Wahacz przedni do 323F (BJ FS)
1, 2
Witam
W ostatnim czasie podczas najeżdżania na trochę wyższa drogę niż ta co jadę obecnie (np jak jest kostka zalatana 3cm warstwa asfaltu) przy prędkości pow 10km/h i jeździe na nierównej kostce słyszę metaliczne uderzanie jakiś elementów. Głównie po stronie kierowcy z przodu.
Wszystko poza wahaczem mam wymienione na nowe. Ponoć jakiś sworzeń w nim jest już lekko wyrobiony i to jest przyczyna.
Dodam ze mam niski profil opony 195/50/r16 na alu., wiec wszelkie nierówności przyjmowane sa raczej przez zawieszenie...
Proszę o podpowiedz czy to może być wahacz i czy sa jakieś dobre zamienniki bo jak usłyszałem cenę oryginału to się do tej pory nie pozbierałem.
Pozdrawiam
W ostatnim czasie podczas najeżdżania na trochę wyższa drogę niż ta co jadę obecnie (np jak jest kostka zalatana 3cm warstwa asfaltu) przy prędkości pow 10km/h i jeździe na nierównej kostce słyszę metaliczne uderzanie jakiś elementów. Głównie po stronie kierowcy z przodu.
Wszystko poza wahaczem mam wymienione na nowe. Ponoć jakiś sworzeń w nim jest już lekko wyrobiony i to jest przyczyna.
Dodam ze mam niski profil opony 195/50/r16 na alu., wiec wszelkie nierówności przyjmowane sa raczej przez zawieszenie...
Proszę o podpowiedz czy to może być wahacz i czy sa jakieś dobre zamienniki bo jak usłyszałem cenę oryginału to się do tej pory nie pozbierałem.
Pozdrawiam
Stukają sworznie, czasem tulejki wahacza. U mnie stukało i wymieniłem całe wahacze, bo po znajomości po dużym rabacie były prawie w cenie sworznia (który wg mazdy jest niewymienialny, ale pasują te z KIA). Jeszcze nic nie mogę powiedzieć o ich jakości, ale oryginalne wahacze zostawiłem i w razie czego wymienię tuleje i sworzeń i wrócę do nich. I plus taki wymiany całych wahaczy, że można to zrobić samemu, czyli dobrze
Wybijanie i wprasowanie nowego sworznia w warunkach domowych to nie prosta sprawka.
We Wrocławskich serwisach twierdza ze sworzni wymienić się nie da.
Za zamiennik (firmy nie podają) chcą średnio po 300zl za szt +100zl za wymianę sztuki.
Czy ktoś z Was może polecić naprawdę dobre zamienniki, ew kogoś kto zmieni same sworznie i miejsce gdzie można je kupić?
Za zamiennik (firmy nie podają) chcą średnio po 300zl za szt +100zl za wymianę sztuki.
Czy ktoś z Was może polecić naprawdę dobre zamienniki, ew kogoś kto zmieni same sworznie i miejsce gdzie można je kupić?
Sworznie powinieneś dostać w INTERCARS, ewentualnie sprawdź w katalogu od której KIA pasują i odwiedź koreańskie ASO 
Nie zaszkodzi zadzwonić do carspeed.pl i zapytać o cenę zamienników wahaczy. Wymienić powinien każdy zakład, który ma pojęcie, prasę i spawarkę
Serwisy autoryzowane, albo te co udają autoryzowane faktycznie się za to nie wezmą bo manual nie pozwala
Jak ja poszukiwałem, to niestety o dobry zamiennik ciężko, wszystkie są w podobnych granicach cenowych 100-150zł szt. i jak dla mnie są od tego samego producenta (gdzieś na allegro ktoś sprzedawał Yamato za 200zł, a to jedyna marka o której wcześniej słyszałem). Ja kupowałem w 4cars.pl Popatrz dobrze, bo niektóre katalogi twierdzą, że po lifcie jest już inny wahacz.
Nie zaszkodzi zadzwonić do carspeed.pl i zapytać o cenę zamienników wahaczy. Wymienić powinien każdy zakład, który ma pojęcie, prasę i spawarkę
Serwisy autoryzowane, albo te co udają autoryzowane faktycznie się za to nie wezmą bo manual nie pozwala
Jak ja poszukiwałem, to niestety o dobry zamiennik ciężko, wszystkie są w podobnych granicach cenowych 100-150zł szt. i jak dla mnie są od tego samego producenta (gdzieś na allegro ktoś sprzedawał Yamato za 200zł, a to jedyna marka o której wcześniej słyszałem). Ja kupowałem w 4cars.pl Popatrz dobrze, bo niektóre katalogi twierdzą, że po lifcie jest już inny wahacz.
niestety we Wrocławiu jeszcze nie trafiłem na naprawdę dobrego mechanika z porządnym zapleczem (a przynajmniej na takiego jeszcze nie trafiłem).
Kupię cały wahacz ale nie wiem jakiej firmy sa dobre, takie można znaleźć takie:
http://www.allegro.pl/item1011014608_wa ... _nowy.html
http://www.allegro.pl/item985423391_wah ... emacy.html
http://www.allegro.pl/item1012267478_no ... prawy.html
W intercars jest jakiś firmy moog za ok 260zl z tego co pamiętam.
co polecasz?
Kupię cały wahacz ale nie wiem jakiej firmy sa dobre, takie można znaleźć takie:

