Brak sygnalizacji kierunkowskazami przy zamykaniu zamków
1, 2
Witam,
Wczoraj mialem przykrą sytuacje, to znaczy jakiś gość wjechał mi w "pupe" Mazduni...
dużo większym samochodem, Land Roverem, ale było to przy prędkosci ok 15km/h. Dużo sie nie stało ale zauważyłem jedną sprawe.. Mianowicie mój centralny zamek nie "daje" mi znać że sie zamyka. (kierunkowskazy nie migaja przy zamykaniu, wszystko sie zamyka ok, ale niepokoi mnie wlasnie brak sygnalu swietlnego.., jesli otwieram to zawsze zółte światełka się pojawią). Mam fabryczny centralny zamek, z zatrzaskiem, alarmu nie mam.
Za wszystkie odpowiedzi dziekuje i pozdrawiam
Wczoraj mialem przykrą sytuacje, to znaczy jakiś gość wjechał mi w "pupe" Mazduni...
dużo większym samochodem, Land Roverem, ale było to przy prędkosci ok 15km/h. Dużo sie nie stało ale zauważyłem jedną sprawe.. Mianowicie mój centralny zamek nie "daje" mi znać że sie zamyka. (kierunkowskazy nie migaja przy zamykaniu, wszystko sie zamyka ok, ale niepokoi mnie wlasnie brak sygnalu swietlnego.., jesli otwieram to zawsze zółte światełka się pojawią). Mam fabryczny centralny zamek, z zatrzaskiem, alarmu nie mam.
Za wszystkie odpowiedzi dziekuje i pozdrawiam
MAZDA,
reszta to tylko samochody....
- Od: 24 paź 2008, 08:03
- Auto: MAZDA 3 2,0 DIESEL 143KM RF7 2009R
JUZ NIE: Mazda 323f BJ DiTD 2001
–> Elektronika
Winkle Kotliny http://www.mx5klubpolska.pl/forum/viewt ... 93#p490493
MAZDA_FUN, na początku proszę Cię o zapoznanie sie z regulaminem i poprawnym nazewnictwem tematów, ponieważ te źle nazwane zostaja przeniesione do kosza. Tym razem nazwę poprawiłem
. Co do Twojego problemu to mam pytanie aby dać właściwą odpowiedź – w jakim nadwoziu jest Twoja 323 (hatchback czy sedan) i z jakiego roku? Pozdrawiam 
- Od: 30 sty 2005, 12:07
- Auto: Xedos CA KF i Pastuch B3 :)
Kolega wyżej napisał że elektronika. Bardzo prawdopodobne, że tak jest ale niestety jest to zbyt ogólna odpowiedz, która by mi mowila cos wiecej... Jeśli wiesz więcej to napisz. Bedę wdzięczny
Chudy moja Mazda to hatchback z 2001 roku.
z góry dziekuje
Chudy moja Mazda to hatchback z 2001 roku.
z góry dziekuje
MAZDA,
MAZDA_FUN napisał(a):Kolega wyżej napisał że elektronika
Kolega wyżej – KyRy – przeniósł Twój temat do działu "elektronika" gdzie jest jego miejsce i istnieje większa szansa na uzyskanie odpowiedzi
EDIT
Kierunkowskazami steruje fabryczna centralka pilota (Keyless control module) podając sygnał "mignięcia" zarówno przy zamykaniu jak i przy otwieraniu tym samym przewodem do przerywacza kierunkowskazów. Skoro blysk pojawia się tylko przy otwieraniu wskazywało by to na uszkodzenie wspomnianej wyżej centralki. Pytałem o nadwozie, ponieważ w sedanie centralka powinna znajdować się pod tylna półką w okolicy przegrody między bagażnikiem a kabiną, tymczasem w wersji hatchback jest ona umiejscowiona za skrzynką bezpieczników w okolicy lewej nogi kierowcy.
Dzięki za odpowiedź.
Zaraz sprawdzę co tam się porobiło.. ale nie jestem pewien czy zdiagnozuję usterkę..
