Kontrolka Mil problem z diagnozą

Dział przeznaczony do rozwiązywania wszelkich problemów dotyczących wyposażenia i karoserii. Nie zawiera elementów przenoszenia napędu.

Postprzez krawat » 29 wrz 2010, 16:44

Witam,

Jestem posiadaczem Mazdy 323f 2l benzyna Sportive 2002r na liczniku przejechanych 75000 km.
Od kilku dni kontrolka Mil świeci się i sygnyalizuje problem . Pojechałem do elektryka podpioł kompa i stwierdził, że trzeba wymienić świece. Po wymianie i skasowaniu błędu wszystko wróciło do normy. Niestety po dwóch dniach to samo. Nagle podczas jazdy spadają obroty w okolice 100 obrotów zaczyna szarpać silnikiem oczywiście no i silnik traci moc, kontrolka zaczyna migać po czym świeci w sposób ciągły. Po ponownym rozruchu kontrolka świeci się nonstop. Pojechałem do elektryka jeszcze raz znów podpioł skasował błąd i rozkłada ręce mówi że nie pomoże mechanik się też nie chce się podjąć i zostawiają mnie z problemem. Trzy dni dobrze i od nowa to samo. Na zimnym silniku ok a później spadają obroty traci moc czasem trwa to chwilę czasem dłużej. Jest to mój pierwszy samochód i nie bardzo się na nich znam. Jeśli macie jakiś pomysł lub radę będe wdzięczny za odpowiedź.
Może to problem z wypadaniem zapłonów ale nie chcę nic sugerować.
krawat

Postprzez wtyku » 29 wrz 2010, 18:02

1. Sprawdź czy jest iskra (jak to sprawdzić to już było na forum wiele razy)
2. Nie chce nic sugerować, ale zdobycie samochodu z 2002r z takim prawdziwym przebiegiem jak Twój to prawdopodobieństwo prawie jak wygranej w lotto. Możliwe ze ktoś kręcił licznik i już ci cewki padają...

ale to tylko sugestie...
Forumowicz

Od: 30 cze 2009, 16:53
Auto: Była 323F Sportive 131KM FS BP 2001r.
Jest Toyota Prius 2012r 1,8l BP HSD

Postprzez buczos » 29 wrz 2010, 18:47

może silniczek krokowy trzeba przeczyścić, ewentualnie wymienić skoro obroty spadają ??
Kamil
Forumowicz

Od: 29 wrz 2007, 16:20
Auto: 2019 Mazda 6
2008 Peugeot 107
Było:
Laguna 3 GT
Mazda 3 Sedan BK Top Sport 323F BA

Postprzez krawat » 30 wrz 2010, 14:41

Dzięki za sugestie. Rozmawiam ze znajomymi nik nie ma żadnego pomysłu. Pojadę jeszcze do innego elektryka. Wczoraj po przejechaniu około 15 km i ponownym rozruchu kontrolka zgasła. Narazie jest ok ale napewno się nic samo nie naprawiło.
Może to przez wilgoć ... Nie mam bladego pojęcia gdzie szukać czy wymiana przewodów WN może coś pomóc?
Co do przebiegu cóż samochód kupiłem 3 lata temu miał 56000 km na liczniku i książce zdaje sobie sprawę że licznik mógł być cofnięty ale wychodzę z założenia że jeśli tak to o 100 000 a to było by widać w środku a tu nie ma do czego się przyczepić. Ale to w tej chwili bez znaczenia.
krawat

Postprzez Borys » 30 wrz 2010, 22:03

Następnym razem zapamiętaj numer błędu, a nie diagnozę. Tester na pewno nie pokazał, że trzeba świece wymienić.
Obrazek Obrazek
Forumowicz

Od: 29 lip 2007, 00:00
Auto: Lancer