W intercars jest jakiś firmy moog za ok 260zl z tego co pamiętam.
co polecasz?
SRL/SH itd. to wszystko Chiny/Tajwan. Osobiście założyłem SH i w wyglądzie zewnętrznym nie zauważyłem różnic miedzy nimi a tymi oryginalnymi. Podobna waga i budowa. Pewnie sworzeń i tuleje są gorszej jakości i na naszych drogach za długo nie wytrzymają, ale za tą cenę i biorąc pod uwagę, że sam wymieniałem to jeśli wytrzymają 2 lata będę zadowolony 
http://www.allegro.pl/item1006288684_wa ... kazja.html tu masz yamato, tylko dowiedz się czy po lifcie pasuje. To chyba jedyne Made in Japan

Ja wymieniałem sam sworzeń.
Kupiłem sworzeń do KIA CLARUS I i KIA CLARUS II. Jest identyczny, i kosztuje ok 50zł.
Sworznie są wciskane, większych problemów montażowych nie ma, jeśli mechanik wie o co chodzi.
Ogólnie nie kupowałem wahacza w zamienniku w obawie o jakość, nie tyle gum, które wiadomo, że będą gorsze niż w oryginale, ale o wytrzymałość samego wahacza – co oryginał to oryginał. Poz tym miałem niedawno zmieniane tuleje w oryginale i szkoda by było to marnować.
Drugi raz zrobił bym tak samo, a te sworznie rzeczywiście są trudno dostępne, ale bez przesady, jedź do sklepu z częściami do KIA i będzie na bank.
Wahacz natomiast, gdybym zdecydował się zmieniać, kupił bym ten YAMATO, jeśli są dostępne – to akurat są części dobrej jakości.
A nawiązując do pytania z pierwszego postu, to wahacze poliftowe mają inne oznaczenie niż wahacze sprzed litu. Czy różnią się fizycznie to nie wiem.
Przed liftem: B25D-34-300B
Po lifcie: B28V-34-300B
Kupiłem sworzeń do KIA CLARUS I i KIA CLARUS II. Jest identyczny, i kosztuje ok 50zł.
Sworznie są wciskane, większych problemów montażowych nie ma, jeśli mechanik wie o co chodzi.
Ogólnie nie kupowałem wahacza w zamienniku w obawie o jakość, nie tyle gum, które wiadomo, że będą gorsze niż w oryginale, ale o wytrzymałość samego wahacza – co oryginał to oryginał. Poz tym miałem niedawno zmieniane tuleje w oryginale i szkoda by było to marnować.
Drugi raz zrobił bym tak samo, a te sworznie rzeczywiście są trudno dostępne, ale bez przesady, jedź do sklepu z częściami do KIA i będzie na bank.
Wahacz natomiast, gdybym zdecydował się zmieniać, kupił bym ten YAMATO, jeśli są dostępne – to akurat są części dobrej jakości.
A nawiązując do pytania z pierwszego postu, to wahacze poliftowe mają inne oznaczenie niż wahacze sprzed litu. Czy różnią się fizycznie to nie wiem.
Przed liftem: B25D-34-300B
Po lifcie: B28V-34-300B
- Od: 6 paź 2008, 17:56
- Auto: mazda dwa zero
Sworznie trudno dostępne
Pojechał do auto japan i miał na miejscu tylko nie wiem czy do madzi po lifcie z tym silnikiem tez ale do 1.5 byly
- Od: 20 mar 2010, 10:54
- Auto: 323F 98 1.5
Ja też ostatnio zakupiłem wahacze Yamato, ale jak przyjrzałem się oznaczeniom sworznia i tulejek to wszędzie były z oznaczeniem SH.
Widocznie już nikt poza chińczykami nie potrafi tych cześci produkować

