Dziwne odgłosy podczas skręcania

Skrzynia biegów, sprzęgło, osie, zawieszenie, koła, układ kierowniczy i hamulcowy.

Postprzez shadoow » 6 cze 2010, 12:05

Witam.
Mam taki problem w mojej BJ-tce, że podczas skręcania kierownicą coś mi skrzeczy w okolicach kolumny kierowniczej. Po dłuższej jeździe powoli coraz mniej słychać, aż w końcu wszystko jest ok. W czym może tkwić problem?? Przypuszczam, że może pompa ale nie jestem na 100% pewien, więc proszę o pomoc :)
Forumowicz

Od: 15 kwi 2007, 16:41
Auto: Francuskie Kombi
Moja ex:Mazda 323F BJ

Postprzez Borys » 6 cze 2010, 12:11

U mnie za "skrzypienie" jak stara szafa odpowiedzialne były tuleje wahacza. To było dziwne, ale ta "pionowa" tuleja była naderwana i takie odgłosy wydawała. Też obstawiałem kolumnę, smarowałem tam, sprawdzałem a po wymianie wahaczy to zniknęło.
Obrazek Obrazek
Forumowicz

Od: 29 lip 2007, 00:00
Auto: Lancer

Postprzez shadoow » 7 cze 2010, 21:00

Faktycznie pompa nie ma tu nic wspólnego. Do dłuższych oględzinach "skrzypienie" dochodzi od łącznika stabilizatora. Będzie wolne się pokombinuje:D
Forumowicz

Postprzez Jocker » 8 cze 2010, 23:40

Podepnę się bo i u mnie z dniem dzisiejszym występują dziwne odgłosy podczas maksymalnego obrotu kierownicą w prawo. Dźwięk przypomina coś w rodzaju tarcia/chrobotania o plastik. Obstawiam w sumie dwie rzeczy... Albo jest to normalne po dopompowaniu przeze mnie opon (chociaż, czy ja wiem czy przy 14 coś takiego by występowało), albo po dzisiejszym (ostrożnym) zjechaniu z wysokiego krawężnika coś uległo uszkodzeniu. Odgłos jest charakterystyczny do tego stopnia, że początkowo miałem wrażenie, że urwałem albo osłonę, albo uszkodziłem nadkole lub też zderzak mi wisi. Jednak nic z tych rzeczy,
Forumowicz

Od: 28 mar 2010, 17:50
Auto: Mazda 323F BJ 2.0D, 1999r.

Postprzez shadoow » 15 cze 2010, 11:21

Faktycznie po wymianie łączników problem znikł. Lecz co mnie dziwiło i znajomego mechanika, że łączniki potrafią takie "skrzeczenie" zrobić- stwierdziła że strasznie dziwne to.
Forumowicz