Radio oryginalne – problem

Dział przeznaczony do rozwiązywania wszelkich problemów dotyczących wyposażenia i karoserii. Nie zawiera elementów przenoszenia napędu.

Postprzez GbN » 24 lut 2015, 13:25

Witam.
Od kilku dni mam problem z moim fabrycznym radiem (bez CD i kaset).
Otóż przestały działać obydwa pokrętła (głośności i fal radiowych). Pierwsze o ile pozwala na włączenie radia, nie pozwala na zmianę głośności a drugie po kliknięciu pokazuje zmianę ustawień (bass, treble itd.) jednak nie mogę zmienić ich wartości. Po 2 nie działa mi przycisk FM 1/2 , działają tylko AM.

Pilot przy kierownicy pozwala na zmianę głośności, częstotliwości i fal (Oprócz FM) ale to nie jest rozwiązanie.

Jakieś wskazówki? :)
GbN

Postprzez tinek » 25 lut 2015, 20:11

rozebrać i sprawdzić połączenie przedniego panela z resztą elektroniki w środku, nie pamiętam czy jest tam tasiemka czy złącze kątowe
Forumowicz

Od: 11 gru 2012, 18:46
Auto: Focus 2.0 '08
była: 323F BJ ZM '03, Fiesta '98

Postprzez GbN » 26 lut 2015, 22:54

No i wyciągnęliśmy radio, przedni panel odczepiony , złącza przedmuchane i o dziwo zadziałało :0, ale co było dokładnie przyczyną to Bóg raczy wiedzieć , czy coś nie stykało czy zabrudziło się?.
W Każdym razie, wielkie dzięki za podpowiedź, radio trybi, temat uważam za zamknięty ;)
GbN