Wygłuszenie (mata wyciszająca) maski
Koszt nowego OE wyciszenia maski w Fox Rzeszów ok 550 zl. Mam zamiar dać maty pod oe – zobaczymy jaki będzie efekt.

- Od: 16 paź 2009, 21:04
- Auto: ex BJ TDVI RF4F '02 101PS
obecnie Kia QL
nie zapomnij cyknąć foty co trzeba odpiąć i z czym sa potencjalne problemy:)
Uważaj mam Mazde i nie zawaham się jej użyć
!!

- Od: 28 lut 2008, 16:45
- Auto: 323F BJ 2.0 TDVI 2001
A poco chcecie to wygłuszać, przecież ten rasowy dźwięk ditd to aż przysparza ciarki na plecach gdy wkręca się na obroty 

planuję zakupić wyciszenie (podbitkę) maski. pytanie jest czy do mojego modelu będą pasować podbitki od innych wersji silnikowych, zarówno przed jak i po lifcie?
znalazłe coś takiego
http://allegro.pl/mazda-323f-bj-wycisze ... 22780.html
widać że to anglik i że ma jakieś dziwne wycięcia. czy te wycięcia to normalka?
znalazłe coś takiego

widać że to anglik i że ma jakieś dziwne wycięcia. czy te wycięcia to normalka?
- Od: 1 paź 2011, 19:28
- Auto: Mazda 323f BJ 1.5 16V+LPG Prins VSI
tez mam takie wyciecia. a nie lepiej kupic maty wygluszajace
sa termiczne na alledrogo i mysle ze to bedzie lepszy pomysl niz ta dziadoska mata .
- Od: 26 wrz 2010, 12:12
- Auto: mazda 323f '99 2,0 ditd sport edition
viewtopic.php?f=312&t=106621&start=0
boczek86 napisał(a):a nie lepiej kupic maty wygluszajacesa termiczne na alledrogo i mysle ze to bedzie lepszy pomysl niz ta dziadoska mata
trudno jest przykleić taką matę? trzeba zdemontować maskę i jakoś specjalnie ją przygotować, wyczyścić itp. aby klej dobrze złapał?
- Od: 1 paź 2011, 19:28
- Auto: Mazda 323f BJ 1.5 16V+LPG Prins VSI
umyć odtłuścić i można kleić najlepiej mieć jeszcze opalarkę lub suszarkę na ciepło ładnie się formuje
ale jak dla mnie nie ma co wygłuszać wygląda tak sobie po otwarciu maski i silnik ZL nie jest taki głośny...
ale jak dla mnie nie ma co wygłuszać wygląda tak sobie po otwarciu maski i silnik ZL nie jest taki głośny...
- Od: 14 kwi 2011, 09:47
- Auto: 323F BJ 99 1,5 ZL
Kupiłem używana podbitkę maski i teraz pytanie jak to zamontować ?
Na spinki czy klej ?
Zamontowałem na klej silikonowy, który wytrzymuje do 350'C i plastikowe spinki. Są pod to akurat dziurki w masce.
Od razu odczułem różnicę. Wcześniej przy prędkości 120km/h robiło się dosyć głośno a teraz do 130km/h można spokojnie rozmawiać.
Jednak na wiosnę prawdopodobnie autko pójdzie na sprzedaż i trzeba będzie poszukać czegoś większego i cichszego. Jakoś nie wyobrażam sobie trasy autostradami do Chorwacji przy takim hałasie, no i spalanie przy takiej prędkości ok 8l/100km też robi swoje.
Wcześniej miałem Carismę i tam hałas był dopiero dokuczliwy powyżej 160km/h a spalanie i tak oscylowało w granicach 7-8l/100km.
Na spinki czy klej ?
Zamontowałem na klej silikonowy, który wytrzymuje do 350'C i plastikowe spinki. Są pod to akurat dziurki w masce.
Od razu odczułem różnicę. Wcześniej przy prędkości 120km/h robiło się dosyć głośno a teraz do 130km/h można spokojnie rozmawiać.
Jednak na wiosnę prawdopodobnie autko pójdzie na sprzedaż i trzeba będzie poszukać czegoś większego i cichszego. Jakoś nie wyobrażam sobie trasy autostradami do Chorwacji przy takim hałasie, no i spalanie przy takiej prędkości ok 8l/100km też robi swoje.
Wcześniej miałem Carismę i tam hałas był dopiero dokuczliwy powyżej 160km/h a spalanie i tak oscylowało w granicach 7-8l/100km.
- Od: 3 maja 2013, 13:54
- Auto: 323f 2001r. 1.6 16V