Podświetlanie przycisków/przełączników/ kontrolek konsoli

Dział przeznaczony do rozwiązywania wszelkich problemów dotyczących wyposażenia i karoserii. Nie zawiera elementów przenoszenia napędu.

Postprzez smagur » 31 gru 2008, 13:36

Borysss napisał(a):smagur, a jak go wyjąć?

osobiście zdejmowałem cały panel przedni ten co obejmuje sobą nawiwy i pokrętła klimy i wentyalcji.Wkłądając ręke od stony kierowcy pasażera wyczujesz po bokach tego panelu spinki.. trzy na kazdą ze stron. Jest troche kombinowania i gimnastyki ale tak jest najpewniej że nic nie połamiesz. W sumie wystarczy wypchnąć tylko góre bo wtedy łątwo wypchnąć z gniazda włacznik na zewnątrz... tez jest na spinki
Motocykle są wszędzie.... no i mazdy :D
Forumowicz

Od: 2 lip 2006, 12:53
Auto: 6-ka 2.0 Diesel 140 KM 2008 rok

Postprzez topik » 31 gru 2008, 14:44

Witam! W mojej Mazdzie przednia popielniczka jest podświetlona.
Diagnostyka komputerowa vcds: audi, vw, skoda, seat. Kołobrzeg i okolice, Świdwin i okolice.
RF2A
Kiedyś będzie M 3 może M 6
Jak raz kupisz Mazdę to już nigdy nie zamienisz jej na inną markę
Mogę polecić dobrego mechanika z Redła (okolice Świdwina i Połczyna Zdroju) oraz z Piły
Forumowicz

Od: 24 paź 2006, 15:41
Auto: Mazda 323F 2.0 TD (BJ) 1999r.

Postprzez Jacekm_ » 31 gru 2008, 15:35

topik napisał(a):Witam! W mojej Mazdzie przednia popielniczka jest podświetlona.

A gdzie masz żarówkę?
Forumowicz

Od: 6 paź 2008, 17:56
Auto: mazda dwa zero

Postprzez freshbratek » 31 gru 2008, 19:41

NBR w mojej BJ'e przycisk AUTO pali sie jeszcze przez chwilke nawet po wyjeciu kluczyka, moge wowczas otwierac szybe kierowcy:) kiedy AUTO zgasnie otwierac i zamykac szyby kierowcy juz nie moge.

co do malej konsolki to na dzien dzisiejszy pala mi sie trzy kontrolki – regulacja naterzenia oswietlenia deski rozdzielczej, regulacja polozenia reflektorow, halogen tylny.
halogen przedni – brak podswietlenia, moze dlatego ze nie mam zamontowanego halogenu przedniego :)

swiatla awaryjne – podswietlenie na czerwono

zapalniczka – brak podswietlenia
Uważaj mam Mazde i nie zawaham się jej użyć !!!!
Forumowicz

Od: 28 lut 2008, 16:45
Auto: 323F BJ 2.0 TDVI 2001

Postprzez Jacekm_ » 1 sty 2009, 13:26

A ja mam jeszcze jedno pytanie, czy ktoś z was ma kontrolkę otwartych drzwi w liczniku z komputerem pokładowym pod tarczą obrotomierza? Bo u mnie nic takiego się nie świeci a widziałem identyczny licznik w MPV (też z komputerem) i była taka kontrolka. To że wersje z licznikiem bez komputera mają taką kontrolkę wiem.
Forumowicz

Postprzez topik » 2 sty 2009, 01:06

Jacekm_ napisał(a):A gdzie masz żarówkę?

Witam! Nad popielniczką. Życzę wszystkim szczęśliwego Nowego Roku.
Diagnostyka komputerowa vcds: audi, vw, skoda, seat. Kołobrzeg i okolice, Świdwin i okolice.
RF2A
Kiedyś będzie M 3 może M 6
Jak raz kupisz Mazdę to już nigdy nie zamienisz jej na inną markę
Mogę polecić dobrego mechanika z Redła (okolice Świdwina i Połczyna Zdroju) oraz z Piły
Forumowicz

Od: 24 paź 2006, 15:41
Auto: Mazda 323F 2.0 TD (BJ) 1999r.

Postprzez choodyy » 2 sty 2009, 17:51

Witam jestem nowy na forum i mam pytanie, czy da się zamiast żarówek oświetlających suwaki od nawiewu w 323c zastąpić diodami a jeśli tak to ile roboty jest z tym bo znalazłem coś takiego
http://moto.allegro.pl/item511634360_zarowki_diody_1_led_1_2w_oprawka_zegary.html
czy może lepiej w stare oprawki wmontować diody?
Początkujący

Od: 30 gru 2008, 13:46
Auto: Premacy 2.0 DiTD 101 KM ,2004

Postprzez Jacekm_ » 4 sty 2009, 20:26

choodyy Ten watek dotyczy Mazdy 323 BJ (F lub S z lat 1998-2003), Twoja Mazda to bodajże BA, więc szukaj w wątkach dotyczących tego modelu.

