Sprawa do tej pory nie rozwiązana. Po wymianie cewek, kompletu sterownik+immo+kluczyk, auto odżyło, przejechało kilka kilometrów. Odbieram od mechanika, kilka kilometrów, auto muli, w końcu gaśnie i już nie wstaje. Elektromechanik podejrzewa winę po stronie lpg. Palone jest zawsze cewka pod którą podpięta jest instalacja. Teraz od odpięciu instalacji i odpaleniu na pb mam zamiar pojeździć na pb i monitorować jak zachowuję się auto. Nic innego nie przychodzi do głowy. Gdy okaże się, że na pb auto działa normalnie coś musi być z lpg.
Macie może jakieś inne sugestie?
Alternator daje zbyt duże napiecie.
1, 2
jeżeli po odłączeniu instalacji lpg, będzie spokój to masz winowajce, w dalszej kolejności przejrzałbym przewody od lpg, może przy wymianie rozrządu mechanik je uszkodził i porobiły się zwarcia, może i sam komp od lpg dostał po du.pie
Być może z okolic sterownika LPG dochodzi zapach spalenizny. Jest słowo przeciwko słowu jak narazie, mój elektromechanik po kontakcie w firmie TECH twierdzi że sterownik TECH 204 nie jest najlepszym pod ten samochód, z kolei gaziarz "sterownik jak do każdego auta". Myślę nad całkowitym wymontowanie instalacji i poszukaniem kogoś kto już robił FS'a np bananmin'a z Buska.
Nie wiem czy jesteś w stanie teraz odzyskać kase za instalacje lpg (chociaż za sterownik, wiązkę, wtryski, reszta i tak będzie to samo), ale jeśli tak i masz blisko do buska to jest to najlepsze wyjście. Tech ponoć się nadaję, ale nie wiem jaka wersja
Zdaje sobie z tego sprawę, zawsze mogę napisać prawnicze pismo, że od zainstalowanie lpg poniosłem takie a takie koszty (spore), po odpięciu lpg na pb przejechałem tyle i tyle kilometrów beż żadnych problemów(mam nadzieję, że tak będzie). Uważam, że winą usterek była instalacja gazowa/jej montaż/dobór komponentów. Może to coś pomoże. Opinię wystawi mi też elektromechanik, który sam dzwonił do TECHA i pytał o ten sterownik do mazdy i w odpowiedzi usłyszał, że średnio nadaję się do tego silnika z takim sterowaniem. Nie wiem czy ktoś podejmie się grzebania po kimś w instalacji i da gwarancję że auto będzie na tym jeździć. Być może będzie tak, że na pb auto też nie będzie jeździć.
1, 2