Teleskop tylnej klapy
1, 2
ja kupiłem takie coś – http://www.iparts.pl/czesc/sprezyna-gaz ... 66378.html – odkręcasz śrubkę z kulką na klapie, dwie śrubki mocowania na karoserii, przykręcasz nowy tymi samymi śrubkami i gotowe. 5 min roboty na parkingu a i cena nie duża
- Od: 22 lip 2011, 16:35
- Auto: mazda 323f bj 2000r 1.5
Ja kupowałem ten 52zł i są wszystkie kulki tylko przykręcić.
http://allegro.pl/silownik-teleskop-bag ... 68946.html

- Od: 10 paź 2007, 16:51
- Auto: 323F BJ 2001 1.6 sport
Ja też kupiłem Harta (jeden miałem wylany a drugi słaby i dostawałem po głowie) ale po tygodniu dalej jest taki wystrzał klapy że trzeba przytrzymywać i przy zamykaniu też trzeba ją srogo opuścić w dół żeby się zamknęła. Zastanawiam się czy nie zamienić jednego nowego na stary (ten nie wylany)
-
qqwer
to zależy jakiej firmy zamienniki sie kupi. niedawno wymieniałem i kupiłem delphi 140zł za komplet, przy otwieraniu w końcowej fazie zwalniaja i delikatnie się koncówka otwiera i nic nie wali po zawiasach.
- Od: 25 lip 2010, 10:53
- Auto: Mazda 323f BJ '98 2.0ditd 90KM +
Witam,
Mam problem z siłownikami od pół roku, nie wiem jakie kupić, może coś mi poradzicie do Mazdy 323P 98r.
Mam problem z siłownikami od pół roku, nie wiem jakie kupić, może coś mi poradzicie do Mazdy 323P 98r.
-
bahamut24
Witam, ja również nabyłem Hart w iparts.pl 2 sztuki po 50pln i nie polecam kombinowania z innymi no chyba, że komuś się nudzi i lubi wszystko rozwiercać. Tak jak wyżej, również jeden siłownik miałem "mokry" ale jak na razie jest super, polecam 
- Od: 10 gru 2010, 14:55
- Auto: 323F BJ 2.0 DITD 2000r.
do bahamut24
Jak jeździłem 323P to miałem do wyboru, albo używane 15 letnie za 120zł z allegro od handlarza (już z przesyłką). Zawsze był ten sam argument "panie co ja potem z jednym zrobię, więc tylko brać komplet".
Sprawdź sobie w intercarcie że sprężyna seata leona jest praktycznie identyczna – chodzi mi o parametry.
Ze starej sprężyny odciąłem brzeszczotem oryginalne mocowanie dolne, następnie wywierciłem otwór aby nową sprężynę przykręcić do starego mocowania.
Szlifierką kątową odzyskałem ze starej sprężyny
kulkę, którą potem wkręciłem na swoje miejsce.
Pokrywa bagażnika powoli ale z siła podnosi się do góry i zatrzymuje się wysoko
Raz kombinowałem ze sprężyną o ok 2 cm krótszą klapa nie otwierała się do końca więc takiego rozwiązania nie polecam.
Trochę zabawy było, ale da się to wszystko zrobić w 1-1,5h w żółwim tempie.
Efekt końcowy jest naprawdę fajny. Polecam. poniżej parametry sprężyny z seata:
KR23366 Sprężyna gazowa pokrywy silnika
Producent: KROSNO
Opis:
sprężyna maski silnika – hatchback SEAT Leon (1M1) 11/99-
Średnica tłoczyska [mm]: 8
Średnica cylindra [mm]: 19
Długość max [mm]: 575
Suw [mm]: 235
Siła wyrzutu [N]: 330
Kup za:
52.79 PLN
Jak jeździłem 323P to miałem do wyboru, albo używane 15 letnie za 120zł z allegro od handlarza (już z przesyłką). Zawsze był ten sam argument "panie co ja potem z jednym zrobię, więc tylko brać komplet".
Sprawdź sobie w intercarcie że sprężyna seata leona jest praktycznie identyczna – chodzi mi o parametry.
Ze starej sprężyny odciąłem brzeszczotem oryginalne mocowanie dolne, następnie wywierciłem otwór aby nową sprężynę przykręcić do starego mocowania.
Szlifierką kątową odzyskałem ze starej sprężyny
Pokrywa bagażnika powoli ale z siła podnosi się do góry i zatrzymuje się wysoko
Raz kombinowałem ze sprężyną o ok 2 cm krótszą klapa nie otwierała się do końca więc takiego rozwiązania nie polecam.
Trochę zabawy było, ale da się to wszystko zrobić w 1-1,5h w żółwim tempie.
Efekt końcowy jest naprawdę fajny. Polecam. poniżej parametry sprężyny z seata:
KR23366 Sprężyna gazowa pokrywy silnika
Producent: KROSNO
Opis:
sprężyna maski silnika – hatchback SEAT Leon (1M1) 11/99-
Średnica tłoczyska [mm]: 8
Średnica cylindra [mm]: 19
Długość max [mm]: 575
Suw [mm]: 235
Siła wyrzutu [N]: 330
Kup za:
52.79 PLN
- Od: 2 sie 2010, 14:14
- Auto: Mazda 323F , 1.5B, 1999 rok
(BJ) przebieg 112 tys.
Teraz jeżdżę 323F i również wymieniałem sprężyny na HART. Poradziłęm sobie z mocnym strałem w końcowej fazie w taki sposób, że zamontowałem jedną starą i jedną nową sprężynkę i wszystko ładnie się otwiera.
- Od: 2 sie 2010, 14:14
- Auto: Mazda 323F , 1.5B, 1999 rok
(BJ) przebieg 112 tys.
potrzebuję wymienić siłownik z prawej strony, znalazłem HART na allegro
http://moto.allegro.pl/silownik-telesko ... 51645.html ale czy taki siłownik będzie już z tą śrubką (i główką) którą wkręca się w klape czy będę musiał jakoś wyciągnąć czy wykręcić tą końcówkę ze starego siłownika i wkręcić do nowego?
znalazłem też takie coś
http://allegro.pl/silownik-teleskop-spr ... 31012.html czyli ładny komplet ze śrubką mocującą, jednak nie wiadomo jakiej to firmy. który możecie polecić?