Zobacze co to jest i z czym to sie je
Zaraz sprawdzę co tam się porobiło.. ale nie jestem pewien czy zdiagnozuję usterkę..
Zobacze co to jest i z czym to sie je
MAZDA,
Mam pytanko ja mam mazdę Premacy 99 r DITD i też mi nie świecą kierunkowskzy ani przy zamykaniu ani przy otwieraniu... Na pilocie centralnego zamka są dwa przyciski otwierający i zamykajcy i nic więcej... Dzięki serdeczne za odp. Pozdrawiam
Mazda Premacy 1999 r, 2.0 DITD przebieg 240 tys km
Mi nie swieca sie przy zamykaniu. Przy otwieraniu standardowo "migna" 2 razy. (z tego co pamietam:).
Czy masz centralny z "super zamkiem"?
Jeszcze jedno, moglby mi ktos wytlumaczyc jaki zwiazek ma centralka umieszczona z przodu i jej usterka, jesli ktos pocalowal mnie w "dupcie". I czy moze sa w tylnej czesci jakies zaszly zmiany (kable..). Nie mam pomyslu, a co do szperania w centralce to na razie nie mialem czasu i mam pewne watpliwosci:
czy musze odczepic plastik pod miejscem gdzie umiejscowione sa bezpieczniki i gdzie jest ta owa centralka, ma ktos jakies zdjecia?
P.S.Pozdrawiam i mam nadzieje ze nikt mi nie bedzie mial za zle, ze nie mam polskich znakow... w tym poscie.
Czy masz centralny z "super zamkiem"?
Jeszcze jedno, moglby mi ktos wytlumaczyc jaki zwiazek ma centralka umieszczona z przodu i jej usterka, jesli ktos pocalowal mnie w "dupcie". I czy moze sa w tylnej czesci jakies zaszly zmiany (kable..). Nie mam pomyslu, a co do szperania w centralce to na razie nie mialem czasu i mam pewne watpliwosci:
czy musze odczepic plastik pod miejscem gdzie umiejscowione sa bezpieczniki i gdzie jest ta owa centralka, ma ktos jakies zdjecia?
P.S.Pozdrawiam i mam nadzieje ze nikt mi nie bedzie mial za zle, ze nie mam polskich znakow... w tym poscie.
MAZDA,
no chyba nie ma super zamka naciskam raz na pilocie i sa zamknięte drzwi a potem ile razy bym chciał docisnąć to jest taki sam dzwięk jak prz zamykaniu... nie wiem a na jakiej zasadzie działa super zamek i jak sprawdzić czy jest? i co z tymi kierunkowskazami czemu mogą nie mrugać przy zamykaniu i otwieraniu? pozdrawiam
Mazda Premacy 1999 r, 2.0 DITD przebieg 240 tys km
To i ja się podłączę – moja madzia – 323f bj hatchback była stuknięta lekko z tyłu – do wymiany klapa i zderzak – na szczęście środek nie tknięty – czyli bardziej zewnętrznie. Miało to miejsce jeszcze w Niemczech, została zrobiona w Polsce ale centralny od tamtego czasu przestał w ogóle działać
Czyżby hatchback miał jednak coś z centralki sedana??
[EDIT]
To znaczy centralny działa u mnie z kluczyka ale z pilota za to nie. Czyli de facto nie działa moduł radiowy. Bo pilota sprawdziłem i jest ok. Próby synchronizacji poległy, w serwisie mazdy powiedzieli że moduł radiowy w ogóle nie odpowiada – czyt. musielibyśmy sprawdzić dogłębnie – wymienimy na nowy za jedyne..
[EDIT]
To znaczy centralny działa u mnie z kluczyka ale z pilota za to nie. Czyli de facto nie działa moduł radiowy. Bo pilota sprawdziłem i jest ok. Próby synchronizacji poległy, w serwisie mazdy powiedzieli że moduł radiowy w ogóle nie odpowiada – czyt. musielibyśmy sprawdzić dogłębnie – wymienimy na nowy za jedyne..