Kto mi powie jak to jest z tą kontrolką otwartych drzwi, ma ją ktoś? Jestem poważnie zainteresowany jej uruchomieniem, może macie pomysły jak to zrobić? :)
Forumowicz

Postprzez skandha » 4 sty 2009, 20:36

Witam!

Ja mam wersje BJ, 1.6 – rocznik 2003 – i tez nie mam kontrolki drzwi podczas drzwi otwartych... Byc moze w tej nie bylo?

Moze jakis schemat instalacji?
Forumowicz

Od: 17 kwi 2008, 19:27
Auto: 6, 2007, diesel, rf-7j

Postprzez Borys » 4 sty 2009, 20:45

Moze jakis schemat instalacji?

instalacja jest prosta, żeby się cos świeciło wystarczy sygnał z przewodó krańcowych drzwi, a najlepiej ten co idzie podświetlenie podsufitki, ona zapala się przy otwarciu każdych drzwi.
Obrazek Obrazek
Forumowicz

Od: 29 lip 2007, 00:00
Auto: Lancer

Postprzez Jacekm_ » 4 sty 2009, 21:12

Ciekawe tylko czy nie ma fabrycznej instalacji tak jak w starszych mazdach, gdzie wystarczyło wlutować diodę półprzewodnikową w ścieżkę licznika, aby kontrolka świeciła.
Z moich obserwacji wynika, że identyczny licznik (bynajmniej z wyglądu) ma Mazda MPV i kontrolka otwarcia drzwi jest w prawym górnym rogu licznika (nad kontrolką prawego kierunku). U mnie w tym miejscu nic się nie świeci więc jest szansa, że to taki sam licznik.
Forumowicz

Postprzez freshbratek » 5 sty 2009, 00:03

Moja BJ nie ma kontrolki otwartych drzwi ;/
Uważaj mam Mazde i nie zawaham się jej użyć !!!!
Forumowicz

Od: 28 lut 2008, 16:45
Auto: 323F BJ 2.0 TDVI 2001

Postprzez smagur » 5 sty 2009, 08:48

Moja BJ nie ma kontrolki otwartych drzwi

Jeśli ktoś ma w BJ-ce licznik z miejscem na taką kontrolkę to wystarczy sie podłączyć pod lampkę syfitową ltóra sie zapala jak są drzwi otwarte :) Zreszta chyba zapalona właśnie lampka daje znać że drzwi sa otwarte. W mojej BJ nie ma w zagarach takiej kontrolki :(
Forumowicz

Postprzez Jacekm_ » 13 sty 2009, 19:39

topik napisał(a):Witam! W mojej Mazdzie przednia popielniczka jest podświetlona.

topik napisał(a):
Jacekm_ napisał(a):A gdzie masz żarówkę?

Witam! Nad popielniczką. Życzę wszystkim szczęśliwego Nowego Roku.

No to i u mnie świeci, trochę trzeba było się nagimnastykować, żeby się do niej dobrać ale już jest nowa i pięknie podświetla popiółkę. Jak byś topik nie napisał, że masz takie podświetlenie to nigdy bym na to nie wpadł, że powinno u mnie też być.
Forumowicz

Postprzez bg_wolf » 18 sty 2009, 11:26

A teraz pytanie trochę z innej beczki ale dotyczące przycisku AUTO :) A mianowicie na jakiej zasadzie działa Wam to AUTOmayczne otwieranie okien, bo u mnie chyba to szwankuje i czy nacisnę w górę czy w dół dziwnie to działa :/
.
[url=http://www.motostat.pl/statystyki-pojazdu/711][img]http://www.motostat.pl/user_images/711/icon1.png[/img][/url]
.
Niestety nie mogę ma MS zaprezentować swojej Madzi, to moja luba znajduje się tutaj: [url]http://www.jcf.com.pl/viewtopic.php?f=12&t=1109&p=25389#p25389[/url]

Mam trzy dziewczyny...Ilonke, Madzie i Efke :D
Forumowicz

Od: 12 lis 2008, 22:02
Auto: jest: Mazda 6 GJ – 2.0 SKYACTIV-G (165KM) – 2014r.
była: Mazda 3 BK – 1.6 MZ-CD 2005r.
była: Mazda 323f BJ GLS 2.0 DITD 1999r.