Widocznie już nikt poza chińczykami nie potrafi tych cześci produkować
- Od: 29 gru 2009, 14:14
- Auto: Mazda 323F BJ 98' 1,5 16V ZL
A jak się wymienia tuleje wahaczy ? Mam problem z przenoszeniem się drgań na kierownicę i fachowiec (podobno) stwierdził, iż być może ktoś źle zamontował tuleje wahaczy. Powiedział, że są kierunkowe – może ktoś o tym nie wiedział i zamontował w złym kierunku... (jakoś w to nie wierzę) Jak one wyglądają ?
Prawdę mówi ten fachman ?
Skoro wymienialiście całe wahacze, to chyba tuleje wahaczy to te elementy, którymi łączy się wahacz z resztą zawiechy, czy tak ?
Prawdę mówi ten fachman ?
Skoro wymienialiście całe wahacze, to chyba tuleje wahaczy to te elementy, którymi łączy się wahacz z resztą zawiechy, czy tak ?
- Od: 8 maja 2010, 08:57
- Auto: BJ, 1.5 benz. 1999
co do wahacza to polecam zapytaćw sklepie fox rzeszow. Do mojej BJ FS znalazł oryginalny wahacz od mazdy premacy za 300zl za szt!!! i co ciekawsze wygląda na bardziej wytrzymały niż od naszej 323F, rozstaw dziurek identyczny, sworzeń nawet widać ze mocniejszy, trochę grubszy. Po wymianie wszystko jest jak trzeba. Polecam
powiecie mi który z tych sworzni bedzie pasowałdo madzi 323f bj 1.5 99r??
wyczytałem że pasuja od KIA CLARUS I,II ale znalazłem trzy różne... który będzie pasował??
http://allegro.pl/item1068530766_sworzen_wahacza_dol_kia_clarus_1996_2001r.html
http://allegro.pl/item1086894996_sworzen_wahacza_kia_clarus_i_ii.html
http://allegro.pl/item1085199611_sworzen_wahacza_dolnego_kia_clarus_i_ii.html
wyczytałem że pasuja od KIA CLARUS I,II ale znalazłem trzy różne... który będzie pasował??

- Od: 26 maja 2010, 21:47
A kup nawet taki myslę że troche na nim pojeździsz a stary zostaw w razie czego jak pisano wyżej w temacie cena nie jest wygórowana więc można zaszaleć
mnie też czeka wymiana. ;p
http://moto.allegro.pl/mazda-323-323f-b ... 00110.html
http://moto.allegro.pl/mazda-323-323f-b ... 00104.html

- Od: 4 maja 2012, 13:58
- Auto: 323F bj 1999r 1.5 ZL
2 lata temu kupiłem wahacze z naklejką service parts,po roku (15000 km) sworznie się skończyły więc je wymieniłem,do dziś wszystko dobrze. Cena 190 zł. za sztukę.
-
rav 75
1, 2