Ostatnio edytowano 1 lis 2008, 21:50 przez oldgarnek, łącznie edytowano 1 raz
- Od: 8 sie 2008, 22:35
- Auto: Renault Laguna 3 Grandtour 2.0PB 140 Dynamique, była Mazda 323F BJ 1.5 2000r, oraz VW Bora Kombi 1.6 2001 Highline
Centralka od zdalnego sterowania w BJ jest umieszczona z tyłu po lewej stronie, powiedzmy w okolicach wlewu paliwa. Więc uszkodzenie tyłu może mieć wpływ na jej pracę, albo blacharze ją nie podłączyli prawidłowo.
M.
M.
- Od: 4 wrz 2006, 09:13
- Auto: Mazda 323F BJ DITD (2002)
oldgarnek napisał(a):Czyżby hatchback miał jednak coś z centralki sedana??
Być może hatchback z lato 98'-00' ma coś z sedana, bo w inastalacji zaszly pewne zmiany po 2000r ( wersja po lifcie różni się nieco od tej wcześniejszej). Niestety nie jestem w stanie powiedzieć ile było tych zmian i czy czasem u Ciebie oldgarnek mimo nadwozia hatchback centralka nie znajduje się z tyłu? To już sam musiałbyś sprawdzić. W każdym razie w wersji z lat 2001-2002 z tym nadwoziem została umieszczona przy lewej nodze kierowcy. Dodatkowo w wersji sprzed liftu nieco inaczej zostało rozwiazane sterowanie kierunkowskazami (trzy-przewodowy przerywacz, zamiast modułu sterowniczego który wszedł do użytku dopiero po lifcie) i z tego powodu fabryczna centralka zdalnego sterowania zamkami przy zamykaniu/otwieraniu nie miała możliwości sygnalizowania tej operacji kierunkowskazami. Być może to samo rozwiazanie zastosowane było w premacy z 99' i stąd w ogóle nie ma sygnalizacji kierunkowskazami co jest całkowicie normalne
Bardzo możliwe – w poniedziałek mam wolne to sprawdzę co tam przy baku jest od strony bagażnika – zwłaszcza że lekko odstaje tam górny plastik (ten który idzie równolegle do półki przy oknie). Mam też antenę od pilota właśnie na okienku bocznym bagażnika – a to było tylko przed liftem więc bardzo prawdopodbne.. już się cieszę. Jak tylko zobaczę to napiszę
misp, szystkie bezpieczniki mam ok, więc zwarcie raczej wykluczone, no chyba że spaliło się i bezpiecznik jest nowy
MarekW, co do podłączenia to bardzo możliwe bo przy wymianie klapy nie podłączyli spryskiwacza i trzeciego światła stopu.. partacze!
[EDIT]
Rozebrałem autko dziś w na wsi i odkryłem że faktycznie moduł radiowy znajduje się z tyłu, we wnęce nad bakiem. Jutro wrzucę zdjęcia. Co ciekawe moduł miał nadłamane lekko mocowanie ale poza tym wyglądał na nieuszkodzony. Wyjąłem, rozkręciłem, oraz niestety równocześnie wpadłem na pomysł wyciągnięcia wszystkich bezpieczników pod kierownicą – sprawdzałem czy na pewno nie ma żadnego spalonego, więc nie wiem czy przypadkiem czegoś także nie zresetowałem – w każdym razie po operacji pilot wrócił do życia
a co do świateł to tak jak pisał chudy tam jest potrójna wiązka więc nie ma sygnalizacji (dźwięku również). Tak czy inaczej jestem happy
A oto zdjęcie:
Moduł to to czarne pudełko z białą wtyczką od dołu.

[EDIT]
Rozebrałem autko dziś w na wsi i odkryłem że faktycznie moduł radiowy znajduje się z tyłu, we wnęce nad bakiem. Jutro wrzucę zdjęcia. Co ciekawe moduł miał nadłamane lekko mocowanie ale poza tym wyglądał na nieuszkodzony. Wyjąłem, rozkręciłem, oraz niestety równocześnie wpadłem na pomysł wyciągnięcia wszystkich bezpieczników pod kierownicą – sprawdzałem czy na pewno nie ma żadnego spalonego, więc nie wiem czy przypadkiem czegoś także nie zresetowałem – w każdym razie po operacji pilot wrócił do życia

A oto zdjęcie:

Moduł to to czarne pudełko z białą wtyczką od dołu.
