Problem ze skrzynią biegów i pedałem gazu.

Skrzynia biegów, sprzęgło, osie, zawieszenie, koła, układ kierowniczy i hamulcowy.

Postprzez skoti » 14 lis 2010, 10:08

Witam. :)
Co do skrzyni biegów: chciałem się spytać jak ona pracuje u was?!.
U mnie skrzynia chodzi płynnie, a każdy bieg ma swoje miejsce i w trakcie jazdy nie ma żadnego problemu, chodzi naprawdę dobrze, tylko jak auto nie jest rozgrzane, dłuższą chwile postoi, to biegi chodzą dość ciężko, troszkę więcej siły trzeba w ich zmianę włożyć, ale to tylko z początku, po chwili wszystko już chodzi normalnie, płynnie i delikatnie..
Sprawdzałem olej w skrzyni i wydaje się być dobry.
Słyszałem opinię że mazdy tak po prostu mają…to prawda, czy coś może być nie tak?

Co do pedału gazu, to gdy wsiadam do auta po dłuższym postoju, odnoszę wrażenie jakby pedał przymarzł i trzeba go trochę mocniej przycisnąć.. innych problemów z nim nie ma.
co to może być?

Z góry dzięki za pomoc. :)
Pozdrawiam,
michał.
Początkujący

Od: 10 wrz 2010, 17:51
Auto: Mazda 323f BJ 1,5 16V
1999 r.

Postprzez YgooR » 14 lis 2010, 15:23

skoti napisał(a):dłuższą chwile postoi, to biegi chodzą dość ciężko

Masz słaby olej, u mnie też tak było. Mechanik zalał jakiś tani olej i skrzynia musiała się rozruszać. Im zimniej było tym ciężej, jak przyszły mrozy -12 autko mi na luzie z garażu wyjeżdżało :D
Zmień olej.
skoti napisał(a):odnoszę wrażenie jakby pedał przymarzł i trzeba go trochę mocniej przycisnąć.

Może linka Ci się przetarła, albo przepustnica się blokuje. Spróbuj poruszać przepustnicą, jak będzie ok to linka albo mocowanie pedału gazu. Pozdrawiam
Forumowicz

Od: 30 mar 2009, 23:15
Auto: 323F BJ 2.0 DiTD '99

Postprzez skoti » 14 lis 2010, 16:12

Co do oleju, to mechanik stwierdził, że jest dobry. Sprawdzę jeszcze raz i zastanowię się nad jego wymianą.
Z tym pedałem to sobie sprawdzę
Wielkie dzięki za pomoc :)
Początkujący

Od: 10 wrz 2010, 17:51
Auto: Mazda 323f BJ 1,5 16V
1999 r.

Postprzez YgooR » 14 lis 2010, 16:19

skoti napisał(a):Co do oleju, to mechanik stwierdził, że jest dobry

Olej olejowi nie równy, tak samo z olejem silnikowym. Specyfikacja oleju ta sama ale jakość gorsza. Ja też miałem olej o zalecanej specyfikacji ale skrzynia pracowała ciężko. Poczekaj na zimę, wtedy się wyjaśni, jak zacznie ciężko pracować tak jak u mnie to będziesz wiedział że to olej.
Forumowicz

Postprzez decadent » 15 lis 2010, 09:01

U mnie jest odwrotnie – na zimnym silniku zaraz po ruszeniu dwójka wchodzi jak w masło.
Z kolei gdy samochód się rozgrzeje to czasem dwójka się "haczy". Zdarza się to także z trójką.

Olej miałem wymieniany 20 tys. km temu, smarowałem też od spodu tuleje, kilka razy, ale bez rozbierania..
Lewarek też smarowałem...
Forumowicz

Od: 8 maja 2010, 08:57
Auto: BJ, 1.5 benz. 1999

Postprzez YgooR » 15 lis 2010, 14:24

decadent napisał(a): gdy samochód się rozgrzeje to czasem dwójka się "haczy"

Może masz źle ustawiony pedał sprzęgła albo stary płyn hamulcowy, który po rozgrzaniu traci właściwości.
Forumowicz

Postprzez decadent » 15 lis 2010, 14:49

Płyn hamulcowy wymieniałem jakieś 2 miechy temu. Sprżęgło regulowałem (tzn. pedał) – może tu być pies pogrzebany, ale generalnie chodzi mi bardzo dobrze. Jedynie obniżyłem troszkę wysokość położenia pedału, wysokość "brania" pozostawiłem, generalnie bierze "wysoko", daleko od podłogi.
Forumowicz

Od: 8 maja 2010, 08:57
Auto: BJ, 1.5 benz. 1999