Mam problem, zmieniłem rurkę od wspomagania i zaczęła wyć pompa. Ale też do jednego plynu który już był dolałem drugi ale z innej firmy co jest przyczyną tego wycia ?
Zmiana rurki wspomagania > wycie pompy > przyczyna?
Strona 1 z 1
Witam.
Mam problem, zmieniłem rurkę od wspomagania i zaczęła wyć pompa. Ale też do jednego plynu który już był dolałem drugi ale z innej firmy co jest przyczyną tego wycia ?
-
karol95
A może pompa pracowała przez moment na sucho zanim zalałeś płyn do wspomagania, albo układ był zapowietrzony? W takim przypadku mogłeś wykończyć pompę. Marka płynu nie jest istotna, bardziej jego rodzaj – powinien być dokładnie taki sam jak ten poprzednio wlany.
- Od: 7 cze 2014, 13:18
- Auto: Mazda 323F Bj 2001r.
1.6 16v Benzyna – ZM
spróbuj odpowietrzyć układ kręcąc kierownicą do oporu w lewo i prawo i tak z 5 razy, w skrajnych położeniach nie trzymaj .sprawdź czy płyn się nie pieni, to by oznaczało że jest powietrze ,do odpowietrzania dobrze by było rozgrzać płyn do 50 – 60 ° C co w tą pogodę może być trudne ,w tym celu
uruchom silnik i wielokrotnie obrócić kierownicę koła do oporu w prawo i lewo.
w układzie panuje wysokie ciśnienie więc jak wymieniałeś rurkę to czy dobrze połączyłeś bo może zasysać lewe powietrze co z tym się wiąże głośna praca pompy o której piszesz .jeżeli płyn nadal się pieni to
musisz powtarzać do skutku aż układ się odpowietrzy bo w ten sposób wykończysz pompę .
uruchom silnik i wielokrotnie obrócić kierownicę koła do oporu w prawo i lewo.
w układzie panuje wysokie ciśnienie więc jak wymieniałeś rurkę to czy dobrze połączyłeś bo może zasysać lewe powietrze co z tym się wiąże głośna praca pompy o której piszesz .jeżeli płyn nadal się pieni to
musisz powtarzać do skutku aż układ się odpowietrzy bo w ten sposób wykończysz pompę .
xedos1972
już dziś odpowietrzałem 2 godziny , pompa nadal piszczy, a płyn się jeszcze trochę pieni.
może faktycznie wchodzi powietrze, jutro to sprawdzę.
Dopisano 11 gru 2014, 21:20:
No i zmienilem opaski na lepsze,odpowietrzyle i pompa przestala szumiec. Dzieki za pomoc
może faktycznie wchodzi powietrze, jutro to sprawdzę.
Dopisano 11 gru 2014, 21:20:
No i zmienilem opaski na lepsze,odpowietrzyle i pompa przestala szumiec. Dzieki za pomoc
-
karol95
Strona 1 z 1