Postprzez wertopser » 18 sty 2009, 12:02

Jacekm_ ja mam u siebie na liczniku kontrolke otwartych drzwi ale prawdopodobnie zaroweczka mi sie tam spalila bo nic sie nei swieci :(
Forumowicz

Od: 2 wrz 2008, 18:41
Auto: Mazda 323F BJ 1.8 16v

Postprzez smagur » 18 sty 2009, 15:50

wertopser napisał(a):Jacekm_ ja mam u siebie na liczniku kontrolke otwartych drzwi ale prawdopodobnie zaroweczka mi sie tam spalila bo nic sie nei swieci

Niech ktoś wklei fotkę tej kontrolki. Wydaje mi się w że w dieslach chyba nie ma takiej kontrolki
Forumowicz

Postprzez Jacekm_ » 18 sty 2009, 16:55

smagur napisał(a):
wertopser napisał(a):Jacekm_ ja mam u siebie na liczniku kontrolke otwartych drzwi ale prawdopodobnie zaroweczka mi sie tam spalila bo nic sie nei swieci

Niech ktoś wklei fotkę tej kontrolki. Wydaje mi się w że w dieslach chyba nie ma takiej kontrolki

Pronto:

Obrazek

Zdjęcie co prawda z MPV w wersji diesel, ale licznik jak widać taki jak w BJ. Możliwe więc, że nasze liczniki też mają kontrolkę tylko nie podłączoną. BJ'ki z działającą kontrolką nie udało mi się jeszcze wyhaczyć. Wiem natomiast, które mają kontrolkę rezerwy płynu do spryskiwaczy ale to już inna historia.

bg_wolf napisał(a):A teraz pytanie trochę z innej beczki ale dotyczące przycisku AUTO :) A mianowicie na jakiej zasadzie działa Wam to AUTOmayczne otwieranie okien, bo u mnie chyba to szwankuje i czy nacisnę w górę czy w dół dziwnie to działa :/

U mnie AUTO działa przy włączonym zapłonie i jeszcze chwilę po wyłączeniu zapłonu i przestaje działać po kilku sek. (nie liczyłem) lub otwarciu drzwi – tak samo działa jego podświetlenie, tylko wtedy, gdy jest aktywny.
Ogólnie to jest skonstruowane tak, że przycisk ma 2 stopnie, czyli naciskając bądź ciągnąc słabiej mamy normalne otwieranie/zamykanie a wciskając bądź ciągnąc mocniej uruchamia się funkcja AUTO, która podnosi/opuszcza szybę do końca.
Jeśli po uruchomieniu AUTO chcę przerwać zamykanie/otwieranie to wciskam/ciągnę znowu przycisk lekko i szyba się zatrzymuje, jeśli nacisnę/pociągnę mocno od razu rusza w drugą stronę. Ot cała zasada działania.
Ostatnio edytowano 18 sty 2009, 20:54 przez Jacekm_, łącznie edytowano 1 raz
Forumowicz

Postprzez smagur » 18 sty 2009, 17:20

Jacekm_ napisał(a):Zdjęcie co prawda z MPV w wersji diesel, ale licznik jak widać taki jak w BJ.

No sprawa staje się coraz bardziej jasna... po pierwsze wydaje mi się że kontrolka pojawiła się w wersjach po liftingu a po drugie (ale to chyba) w wersjach gdzie był komputer pokładowy
Forumowicz

Postprzez bg_wolf » 18 sty 2009, 17:23

Jacekm_ napisał(a):mocniej uruchamia się funkcja AUTO, która podnosi/opuszcza szybą do końca.

i właśnie u mnie to nie działa...opuszcza się i zamyka ale muszę trzymać, a AUTOmatycznie etam :P autko kupiłem z wymienioną szybą i może podczas wymiany ktoś coś sknocił :( jak będzie cieplej biorę się za wygłuszanie wszystkich drzwi to wtedy zobaczę co jest z tym nie tak :)

Dzięki wielkie Jacekm_ :)
.
[url=http://www.motostat.pl/statystyki-pojazdu/711][img]http://www.motostat.pl/user_images/711/icon1.png[/img][/url]
.
Niestety nie mogę ma MS zaprezentować swojej Madzi, to moja luba znajduje się tutaj: [url]http://www.jcf.com.pl/viewtopic.php?f=12&t=1109&p=25389#p25389[/url]

Mam trzy dziewczyny...Ilonke, Madzie i Efke :D
Forumowicz

Od: 12 lis 2008, 22:02
Auto: jest: Mazda 6 GJ – 2.0 SKYACTIV-G (165KM) – 2014r.
była: Mazda 3 BK – 1.6 MZ-CD 2005r.
była: Mazda 323f BJ GLS 2.0 DITD 1999r.