Witam szanownych kolegów!!!
Jako, że ja i moja Madzia dużo podróżujemy po autostradach naszego zachodniego sąsiada zacząłem się zastanawiać czy technicznie byłoby możliwe przeszczepienie do mojego autka tempomatu np. z modelu 626 z takim samym silnikiem. W internecie są oferty sprzedaży takich używek np. z demontażu i nie są to drogie części. A więc wystarczy "tylko" wiedzieć czy da się to zrobić, znaleźć kogoś kto to zrobi dobrze, kupić sprawny cruise control i jazda;] Czy ktoś z forumowiczów orientuje się gdzie i za ile taką operacje można wykonać oraz czy pacjentka to przeżyje?
Pzdr.
P.S.
Przeszukałem forum i nic nie ma na ten temat, a więc cała nadzieja w WAS!
Montaż tempomatu
Strona 1 z 1
Madman mam prośbę – jak Ci się uda to daj znać, ok? 
lubię tą swoją babcię, ale GD lepsiejsza :)

To co jest na allegro to jest od benzyniaków. No i wygląda na sam element wykonawczy – brakuje sterownika i pilota. A może mając to
"coś" wystarczy "włączyć" w ECU funkcję tempomatu i podłączyć przyciski sterujące od innego auta?
Mam ASB, więc cruise control tym bardziej kusi...
pozdrawiam, tomek

Mam ASB, więc cruise control tym bardziej kusi...
pozdrawiam, tomek
- Od: 8 kwi 2008, 16:02
- Auto: 323f BJ ZM A/T
Nie orientuję się dokładnie na czym to wszystko polega w naszych autach, ale wydaje mi się, że tempomaty z 626 to chyba zupełnie inna bajka niz te produkowane dzisiaj. Raczej nie było tam miejsca na piloty i przyciski służące do ustawiania porządanej predkosci. Z tego co wiem, to w tamtych czasach tempomatem określano po prostu linkę, blokująca pozycję pedału gazu. Caly myk, polega na tym jak to zamontowac schludnie i fachowo oraz sprawic żeby zaczęło działać? Tak czy owak, widzę, że grono zainteresowanych wzrasta, a więc trzeba głębiej wgryźć się w ten temat;]
Działamy Panowie!
Działamy Panowie!
ooooo... kiedyś miałem taki pomysł, ale uznałem, że to "nazbyt prymitywne"?
plusy:
– proste
– tanie
– mechaniczne – bez ingerencji w pcm
minusy:
– jak "zerwać" linkę (żeby zwolnić silnikiem) i następnie "wrócić" do jazdy z "tempomatem"?
plusy:
– proste
– tanie
– mechaniczne – bez ingerencji w pcm
minusy:
– jak "zerwać" linkę (żeby zwolnić silnikiem) i następnie "wrócić" do jazdy z "tempomatem"?
u nas nie ma linki gazu tylko potecjometr i elektroniczna przepustnica...
a chyba ingerencji w PCM nie potrzeba ... musi byc osobny sterownik (cruise control unit) podpiety pod:
– sygnal predkosci
– obroty silnika
– pedal hamulca
– pedal sprzegla
– manetke set/reset
– potencjometr pod pedalem gazu dedykowany dla cruise control
i juz mamy tempomat
Ustalasz predkosc i jedziesz po autostradzie .. tez obecnie taki patent by mi sie przydal bo duzo jezdze po nie *naszych* autostradach :–(
a chyba ingerencji w PCM nie potrzeba ... musi byc osobny sterownik (cruise control unit) podpiety pod:
– sygnal predkosci
– obroty silnika
– pedal hamulca
– pedal sprzegla
– manetke set/reset
– potencjometr pod pedalem gazu dedykowany dla cruise control
i juz mamy tempomat
Ustalasz predkosc i jedziesz po autostradzie .. tez obecnie taki patent by mi sie przydal bo duzo jezdze po nie *naszych* autostradach :–(
- Od: 4 wrz 2006, 09:13
- Auto: Mazda 323F BJ DITD (2002)
A ja poszperalem troche w internecie i trafilem na oferty Mazd 323f (BJ) oraz Protege (czyli to samo tylko przeznaczone na amerykanski rynek) z tempomatem na pokladzie. Wniosek: to jest mozliwe w naszych autach. Niestety ciagle aktualne pozostaje pytanie jak to zrobic zeby dzialalo....
Czy moze ma ktos rozdzial 1.20 323F Service manuala?
Plik sie nazywa 01-20.PDF i jest podlinkowany do protege5.ugly.net, ktora juz nie istnieje :–(
Rozdzial 1.20 mowi o Cruise Control wiec by sie przydal tym wszystkim co planuja to cos zainstalowac. Producent nie przewiduje montazu tego do juz jezdzacych BJ wiec trzeba to zrobic samemu.
M.
Plik sie nazywa 01-20.PDF i jest podlinkowany do protege5.ugly.net, ktora juz nie istnieje :–(
Rozdzial 1.20 mowi o Cruise Control wiec by sie przydal tym wszystkim co planuja to cos zainstalowac. Producent nie przewiduje montazu tego do juz jezdzacych BJ wiec trzeba to zrobic samemu.
M.
- Od: 4 wrz 2006, 09:13
- Auto: Mazda 323F BJ DITD (2002)
Strona 1 z 1