U mnie (w BA) jakiś czas temu odpaliłem autko po tygodniu stania sobie spokojnie na parkingu (żona akurat tydzień chorowała więc nie było potrzeby autkiem jeździć) aby "przepalić" silnik, odśnieżyć i "odlodzić" autko.
Początkowo też nie chciała klima się włączać ale jak silnik sobie trochę popracował z włączonym przyciskiem od załączenia klimy (miałem co odśnieżać) to po jakimś czasie klima sama mi się włączyła.
Fakt, że jest tam wyłącznik temperaturowy aby nie zamrozić autka wewnątrz

ale też możliwe, że w niskich temperaturach ciśnienie w układzie może być niewystarczające do załączenia się klimatyzacji.
Te wyłączniki ciśnieniowe tez nie są "wieczne" bo u siebie musiałem go wymieniać (używka ze szrotu).
Dlatego aby się upewnić, że z układem klimy jest OK można go na chwilę "zmostkować" i sprawdzić czy sprężarka się załączy.
Jeśli tak będzie to albo trochę mało jest czynnika w układzie albo wyłącznik się wewnętrznie rozregulował.
Niestety nie znam jego parametrów i nie mam pojęcia jakie jest minimalne ciśnienie jego załączenia ale zapewne w jakimś manualu powinno być to podane.