Zestw HID dziwnie świecący

Dział przeznaczony do rozwiązywania wszelkich problemów dotyczących wyposażenia i karoserii. Nie zawiera elementów przenoszenia napędu.

Postprzez cross » 10 cze 2012, 01:34

Kupiłem zestaw HID Canbus VERTEX

Coś ten zestaw XENON dziwnie świeci w porównaniu z tym jak powinien. Ktoś oceni?

Najpierw zrobiłem zdjęcie jak świeci zestaw. Według mnie słabo.

Obrazek

Później zmieniłem jedną żarówkę, odłączając jeden żarnik. W w celu zestawienia Halogen vs. Xenon

Obrazek

Widać różnice, że żarnik świeci o wiele lepiej. Przy okazji porównałem, bo miałem dziwne wrażenie, że bez xenonów świeciło lepiej. Ale jednak nie. Widać na "załączonym obrazku" :)

A później włożyłem żarnik z powrotem do lewego reflektora i podłączyłem przetwornice z powrotem. I ku mojemu ździwieniu coś jaśniej lewy róg , widać po tym jak światło pada na murek jaśniej. W porównaniu do pierwszego zdjęcia nie oświetlało murku w ogóle.

Obrazek

Może włożyłem odwrotnie żarnik ? Ktoś wie czym to jest spowodowane?
Dodam, że mam soczewki. Może są za nisko ustawione? Chodź jeździłem na wyprofilowanych lampach bardzo dokładnie. Nigdy nie narzekałem.

Tutaj dołączam film mniej więcej są momenty nieoświetlonej drogi i tak dziwnie świeci:

Albo mi się po prostu wydaję.
cross

Postprzez faraon » 10 cze 2012, 19:16

Wydaje mi się że świeca normalnie, co prawda moje w M6 świeciły lepiej :D
Forumowicz

Od: 24 mar 2007, 18:45
Auto: Mazdolot Gh RF
Mitowisi Carisma

Postprzez Neonixos666 » 10 cze 2012, 19:26

moim zdaniem za nisko, przecież nic nie widać poza miastem na tych światłach.
Forumowicz

Od: 10 wrz 2009, 00:21
Auto: Grand Scenic III PHII R9M

Postprzez faraon » 10 cze 2012, 19:52

Neonixos666 napisał(a):moim zdaniem za nisko, przecież nic nie widać poza miastem na tych światłach.

Może źle wyregulował.Nisko to fakt :D
Forumowicz

Mitowisi Carisma

Postprzez cross » 11 cze 2012, 15:08

A może żarniki trefne? Na światłach zwykłych świeciło normalnie, chodź jak widać na zdjęciach wstawiłem żarówkę zwykła to na drodze świeci słabiej niż xenon ale w trasie żarówka lepiej.
cross

Postprzez didusiek » 11 cze 2012, 19:53

A ja proponowałbym założenie porządnych zwykłych żarówek a nie bawił się z czymś pseudo kseno. Nie dość że zalatuje wiochą to jeszcze oślepia zwykłych użytkowników dróg. I proszę nie odbieraj to jako złośliwość z mojej strony ale co może mieć jakiekolwiek normy za trochę ponad 100 zł.
Forumowicz

Od: 26 lip 2008, 21:27
Auto: 323f bj 1.6 16v DOHC Sportive

Postprzez faraon » 11 cze 2012, 20:05

didusiek, nie zgadzam sie z twoja opinia.Ja też montowałem juz w niejednym aucie ala xenony z allegro i byłem zadowolony....Być może cross kupił naprawdę badziewie, a może wsadził odwrotnie żarnik :(
Zapodaje zestaw Xenonów 6000K z allegro za sto pare złotych, które montowałem w BJ
Obrazek
Forumowicz

Mitowisi Carisma

Postprzez Neonixos666 » 11 cze 2012, 21:23

kolega ma soczewki to co innego niż zwykłe odbłyśnikowe.

Powiem tak włożyłem ostatnio żarówki z biedronki i musiałem je wyregulować pokrętłem bo świeciły na korony drzew, tak że myślę że przydała by się porządna regulacja tych świateł. Włóż zwykłe żarówki jedź na stację diagnostyczną ustaw porządnie światłą. Oświetl blisko mur zakreśl sprejem na murze jak pada światło potem włóż xenony i zobacz czy świecą tak samo jeśli tak to ok jeśli nie to sam je ustaw tak żeby świeciły na wysokość jak zwykłe. najlepiej robić to po zmroku lub w garażu.
Forumowicz

Od: 10 wrz 2009, 00:21
Auto: Grand Scenic III PHII R9M

Postprzez cross » 12 cze 2012, 00:26

Problem rozwiązany dzięki http://xenonowe.pl (ten serwis dodam do polecanych, bo o soczewkach i xenonach wiedzą dużo) , Neonix nie z soczewkami był problem, bo na zwykłych żarówach świeciły bardzo równo. Idealnie wypoziomowane, ale z żarnikami. Te z zestawu były do pupy.

didusiek napisał(a):ale co może mieć jakiekolwiek normy za trochę ponad 100 zł.

A zestaw wcale nie za ponad 100 zł ale za ok 300 zł. Niestety w tym zestawie żarniki są do <dupa>

w/w firma pomogła. Kupiłem dwa żarniki Philipsa za 89 zł / szt.
Na macie białej sprawdziliśmy jak świeci. Zupełnie inaczej. Zaraz wrzucę film krótki.
I przy okazji didusiek zobaczy jak świecą te pseudo xenony. Didusiek, xenon, sama technologia to nic innego jak przetwornice i żarnik za 300 zł. A ponad 4/5 ceny to opłacenie tego co montuje oraz homologacji, bo dwóch panów zrobi test, sprawdzi jasność, barwę, równość świecenia itd i dają ci homologację. Na co ci to za 5000 czy 6000 zł ja można mieć za 300 zł ? Pomyśl.

Lampy są od anglika i przerobione na soczewki. Zatem czy to świeci wiejsko? Nie sądzę. Ty w swoich lepiej nie montuj jak nie masz soczewek <glupek2>

Nie przyjąłem żadnej urazy :P

P.S. przy okazji zrobiłem to co opisałem w innym temacie. Włączam Drogowe gasną Mijania. Okazało się, że miernikiem napięcia sprawdzając z w/w serwisem znaleźliśmy przyczynę. Gdzieś w kastę leci ok 10V ! .. tak zrobiona instalacja <co?>

Na filmiku widać jak zrobiłem tzw prowizoryczne uziemienie :P Tylko po to by xenony przy zapalaniu drogowych miały dostatecznie dużo napięcia by świeciły razem z drogowymi. A gdzie jest przyczyna tego, że ucieka? Nie wiem. Wydawało mi się, że to ta mała złączką , przy której widać kabelek urwany ale okazało się, że to nie to :P (końcówka pierwszej sceny w filmie – widać wyraźnie)

cross