Problem z Ładowaniem Mazda 323F

Dział przeznaczony do rozwiązywania wszelkich problemów dotyczących wyposażenia i karoserii. Nie zawiera elementów przenoszenia napędu.

Postprzez Areczek » 26 cze 2016, 02:02

Hej, mam problem z moją mazdą 323F 2000r 1.5 benzyna. Jakiś czas temu kupiłem ją w komisie i już podczas powrotu do domu zgasła.. ^^ Zapaliła się kontrolka akumulatora czyli jak wiadomo nie było ładowania więc dlatego samochód zgasł. Jeżeli akumulator był naładowany odpalał normalnie i można było kawałek się przejechać, ale kilka no może kilkanaście sekund po włączeniu klimatyzacji znów nie było ładowania. Na pierwszy ogień poszedł alternator do regeneracji oraz został zakupiony nowy pasek klinowy (który wcześniej piszczał)
Niestety dalej to samo więc został wymieniony rozrusznik. Podczas jazdy testowej została włączona klimatyzacja, światła, radio i podgrzewanie tylnej szyby (Wszystko stopniowo) o ile po włączeniu klimatyzacji nic się nie pokazywało to po chwili od włączenia podgrzewania szyby ponownie zaświeciło się brak ładowania. Akumulator mam od innej mazdy (zapewne jeszcze starszej od mojej)
Na samochodach nie znam się ani trochę, a prawo jazdy mam od ponad miesiąca i miało być to moje pierwsze auto, ale niestety..
Codziennie przejadę się jednak parę kilometrów niestety boję się włączać klimatyzacji :D
Jeżeli ktoś wie w czym może tkwić problem byłbym wdzięczny za pomoc :)

Dodam jeszcze, że jeżeli samochód zgaśnie i odpali się go z kabli jedzie normalnie : )

//Jeżeli coś źle napisałem przepraszam.. : )
Areczek

Postprzez Neonixos666 » 26 cze 2016, 09:07

jakie masz wartości napięcia przy ładowaniu (z obciążeniem i bez) czy akumulator trzyma prąd czy spada np po nocy.
Forumowicz

Od: 10 wrz 2009, 00:21
Auto: Grand Scenic III PHII R9M

Postprzez sebekle » 26 cze 2016, 11:12

popraw połączenie kabli z klemami, zmierz ładowanie na alternatorze, na akumulatorze i na odbiornikach, wyczyść masy
Forumowicz

Od: 1 mar 2014, 02:28
Auto: Mazda 626 GF FS +automat+lpg 1998r.

Postprzez Pangenitor » 26 cze 2016, 15:02

Z tego co opisujesz, wygląda na to, że altek nie wydala z dostarczaniem prądu, do włączonych odbiorników. Do sprawdzenia połączenia pomiędzy alternatorem akumulatorem i masą samochodu.
Forumowicz

Od: 18 kwi 2011, 08:10
Auto: Mazda 323F BJ 1.3 16V B3 Hatchback
Kia Ceed 1.5 M