Witam,
jestem posiadaczem Mazdy 323F BJ w wersji Sportive z silnikiem 2.0 FS. Samochód ma na wyposażeniu automatyczną klimatyzację. Mam pytanie o jej zasadę działania:
Kiedy pokrętłem od temperatury ustawię przykładowo 20 stopni i jeżdżę z włączoną klimatyzacją to czy sprężarka pracuje ciągle czy wyłącza się kiedy wnętrze auta zostanie schłodzone do tych 20 stopni?
Kierunek nawiewu ustawiam na Auto i prędkość nawiewu również na Auto. Po kilku minutach jazdy wentylator zwalnia swoje obroty lub prawie się wyłącza, więc oznacza to, ze ustawiona temperatura została osiągnięta. W tej chwili sprężarka mogłaby się wyłączyć aby oszczędzać paliwo. Właśnie o to pytam, czy tak się dzieje?
Podejrzewam, ze nie, bo klimatyzacja ma również za zadanie osuszać powietrze itd. więc pewnie sprężarka działa ciągle. Ale chciałbym uzyskać odpowiedź od osób, które mają wiedzę na ten temat.
Wiadomo, że zależy mi na oszczędzaniu paliwa ale i tak minimum przez połowę czasu jazdy mam włączoną klimatyzację. W ciepłe dni aby schłodzić auto, a w czasie deszczu aby szyby nie parowały. Nie zauważyłem zwiększonego zużycia paliwa, ale i tak chciałbym z własnej ciekawości uzyskać odpowiedź na swoje pytanie.
Kolejna sprawa to czy co jakiś czas trzeba robić przegląd klimatyzacji, uzupełniać czynnik jeśli klimatyzacja działa poprawnie?
Z góry dziękuje za wszystkie podpowiedzi.
Pozdrawiam.
Klimatyzacja automatyczna – zasada działania
Strona 1 z 1
Wiec. Sprezarka nie pracuje caly czas. Zalacza sie sprzeglo na niej wtedy kiedy trzeba. To tak jak lodowka. Agregat w niej nie pracuje caly czas. Klima w samochodzie dziala identycznie. Takze jesli osiagniesz temp np 20 stopni w samochodzie to taka bedzie utrzymywac i sprzeglo na kompresorze bedzie zalaczac sie rzadziej. Odnosnie przegladu klimy. Raz w roku udaj sie na taki. Sprawdza ilosc czynnika. W razie koniecznosci uzupelnia. No i ozonuja wnetrze samochodu zawsze. Wiec warto to co roku robuc. Gdy masz malo czynnika to sprezarka musi pracowac intensywniej.
Wysłane z mojego GT-I8160 przy użyciu Tapatalk 4
Wysłane z mojego GT-I8160 przy użyciu Tapatalk 4
Pogotowie Komputerowe
Alarmy samochodowe, centralne zamki, blokady zapłonu, czujniki cofania, światla dzienne itp.
Alarmy samochodowe, centralne zamki, blokady zapłonu, czujniki cofania, światla dzienne itp.
Strona 1 z 1