Źle działa centralny zamek
Strona 1 z 1
Jeżeli wszystkie zamki są podłączone to samochód zamyka się i zaraz otwiera(nie zależnie czy z pilota czy ręcznie). Jeżeli odpinam zamek kierowcy to wszystkie działaja prawidłowo oprócz zamka prawego przód(zamyka się i już nie otwiera). Co może być problemem? Dodam że podczas zamykania awaryjne nie mrugaja, ale podczas otwierania już mrugają. Poniżej załączam zdjęcie sterownika/ przekaźnika wraz z dochodzącymi do niego przewodami.
- Od: 29 paź 2013, 12:22
- Auto: MAZDA 323F BJ
2002 rok
2.0 DITD
to jest ciekawy temat miałem podobnie z tym że oprócz tego przestało mi działać oświetlenie powitalne i też odłączałem drzwi kierowcy i nie wiem czemu po poprawieniu lotów w liczniku wszystko zaczęło działać poprawnie dodam że oświetlenie chciałem tylko naprawić
Ja bym sprawdzil dobrze zamek od strony kierowcy. W nim sa czujniki polozenia silownika, byc moze nie podaje sygnalu zamkniecia.
Wysłane z mojego PMP5880D
Wysłane z mojego PMP5880D
Pogotowie Komputerowe
Alarmy samochodowe, centralne zamki, blokady zapłonu, czujniki cofania, światla dzienne itp.
Alarmy samochodowe, centralne zamki, blokady zapłonu, czujniki cofania, światla dzienne itp.
Witam panowie mam pewien problem z centralnym zamkiem. Opisze jak to u mnie wygląda.
Po wciśnięciu przycisku w pilocie zapalają się kierunkowskazy i gasną ale żadne drzwi się nie otwierają, jak otworze drzwi kierowcy z kluczyka i wcisnę ten rygiel to wszystkie się otwierają i zamykają i to trwa dopóki nie zamknę drzwi, wtedy po zamknięciu drzwi wszystkie rygle się zamykają i wszystkie drzwi są zamknięte. Druga kwestia gdy otworzę kluczykiem drzwi kierowcy i wcisnę guzik w pilocie, to słychać pikanie pod kierownicą mrugną kierunkowskazy ale rygle się nie podniosą. W związku z tym wychodzi na to że z pilota do centralki sygnał dochodzi bo kierunki mrugają słychać cykniecie w sterownik ale rygle nie podnoszą się. I wszystkie siłowniki w drzwiach też muszą być ok bo się zamykają i otwierają jak drzwi są otwarte. W czym tkwi problem. Akumulator podładowałem bo myślałem, że może za mało daje napięcia ale to nie rozwiązało problemu. Stało mi się to tak nagle bez powodu
Po wciśnięciu przycisku w pilocie zapalają się kierunkowskazy i gasną ale żadne drzwi się nie otwierają, jak otworze drzwi kierowcy z kluczyka i wcisnę ten rygiel to wszystkie się otwierają i zamykają i to trwa dopóki nie zamknę drzwi, wtedy po zamknięciu drzwi wszystkie rygle się zamykają i wszystkie drzwi są zamknięte. Druga kwestia gdy otworzę kluczykiem drzwi kierowcy i wcisnę guzik w pilocie, to słychać pikanie pod kierownicą mrugną kierunkowskazy ale rygle się nie podniosą. W związku z tym wychodzi na to że z pilota do centralki sygnał dochodzi bo kierunki mrugają słychać cykniecie w sterownik ale rygle nie podnoszą się. I wszystkie siłowniki w drzwiach też muszą być ok bo się zamykają i otwierają jak drzwi są otwarte. W czym tkwi problem. Akumulator podładowałem bo myślałem, że może za mało daje napięcia ale to nie rozwiązało problemu. Stało mi się to tak nagle bez powodu
Prawdopodobnie masz dokladany sterownik. Jesli tak to zlokalizuj centralke pomierz miernikiem. Ale pewnie po prostu uszkodzila sie, nowy sterownik to koszt ok 60 pln na znanym serwisie aukcyjnym.
Zamek dziala Ci normalnie bo Centralny zamek dziala niezaleznie od sterownika. Pytanie czy to masz alarm czy tylko centralny?
Jest jeszcze jedna ewentualnosc mogl po prostu odpasc, ulamac sie przewod od sterownika dokladanego. Trzeba przepatrzec instalacje. Chyba w okolicy prawego slupka jest fabryczny sterownik i tam pewnie jest przylutowany przewod sterujacy z dolozonego sterownika.
Wysłane z mojego Nexus 7 przy użyciu Tapatalka
Zamek dziala Ci normalnie bo Centralny zamek dziala niezaleznie od sterownika. Pytanie czy to masz alarm czy tylko centralny?
