (będzie obcierać o kielich amortyzatora) lub rant błotnika będzie obcierał podczas pracy amora.
luki, większość uważa, że węższe są lepsze na zimę, ale drastycznej różnicy nie będzie. Bierz co tańsze

Tak, to spójrz na oponę na zdjęciu. To jest 215 .. nie mam zbytnio fabrycznej. W fabrycznych zwyczajnych bjtkach można założyć do 195, moja spokojnie 'udźwignie' 215. Chodzi o to, że profil opony musi być większy niż ten co mam, jak na zdjęciu, czyli 40. Przynajmniej 55, ale wtedy właśnie na takiej feldze 17 cali będzie obcierać. Musi być zatem mniejsza felga, ale na szerokiej oponie, bo wąskich też dawać nie mogę, ponieważ nie mam fabrycznie jak ty do 195, bo jeżdżę sam na 215 i nic, nie obciera. Dam za wąskie to na tym sportowym zawieszeniu będzie jak na sankach.
Jacekm_ napisał(a):Ja mam na zimówki 15" stalówki z oponami 195/55R15, jest to rozmiar fabrycznie przewidziany do mojej wersji. Z ori kolpakami wygląda to całkiem znośnie a i jazda bez najmniejszych zastrzeżeń. Polecam, aczkolwiek, jeśli jest kasa na lans to 16, nawet i 17" może być, jeśli laczek będzie dobry. Ale bez obaw, bo w rozmiarze do BJ to już na pewno będą tylko najdroższe, więc raczej dobre opony. Wszystko kwestia kasy i komfortu jazdy zimą, bo niestety ale dziur i obijania się o ubite bryły śniegu się nie uniknie. Nie podejmował bym tu kwestii, czy bedzie się lepiej hamowało, czy prowadziło, z dobrą oponą na pewno nie bedzie problemów. Jeszcze wczoraj jeździłem na śniegu na swoich letnich 17 i prowdzenie, czy tam hamowanie było nienajgorsze, gorzej było ruszyć, no ale to już nie ważne, od dzisiaj zimówki.
Jacek masz gdzieś zdjęcia swojej mazdy? Ja tu widzę 17 lub 18 calowe felgi i opony 215, szerokie tak?
Polecam wstawić to gdzieś. BJ ma fabrycznie co prawda takie fabryczne przewidziane ustawienia opon na danych felgach. Jednak jeśli ktoś , tak jak ja, ma tuningowane auto, wstawione inny rozmiar felg, opon może skorzystać z tego, gdy potrzebuje zmienić i felgi na mniejsze przez co szerokość opony będzie malała, profil rósł. A średnica zewnętrzna opona rosła. Aby uniknąć zbyt dużych różnic , powyżej 3%
Tabela według standardu ETRTO się przyda.
http://www.motointegrator.pl/ajax_str.php?id=517