czy do wymiany małej, trójkątnej szyby w tylnych drzwiach konieczne jest...

Dział przeznaczony do rozwiązywania wszelkich problemów dotyczących wyposażenia i karoserii. Nie zawiera elementów przenoszenia napędu.

Postprzez jaroslav » 2 sie 2013, 12:14

witam,
musiałem włamać się do swojego własnego samochodu rozbijając trójkątną szybę w prawych, tylnych drzwiach,
kupiłem nową na alle za całe 19 zeta, ale mam problem z jej ponownym wstawieniem, [ posiadam nieuszkodzoną uszczelkę]
i teraz pytanie, na które nie uzyskałem odpowiedzi przeglądając niniejszy dział:

czy do jej zamontowanie konieczne jest rozmontowanie drzwi, czy da się jakoś wcisnąć od wewnętrznej strony?

a jeżeli owo rozmontowanie jest konieczne, to czy drzwi tylne są zespawanym monolitem, czy te dwa płaty blachy ,z których się składają są rozdzielne ?
Forumowicz

Od: 19 paź 2011, 21:27
Auto: 323f BJ 2.0 DITD 1999r.
Fiat Punto 2 2005r.

Postprzez rav 75 » 2 sie 2013, 17:16

Drzwi do rozebrania całe,pod uszczelką na ramce śruba na śrubokręt krzyżakowy,jak odchylisz prowadnicę szyby (nie trzeba wyjmować szyby,wystarczy opuścić do samego dołu) trójkąt bez problemu wsuniesz na swoje miejsce.
rav 75

Postprzez jaroslav » 7 sie 2013, 17:27

niestety nie poradziłem sobie z rozebraniem drzwi,

odkręciłem śrubkę pod uszczelką drzwi, odgiąłem minimalnie prowadnicę szyby i wstawiłem ten trójkąt od zewnątrz, uprzednio rozcinając jego uszczelkę na dwie części, bo inaczej by się nie dało,

przerwy w gumie będą zaklejone, a że są małe, to wystarczy kropla jakiegoś czarnego lepika i nic nie będzie widać,
Forumowicz

Od: 19 paź 2011, 21:27
Auto: 323f BJ 2.0 DITD 1999r.
Fiat Punto 2 2005r.