Jest jeszcze jedna ewentualnosc mogl po prostu odpasc, ulamac sie przewod od sterownika dokladanego. Trzeba przepatrzec instalacje. Chyba w okolicy prawego slupka jest fabryczny sterownik i tam pewnie jest przylutowany przewod sterujacy z dolozonego sterownika.
A więc tak alarmu w aucie nie mam pilot nie jest oryginalny bo na pilocie pisze SONAR więc pewnie był dokładany. A jeszcze chciałem poinformować ze parę tyg. temu udało mi się otworzyć z pilota więc czy to by była wina przewodów nigdy tam nie zaglądałem pod kolumnę kierownicy więc samoczynnie by się uszkodziło
Musisz wykluczyc usterke silownika drzwi kierowcy. Oprocz przewodow zasilania sa chyba jeszcze 3 informujace o pozycji silownika. A w samym zamku krancowki wlasnie od tego. Nie znam kolorow przewodow ale tak jest w kazdym samochodzie.
wczoraj z pilota drzwi mi parę razy się otworzyły ale znowu się nie otwierają więc chyba będzie trzeba tam pod kiere zajrzeć co z tymi kabelkami. Jeszcze jedno jak otwieram drzwi z kluczyka od strony pasażera z przodu to wszystkie się rygle otwierają i opuszczają i tak samo mam w klapie bagażnika
Witam,
tez mam problem z centralnym zamkiem.
Mianowicie u mnie jest taki problem:
Wszytko bylo dobrze, drzwi sie otwieraly i zamykaly z pilota, wlaczajac w to migajace kierunkowskazy przy otwarciu i zamknieciu.
Teraz zaykajac i otwierajac z pilota, kierunkowskazy nie migaja, zaykaja sie wszytskie drzwi, procz drzwi kierowcy.
Drzwi kierowcy zas moge zaknac z kluczyka i otworyj, jak rowniez po zamknieciu moge uzbroic i rozbroic alarm z pilota. Wszytko dziala procz zamykania i otwierania drzwi kierowcy z kluczyka.
Od srodka tez moge zamknac i otworzyc drzwi kierowcy zamkiem wewnetrznym. Z tym takze nie ma problemu.
Czy cos takiego moze byc rozwiazane np. zaprogramowaniem kluczykow od nowa? moglo sie cos tam 'rozregulowac' czy jest to raczej mechaniczna usterka i trzeba rozbierac drzwi?
Samochod to Mazda 6, 2006 rok.
Pozdrawiam i z gory dziekuje za jakakolwiek porade.
Trotsky
tez mam problem z centralnym zamkiem.
Mianowicie u mnie jest taki problem:
Wszytko bylo dobrze, drzwi sie otwieraly i zamykaly z pilota, wlaczajac w to migajace kierunkowskazy przy otwarciu i zamknieciu.
Teraz zaykajac i otwierajac z pilota, kierunkowskazy nie migaja, zaykaja sie wszytskie drzwi, procz drzwi kierowcy.
Drzwi kierowcy zas moge zaknac z kluczyka i otworyj, jak rowniez po zamknieciu moge uzbroic i rozbroic alarm z pilota. Wszytko dziala procz zamykania i otwierania drzwi kierowcy z kluczyka.
Od srodka tez moge zamknac i otworzyc drzwi kierowcy zamkiem wewnetrznym. Z tym takze nie ma problemu.
Czy cos takiego moze byc rozwiazane np. zaprogramowaniem kluczykow od nowa? moglo sie cos tam 'rozregulowac' czy jest to raczej mechaniczna usterka i trzeba rozbierac drzwi?
Samochod to Mazda 6, 2006 rok.
Pozdrawiam i z gory dziekuje za jakakolwiek porade.
Trotsky
- Od: 10 lis 2014, 12:14
- Auto: Mazda 6 2.0 benzyna Hatchback
Zajrzyj na sam mechanizm zamka. Sprawdz miernikiem czy na przewodach od silownika pojawia sie napiecie podczas zamykania. Nie pamietam czy czujnik zamkniecia drzwi jest w zamku czy na slupku. Jesli w zamku to poprostu wcisnij mechanizm symulijac zamkniete drzwi.
Dopisano 28 lut 2015, 21:23:
Zajrzyj na sam mechanizm zamka. Sprawdz miernikiem czy na przewodach od silownika pojawia sie napiecie podczas zamykania. Nie pamietam czy czujnik zamkniecia drzwi jest w zamku czy na slupku. Jesli w zamku to poprostu wcisnij mechanizm symulijac zamkniete drzwi.
Dopisano 28 lut 2015, 21:23:
Pogotowie Komputerowe
Strona 1 z 1