Chlapacze – czy pomogą?

Dział przeznaczony do rozwiązywania wszelkich problemów dotyczących wyposażenia i karoserii. Nie zawiera elementów przenoszenia napędu.

Postprzez zurekk » 23 gru 2009, 10:36

YgooR napisał(a):Jak mocowaliście z przodu, na nadkole czy pod? jak je przykręcić tylko po zewnętrznej krawędzi czy wewnątrz gdzie jest taki "trójkąt" też złapać do nadkola?

Jestem po montażu chlapaczy z przodu (tył już był wcześniej). Do montażu skłoniły mnie odpryski na przedniej części progów i rdza wychodząca powoli.
Przed montażem oczywiście to zamalowałem i poczekałem aż się farba utwardzi.
Zdecydowałem się zamontować chlapacze Elegant, które to przykręciłem między blachę a nadkole plastikowe. Ładnie spasowały do nadwozia ale ten trójkącik (dolną część nadkola) musiałem wyciąć. Od góry zaślepiłem silikonem delikatnie.

plusy:
-ciszej przy jeździe przez zapiaszczoną drogę.
-łatwe usuwanie błota i śniegu
-mniejszy brud na drzwiach, progach i błotniku.
-niska cena (24zł za 2szt, Elegant)
minusy:
– -10pkt do lansu, choć mi ich wygląd nie przeszkadza

pozdrawiam
Madzia sprzedana, na forum na pewno jeszcze wrócę ;)
Forumowicz

Od: 16 paź 2009, 13:17
Auto: Była 323f BJ – dzielnie służyła, ale sprzedana. Jeszcze tu wrócę :)

Postprzez YgooR » 23 gru 2009, 15:41

zurekk napisał(a):poczekałem aż się farba utwardzi

Gdzieś czytałem że można zabezpieczyć dodatkowo powłokę lakierniczą przed syfem który zbiera się pod chlapaczami. Bo wilgoć utrzymuje się tam dłużej niż w odsłoniętym miejscu.
Dziękuje za odpowiedzi :)
Forumowicz

Od: 30 mar 2009, 23:15
Auto: 323F BJ 2.0 DiTD '99

Postprzez rafal700 » 13 gru 2012, 11:11

czy ktoś jeszcze korzysta z tych chlapaczy ? Interesuje mnie sposób montażu oraz jak to wygląda
Forumowicz

Od: 3 paź 2010, 17:39
Auto: Mazda 323f bj 2001r
1.6 98KM

Postprzez Krzysiek24 » 14 gru 2012, 00:01

Montaż prosty jak konstrukcja gwoździa :D a wygląda...dla mnie lepiej niż bez :)
Forumowicz

Od: 12 kwi 2012, 17:55
Auto: Mazda 323F BJ
2.0 DiTD+ 90km
2000 r. RF2A

Postprzez smile » 14 gru 2012, 00:36

Ja akurat mam oryginalne, zamontowałem na przód i tył oraz na tył te "mini przednie tylnej osi" i dwie zimy przejeżdżone i nic nie połamane. Zaleta jest taka, że jak lecę bokiem, to nie chlapie błotem/śniegiem aż po szybach a jedynie co najwyżej po drzwiach a przy jeździe po prostej nie piaskuje mi progów ( co miało miejsce bez chlapaczy...) Tylna klapa jak się brudziła tak się brudzi, ale od czego jest wycieraczka :) No i zresztą jak się zapier........ to tylna klapa ( 5 HB ) "zaciąga" to co wypada z pod i z nad auta :)
Forumowicz

Od: 16 lip 2011, 13:38
Auto: M5 CR
M6 GY

Było:
323F BJ RF2A