Gasnące podświetlenie zegarka

Dział przeznaczony do rozwiązywania wszelkich problemów dotyczących wyposażenia i karoserii. Nie zawiera elementów przenoszenia napędu.

Postprzez ewemarkam » 27 mar 2013, 23:01

Witam, Panowie borykam się z jedną rzeczą. Mianowicie jak w temacie. Odkąd założyłem światła dzienne. Podpiąłem zasilanie z kostki od silnika wycieraczek. Ale zauważyłem jedną rzecz, na włączonym zapłonie zapala się też podświetlenie zegarka, a przygasa jak zapalimy postojowe i mijania. Otóż nie wiem czemu ale jak załączę zapłon (nie włączam świateł) i wcisnę hamulec to podświetlenie zegarka gaśnie tak jak i dzienne lampy. Odłączę jutro dzienne ale wątpię aby to miało jakieś znaczenie. Dodam że napięcie mi nie znika w miejscu zasilania lamp dziennych. Jest tam cały czas, czy wciskam hamulec czy też nie. Sprawdźcie proszę jak zachowuje się w waszych BJ'kach podświetlenie zegarka, na załączonym zapłonie i wciśniętym pedale hamulca.

Uwaga: mamy taki dział jak nadwozie i tam zakładamy taki temat
Pogotowie Komputerowe
Alarmy samochodowe, centralne zamki, blokady zapłonu, czujniki cofania, światla dzienne itp.
Forumowicz

Od: 7 sie 2011, 09:19
Auto: 323F BJ DiTD '99

Postprzez VPM » 28 mar 2013, 09:29

a pod co dokładnie podłączyłeś światła dzienne ??
Forumowicz

Od: 5 lut 2013, 21:29
Auto: MPV 2,0 16V 2000r exclusive

Postprzez ewemarkam » 28 mar 2013, 23:13

ewemarkam napisał(a):Podpiąłem zasilanie z kostki od silnika wycieraczek

Chyba pod przewód niebiesko-biały ale pewny nie jestem. Sprawdzę jutro. W każdym razie jest tam 12V po zapłonie i nie zmienia się gdy wciskam pedał hamulca. Problem jest z podświetleniem, światła dzienne to inna sprawa.
Pogotowie Komputerowe
Alarmy samochodowe, centralne zamki, blokady zapłonu, czujniki cofania, światla dzienne itp.
Forumowicz

Postprzez VPM » 29 mar 2013, 22:35

a masa skąd z karoserii czy z żarówki od mijania odepnij światła dzienne i zobacz czy będzie oki
Forumowicz

Od: 5 lut 2013, 21:29
Auto: MPV 2,0 16V 2000r exclusive

Postprzez ewemarkam » 1 kwi 2013, 09:36

Masa z karoserii. Odepnę światła ale raczej to nie poprawi problemu. Jak się tylko zrobi cieplej. Bo mamy świetną zimę tej wiosny.

Problem rozwiązany, Otóż z niewiadomych przyczyn nie świeciły postojówki z tyłu, a trzeci stop o dziwo działał jak postojówka. Sprawę załatwiło wyczyszczenie styków od żarówki postojowej i stopu w lewej lampie. Dziwne czemu tak wszystko działało, widocznie łapało gdzie indziej masę niż powinno. Ale choinki nie było z lamp jak przy tradycyjnym zaniku masy w lampie. Ważne że problem całkowicie rozwiązany.
Zostały tylko migoczące lampy dzienne ale to już wina chyba samej przetwornicy w lampach, gasną podczas minimalnego spadku napięcia. Temat na inny wątek.
Pogotowie Komputerowe
Forumowicz

PostTen post został usunięty przez ewemarkam 2 kwi 2013, 17:43.