czy el. szyba kierowcy ma "2-gi bieg"?
Strona 1 z 1
Pytanie jak w temacie. Planuje kupić BJ-ke 2000r. i jak oglądałem jedną to zauważyłem przy elektrycznej szybie od kierowcy, że jak lekko sie pociąga przycisk do zamykania to szyba zamyka sie normalnie. Natomiast jeśli pociągnie sie mocniej to czuć drugie pstryknięcie przycisku i szyba podnosi sie troche i potem opuszcza ok 3 – 5cm. Nie wiem czy to usterka czy jakaś opcja uchylania szyby.
- Od: 22 paź 2011, 18:03
- Auto: Mazda 323F 2.0 DiTD 2000r. 90km
U mnie jest tak , pociagniecie lekko do góry lub w dol zamyka szybe lub otwiera tylko na czas trzymania przycisku czyli np. jak chcemy sobie tylko uchylic lekko lub otworzyc do polowy itp. To drugie pstrykniecie o ktorym piszesz to automatyczne calkowite otwarcie lub zamkniecie szyby czyli jak masz np. otwarta szybe to zeby nie trzymac pstryczka to pociagasz go do konca i sie sama zamyka lub otwiera do konca.
Nie slyszalem o automatycznym uchylaniu wiec raczej bym obstawial za usterka.
Nie slyszalem o automatycznym uchylaniu wiec raczej bym obstawial za usterka.
- Od: 11 paź 2011, 14:10
- Auto: Mazda 323F BJ 1.6 16V Hatchback 52reg
Szyby maja czujniki przeciazeniowe. Zeby reki nie przyciac. Poza tym u mnie jak dociagne na drugi raz to sama leci do gory, Zatrzymuje sie u samej gory, slychac jak przekaznik puszcza. To jest po to aby kierowca nie skupial sie w czasie jazdy na szybie podczas zamykania tylko na prowadzeniu samochodu. Zobacz moze szyba idzie Ci na tyle ciezko ze wlasnie dziala to zabezpieczenie. Rozbierz drzwi i przesmaruj prowadnice szyby.
Pogotowie Komputerowe
Alarmy samochodowe, centralne zamki, blokady zapłonu, czujniki cofania, światla dzienne itp.
Alarmy samochodowe, centralne zamki, blokady zapłonu, czujniki cofania, światla dzienne itp.
Przecież napisał, że zamierza kupić . Raczej nie będzie właścicielowi rozbierał i zaglądał co w środku się dzieje. Ale zawsze argument do zejścia z ceny, choć to pierdółka, ale jeśli jeszcze kilka takich się znajdzie to się uzbiera
- Od: 8 kwi 2011, 08:34
- Auto: Mazda 323f Bj '98 1,8
Obstawiał bym usterkę, i to spowodowaną np tym, że auto dostało strzała w bok, i w wyniku nieudolnej naprawy szczelina w której porusza się szyba jest za mała i napotyka duży opór... ale to tylko gdybanie 
Ten tryb nazywa się "AUTO" i można go wyłączyć.
Pozdrawiam
Pozdrawiam
Mazda ma taka opcję: auto czyli zamyka się okno po "mocniejszym" pociągnięciu. Jeśli ręka wpadnie między szybę a górny rant drzwi, opada o 3-5 cm automatycznie. Skok szyby jest zwykle od 3-5 cm – tak jest u mnie.

- Od: 16 paź 2009, 21:04
- Auto: ex BJ TDVI RF4F '02 101PS
obecnie Kia QL
Skoro temat o elektrycznych szybach odświeżony, to nie będę zakładał nowego tematu i podłącze się pod niego z takim pytaniem. Czy jest możliwość przerobienia (w łatwy sposób np. poprzez zmianę samego przycisku) sterowania szybą od strony pasażera, tak aby również miała opcję AUTO?
Marek82 napisał(a):Czy jest możliwość przerobienia
Gdzieś na form już była rozmowa na ten temat.
Z tego co pamiętam to łatwo nie będzie, po stronie pasażera nie ma czujnika przeciążenia silnika i nie wiem jak z samym modułem on chyba też musi być przerobiony żeby działała funkcja auto.
Panowie, może mi doradzcie czy coś mogę sam poradzić z problemem. Po zimie próbuje opuścić normalnie szybę z tym trybem AUTO i jak zawsze wcisnąłem guzik do końca to szyba szła na sam dół to teraz wcisnałem i poszła z 5 cm i stop. próbuje do góry i szyba również opada o 5 cm az do konca i jak guzik do konca podnosze a tym AUTO zeby poszla automat do samej góry nie chce nawet drgnąć. Slychać tylko silniczek jak pracuje szyba tak 1 cm skacze w gore ale dalej ani drgnie. Normalne podnoszenie tzn. ze trzyma sie ciagle przycisk na tym pierwszym biegu działa jak nalezy. Rozebrałem sobie boczek, posprawdzałem styki i nie wiem co dalej zrobic.
-
przemek905
u mnie jest to samo, podmieniałem nawet cały sterownik od działającej mazdy i było to samo.
jest gdześ w drzwiach w prowadnicy jakiś czujnik położenia szyby albo soć podobnego?
jest gdześ w drzwiach w prowadnicy jakiś czujnik położenia szyby albo soć podobnego?
- Od: 25 lip 2010, 10:53
- Auto: Mazda 323f BJ '98 2.0ditd 90KM +
Albo moze ktoś wie gdzie sie znajduje sie ten czujnik przeciazeniowy? Bo tak mysle ze wlasnie on moze cos takiego powodować i czy sie ktos moze orientuje czy mozna go wylaczyc lub wymienic.
-
przemek905
Strona 1 z 1