Jak zdjąć tylny zderzak Mazda 323 BJ ???

Dział przeznaczony do rozwiązywania wszelkich problemów dotyczących wyposażenia i karoserii. Nie zawiera elementów przenoszenia napędu.

Postprzez woox87 » 4 wrz 2014, 17:52

Witam, jak w temacie mam problem ze zdjęciem tylnego zderzaka. Macie może jakaś fotorelacje albo miejsce umieszczenia śrub mocujących zderzak ??? Spędziłem pół dnia na zdjęcie i nic, coś trzyma go dalej ??? Dzięki z góry.
Forumowicz

Od: 13 lut 2014, 12:18
Auto: Mazda 323F 2003 1.6 benzyna 98KM

Postprzez tinek » 6 wrz 2014, 15:15

jeśli dobrze pamiętam to od tyłu zderzaka są 4 śruby (o ile się odkręcą) i po bokach mocowania do błotników, ja rok temu poległem na jednej śrubie, która się obracała w nieskończoność...
Forumowicz

Od: 11 gru 2012, 18:46
Auto: Focus 2.0 '08
była: 323F BJ ZM '03, Fiesta '98

Postprzez ewemarkam » 18 wrz 2014, 20:22

Odgrzeje troche kotleta. Ale moze sie przyda innym. Wiec zderzk glownie trzymaja 4 sruby chyba 10mm. Dwie odkrecamy od strony bagaznika. Natomiast dwie kolejne sa od spodu, zazwyczaj zardzewiale. Bez dobrego srodka do tego typu rzeczy nawet nie podchodzcie. W moim przypadku trzeba bylo je przyspawac do sasiadujacej blachy. Otoz samo mocowanie wyglada tak ze do zderzaka przymocowane sa dwie blachy. W ktorych dopiero zamocowane sa te sruby. Maja one plaski leb i sa chyba wbite na cos w rodzaju wieloklinu (podobnie jak szpilki w piastach). Problem z odkreceniem pojawia sie gdy zaczna sie one obracac. Mnie uratowala wizyta na kanale i przyspawanie ich do tych blach. Jest na tyle miejsca aby dosc migomatem. Jesli je odkrecicie to reszta jest banalnie prosta.

Troche chaotycznie ale chyba zrozumiecie.

Wysłane z mojego Nexus 7 przy użyciu Tapatalka
Forumowicz

Od: 7 sie 2011, 09:19
Auto: 323F BJ DiTD '99