Mazda 323f 2.0 ditd – problem z odpaleniem dziwne trzaski

Dział przeznaczony do rozwiązywania wszelkich problemów dotyczących wyposażenia i karoserii. Nie zawiera elementów przenoszenia napędu.

Postprzez bajek50 » 6 sty 2015, 12:47

Witam,

Chciałem poradzić się w sprawie Mazdy jak w tytule. Otóż dziś rano chciałem odpalić samochód, a tu nagle wszystkie kontrolki zaczęły migać i słychać wszędzie dziwne trzaski i pstryknięcia. Po przekręceniu stacyjki na ostatnią pozycję wszystkie kontrolki migają i przygasają (na zmianę). A pod maską słychać ciągłe pstryknięcia na zmianę z przełącznikiem po stronie pasażera. Po głębszych oględzinach stwierdziłem, że pod maską pstryka ten zielony główny przekaźnik NF02 w skrzynce z bezpiecznikami. Zacząłem też włączać w środku różne przyciski i gdy włączę: światła awaryjne to zaczyna coś piszczeć pod kierownicą (tego jeszcze nie słyszałem), gdy ogrzewanie szyby to wszystko gaśnie. Na ostatnim położeniu stacyjni nic nie działa, ani światła, ani radio, wycieraczki, nic. To mniej więcej wszystko, bardziej obrazowo nie potrafię tego opisać.
Proszę o pomoc w diagnozie.

Pozdrawiam,
bajek50

Postprzez tadziol » 6 sty 2015, 16:03

Sugeruję naładować lub wymienić akumulator.
Obrazek
Firma

Od: 28 cze 2005, 19:13
Auto: Mazda6 GY
RF7J & V-Tech Box,CX-7 L3-VDT,BJ RF4F