Czujnik AMB/klimatyzacja

Dział przeznaczony do rozwiązywania wszelkich problemów dotyczących wyposażenia i karoserii. Nie zawiera elementów przenoszenia napędu.

Postprzez LucekG » 11 maja 2010, 11:02

Witam,
w mojej BJ, wersja poliftowa z 2001 roku nie wlacza sie klimatyzacja. Po wcisnieciu przycisku A/C po prostu nic sie nie dzieje. Klimatyzacja prawdopodobnie nie jest nabita, ale jest jeszcze jeden problem, ktory moze byc z tym zwiazany . Otoz komputer pokazuje mi przy opcji AMB zwykle -40 stopni, czasem, ale bardzo rzadko te wartosci zmieniaja sie na okolo -30 i -20 stopni. Podejrzewam, ze czujnik jest zle zalozony, lub go po prostu nie ma (nie wiem czy druga opcja w takim wypadku jest mozliwa) – czy ktos mial podobny problem, ew moze mi powiedziec gdzie ten czujnik sie znajduje w samochodzie – nie chce rozkrecac calego przodu w zwiazku z poszukiwaniami ;)

Czy czujnik ten w ogole ma wplyw na dzialanie klimatyzacji, czy jest jedynie po to, by pojawiala sie informacja o temperaturze na zewnatrz?
Początkujący

Od: 25 sty 2008, 11:52
Auto: 323F BG, 1.6, 91r.

Postprzez kubi2410 » 12 maja 2010, 17:38

Czujnik pokazuje tylko temperaturę na zewnątrz z klima nie ma nic wspólnego. Przedwczoraj robiłem swoją klimę na kombajnie sprawdzili szczelność i nabili i śmiga aż miło. Moja klima nie działała od zakupu mazdy także jej wcześniejsza historia nabijania była nie znana. Rada iść do dobrego speca od klimatyzacji ja poszedłem do takiego którego nie znałem i powiedział mi że klima jest nieszczelna bo chłodnica dziurawa i zgniła po prostu chciał mnie naciągnąć na kasę za powiedzenie tych głupot wziął 50zł. Od znajomego dostałem numer do kolesia co robi klimy w samochodach i ma firmę chłodniczą robią agregaty do mroźni. I jak wcześniej pisałem wszystko sprawdził chłodnica cała nie zgniła tylko aluminium się utlenia więc taki nalot się pojawia.
Forumowicz

Od: 10 paź 2007, 16:51
Auto: 323F BJ 2001 1.6 sport

Postprzez Borys » 12 maja 2010, 18:17

Czujnik znajduje się za zderzakiem i gdy jest uszkodzony, wypięty pokazuje takie bzdury. Co do klimy to radzę jechać na nabicie, bo długo nieużywana może się do niczego nie nadawać.
Obrazek Obrazek
Forumowicz

Od: 29 lip 2007, 00:00
Auto: Lancer

Postprzez LucekG » 15 maja 2010, 18:11

Dzieki za odpowiedzi – w takim razie jade na nabicie :)
Czujnik znalazlem, faktycznie jest uszkodzony – widac to na pierwszy rzut oka nawet, ale jesli nie ma wplywu na dzialanie klimatyzacji to na razie go oleje.
Początkujący

Od: 25 sty 2008, 11:52
Auto: 323F BG, 1.6, 91r.

Postprzez janik.marek » 16 maja 2010, 21:17

Czy na pewno wskazania z czujnika nie mają wpływu na klimę? odpowiedź ASO Mazda KRK – raczej nie;

pytam, bo pojawił się dzisiaj u mnie ponownie problem "grzania" klimą:
gdy odczyt temperatury zewnętrznej jest dużo wyższy od rzeczywistej temperatury (dzisiaj np. pokazywało 19st. przy rzeczywistej 8st. C) i puszczam klimę na 22-23 st. z nawiewów leci chłodne powietrze i naciskając AUTO, system ustawia od początku nawiew "na nogi"; gdy wskazanie jest prawidłowe to i klima działa ok. (ciepłe powietrze plus nawiew szyba, potem kabina, potem nogi);

temat odpuściłem 2 miesiące temu, po wymianie EGR'a wszystko wróciło do normy (pewnie zbieg okoliczności bo jedno z drugim nie powinno mieć nic wspólnego), ale widzę, że muszę do niego wrócić; jeśli to po prostu klima to tak jak poprzednik podjadę ją sprawdzić i dlatego proszę o potwierdzenie kogoś kto taki temat przerabiał;
z góry dzięki!
M.
Początkujący

Od: 31 paź 2008, 13:22
Auto: Mazda 3 BK, 1.6 MZ-CD, 2005