Witam, Panowie borykam się z jedną rzeczą. Mianowicie jak w temacie. Odkąd założyłem światła dzienne. Podpiąłem zasilanie z kostki od silnika wycieraczek. Ale zauważyłem jedną rzecz, na włączonym zapłonie zapala się też podświetlenie zegarka, a przygasa jak zapalimy postojowe i mijania. Otóż nie wiem czemu ale jak załączę zapłon (nie włączam świateł) i wcisnę hamulec to podświetlenie zegarka gaśnie tak jak i dzienne lampy. Odłączę jutro dzienne ale wątpię aby to miało jakieś znaczenie. Dodam że napięcie mi nie znika w miejscu zasilania lamp dziennych. Jest tam cały czas, czy wciskam hamulec czy też nie. Sprawdźcie proszę jak zachowuje się w waszych BJ'kach podświetlenie zegarka, na załączonym zapłonie i wciśniętym pedale hamulca.
Uwaga: mamy taki dział jak nadwozie i tam zakładamy taki temat
Gasnące podświetlenie zegarka
Strona 1 z 1
ewemarkam napisał(a):Podpiąłem zasilanie z kostki od silnika wycieraczek
Chyba pod przewód niebiesko-biały ale pewny nie jestem. Sprawdzę jutro. W każdym razie jest tam 12V po zapłonie i nie zmienia się gdy wciskam pedał hamulca. Problem jest z podświetleniem, światła dzienne to inna sprawa.
Pogotowie Komputerowe
Alarmy samochodowe, centralne zamki, blokady zapłonu, czujniki cofania, światla dzienne itp.
Alarmy samochodowe, centralne zamki, blokady zapłonu, czujniki cofania, światla dzienne itp.
Masa z karoserii. Odepnę światła ale raczej to nie poprawi problemu. Jak się tylko zrobi cieplej. Bo mamy świetną zimę tej wiosny.
Problem rozwiązany, Otóż z niewiadomych przyczyn nie świeciły postojówki z tyłu, a trzeci stop o dziwo działał jak postojówka. Sprawę załatwiło wyczyszczenie styków od żarówki postojowej i stopu w lewej lampie. Dziwne czemu tak wszystko działało, widocznie łapało gdzie indziej masę niż powinno. Ale choinki nie było z lamp jak przy tradycyjnym zaniku masy w lampie. Ważne że problem całkowicie rozwiązany.
Zostały tylko migoczące lampy dzienne ale to już wina chyba samej przetwornicy w lampach, gasną podczas minimalnego spadku napięcia. Temat na inny wątek.
Problem rozwiązany, Otóż z niewiadomych przyczyn nie świeciły postojówki z tyłu, a trzeci stop o dziwo działał jak postojówka. Sprawę załatwiło wyczyszczenie styków od żarówki postojowej i stopu w lewej lampie. Dziwne czemu tak wszystko działało, widocznie łapało gdzie indziej masę niż powinno. Ale choinki nie było z lamp jak przy tradycyjnym zaniku masy w lampie. Ważne że problem całkowicie rozwiązany.
Zostały tylko migoczące lampy dzienne ale to już wina chyba samej przetwornicy w lampach, gasną podczas minimalnego spadku napięcia. Temat na inny wątek.
Pogotowie Komputerowe
Strona 1 z 1