Ostatnio edytowano 6 lis 2008, 15:47 przez oldgarnek, łącznie edytowano 3 razy
- Od: 8 sie 2008, 22:35
- Auto: Renault Laguna 3 Grandtour 2.0PB 140 Dynamique, była Mazda 323F BJ 1.5 2000r, oraz VW Bora Kombi 1.6 2001 Highline
misb napisał(a):Raczej zrobiło się zwarcie na siłowniku w klapie, no i albo spaliło bezpiecznik, albo sterownik centrala.
Czy spalony bezpiecznik znajde w skrzynce bezpiecznikowej umieszczonej w kabinie po stronie kierowcy?
Ktos wie ile jakie sa koszty centralki i czy u mnie jest to mozliwe, powniewaz ZAMEK CENTRALNY dziala jak wczesniej z ta roznica ze nie ma sygnalizacji swietlniej....
EDIT
oldgarnek napisał(a):Rozebrałem autko dziś w na wsi i odkryłem że faktycznie moduł radiowy znajduje się z tyłu, we wnęce nad bakiem
powiedz mi czy "rozebranie" polega na zdjeciu wsztystkich plastikow w bagazniku od "strony" wlewu paliwa? na jakie istotne rzeczy trzeba zwrocic uwage....
MAZDA,
MAZDA_FUN napisał(a):Czy spalony bezpiecznik znajde w skrzynce bezpiecznikowej umieszczonej w kabinie po stronie kierowcy?
Tak – jest to bezpiecznik "ROOM", ale gdyby był spalony nie działały by również różne elementy wyposażenia wnętrza samochodu. Z modułem pilota powiązany jest także bezpiecznik tylnej wycieraczki "R.WIPER" której możesz nawet nie posiadać, ale również przez ten bezpiecznik moduł pilota dostaje zasilanie.
MAZDA_FUN napisał(a):Ktos wie ile jakie sa koszty centralki
Napewno nie szukałbym oryginalnej, bo napewno nie będzie to mały koszt, no chyba że używanej. Uniwersalny moduł sterujący na pilota to koszt rzędu 50-100zł plus montaż, więc nie aż tak wielkie pieniądze.
BTW MAZDA_FUN, proszę o nie pisanie post pod postem lecz w celu dodania wypowiedzi używaj opcji "zmień" w prawym górnym rogu
jasne
Co do stacyjki to czy musi byc modul z identycznej wersji wyposazenia. Niektore nie maja pewnych elementow elektroniki i czy w takim wypadku jak okaze sie ze musze wymienic to czy bede mial dodatkowy klopot w takiej postaci....
dzieki za odpowiedz
pozdrawiam!!!
Co do stacyjki to czy musi byc modul z identycznej wersji wyposazenia. Niektore nie maja pewnych elementow elektroniki i czy w takim wypadku jak okaze sie ze musze wymienic to czy bede mial dodatkowy klopot w takiej postaci....
dzieki za odpowiedz
pozdrawiam!!!
MAZDA,
Z tego co się orientuję moduł był tylko jeden i powinien pasować do każdej 323 BJ z lat 2000-2002. Jedyne na co musisz zwrócić uwagę to aby kostka połączeniowa modułu z instalacją była identyczna. Może w niej jedynie brakować kilku przewodów (kierunkowskazy, sygnał dźwiękowy – niektóre miały też sygnalizację dźwiękiem
) ale jeśli kostka jest identyczna powinien pasować, lecz gwarancji dać oczywiście nie mogę. Najlepiej gdybyś mógł podpiąć moduł, wypróbować i wtedy zadecydować czy dokonać zakupu.
chudy napisał(a):Z tego co się orientuję moduł był tylko jeden i powinien pasować do każdej 323 BJ z lat 2000-2002.
Dlaczego taki przedzial lat podales....
TO znaczy ze elektronika w modelach przed i po faceliftingu nie rozni sie zbytnio??
MAZDA,
1, 2