znalazłem też takie coś

- Od: 1 paź 2011, 19:28
- Auto: Mazda 323f BJ 1.5 16V+LPG Prins VSI
robczach napisał(a):potrzebuję wymienić siłownik z prawej strony, znalazłem HART na allegrohttp://moto.allegro.pl/silownik-telesko ... 51645.html ale czy taki siłownik będzie już z tą śrubką (i główką) którą wkręca się w klape czy będę musiał jakoś wyciągnąć czy wykręcić tą końcówkę ze starego siłownika i wkręcić do nowego?
znalazłem też takie cośhttp://allegro.pl/silownik-teleskop-spr ... 31012.html czyli ładny komplet ze śrubką mocującą, jednak nie wiadomo jakiej to firmy. który możecie polecić?
ale po co?
Poniżej masz już bez żadnej zabawy siłowniki HART – mam i polecam (uważaj na zęby po wymianie):
Lewy:

Prawy:

- Od: 10 gru 2010, 14:55
- Auto: 323F BJ 2.0 DITD 2000r.
Mam pytanie. Czy jeśli klapa trzymie się tylko wtedy, jak otworzę do końca bagażnik to siłowniki mam do wymiany ? Bo jak będzie 1cm mniej to opada w dół zwłaszcza teraz w zimie. Dodatkowo muszę otwierać samodzielnie bo nie idzie sama do góry.
To tak jak u mnie, tyle razy już oberwałem w głowę:P JAk cos to możesz kupić od audi 80 kombi, są mocniejsze i wymagają lekkiej przeróbki. Chyba boczek86 zrobił z tego fotorelację 
- Od: 12 kwi 2012, 17:55
- Auto: Mazda 323F BJ
2.0 DiTD+ 90km
2000 r. RF2A
1, 2