Ciepłe powietrze z nawiewu

Dział przeznaczony do rozwiązywania wszelkich problemów dotyczących wyposażenia i karoserii. Nie zawiera elementów przenoszenia napędu.

Postprzez Blik3r » 9 cze 2014, 18:19

Cześć wszystkim. Nie wiem czy to odpowiedni dział, ale daję to tutaj.
Mam problem z ogrzewaniem. Teraz jak są takie upały, po otwarciu samochodu śmierdzi stęchlizną, ogólnie powietrze jakieś takie dziwne jest. Myślałem, że to przez wodę w bagażniku, ale już załatwiłem ten problem i to nie to. Teraz dodatkowo leci ciepłe powietrze z nawiewu. Wiem, że teraz jest gorąco i powietrze nie będzie chłodne, ale leci cieplejsze niż temp. powietrza na zewnątrz :| Poprzednio we Fieście problemem był często psujący się elektrozawór nagrzewnicy. Czy to też może być tego wina? W ogóle nie wiem gdzie szukać tego.
W dodatku jak były te wielkie ulewy to jak mi szyby zaparowały w aucie to nie mogły odparować. Niezależnie czy obieg zewnętrzny czy wewn. Pomagało jedynie gorące powietrze (ale to sauna była w samochodzie automatycznie) albo włączenie klimatyzacji na 10 sekund. Może nagrzewnica? Co muszę odkręcić aby się do niej dobrać? Czytałem, że może wdzierać się woda do nagrzewnicy i dlatego jest wilgoć w aucie <co?>
Chciałbym rozwiązać ten problem zanim napełnię klimatyzację odczynnikiem...
Obrazek
Obrazek
Forumowicz

Od: 18 lip 2013, 19:19
Auto: Jest: Skoda Superb I 2.8 V6
Była: M6 GG 05' 1.8 polift
Była: Mazda 323f BJ 99' 1.5 LPi VIALLE

Postprzez smile » 9 cze 2014, 20:43

Blik3r napisał(a):hciałbym rozwiązać ten problem zanim napełnię klimatyzację odczynnikiem...
Co ma piernik do wiatraka?!
Piękne słońce w Zielonej a Ty masz wilgoć w aucie?!
To co powinieneś zrobić to dobrze wysuszyć auto, zostaw na cały dzień wszystkie szyby otwarte po 5 cm a jak to mało to wysyp kilo ryżu ( surowego ;) ) pod dywaniki i po tygodniu odkurz ;) Wyjmij filtr kabinowy i wyrzuć do śmieci, parownik porządnie zlej środkiem do dezynfekcji klimy ( nie żałuj, zużyj całą puszkę ). Drugą puszkę zużyj na kanały wentylacyjne. Zamontuj nowy filtr kabinowy, napełnij klimę.

Co do ciepłego powietrza, sprawdź czy cięgno od przełączania ciepło/zimno działa prawidłowo. W tym celu zdemontuj schowek pasażera i kręcąc ciepło/zimno obserwuj czy się przestawia do końca dźwignia.

<peace> FALUBAZ <paker>
Forumowicz

Od: 16 lip 2011, 13:38
Auto: M5 CR
M6 GY

Było:
323F BJ RF2A

Postprzez Blik3r » 10 cze 2014, 13:07

smile napisał(a):Co ma piernik do wiatraka?!
A bo ja wiem co trzeba demontować przy wymianie... :P

No auto mi się wydaje być wysuszone. Na zimę miałem dywaniki gumowe z wysokim korytkiem i pilnowałem, żeby nie zbierała się woda. Filtr kabinowy jest nowy :P
A gdzie jest ten parownik?

Pokrętło działa sprawnie, sprawdzałem :P

smile napisał(a):<peace> FALUBAZ <paker>

<prosze>
Obrazek
Obrazek
Forumowicz

Od: 18 lip 2013, 19:19
Auto: Jest: Skoda Superb I 2.8 V6
Była: M6 GG 05' 1.8 polift
Była: Mazda 323f BJ 99' 1.5 LPi VIALLE

Postprzez Wesker » 7 lip 2014, 20:04

Miałem kiedyś tak samo, okazało się, że układ się zapchał i wystarczyło przedmuchać go kompresorem. W środku miałem ptasie pióra, liście i inny syf. Dodatkowo tak jak wspomina tu kolega Smile, może dźwignia nie zaskoczyła lub się przestawiła (ja tak miałem). Pod wpływem wdmuchiwanego powietrza wróciło wszystko do normy.
Początkujący

Od: 5 sie 2013, 13:09
Auto: Mazda 323 BJ – 1999r.
1.5 (88KM) – benzyna