elektryczne szyby – problem

Dział przeznaczony do rozwiązywania wszelkich problemów dotyczących wyposażenia i karoserii. Nie zawiera elementów przenoszenia napędu.

Postprzez midlum2 » 5 mar 2012, 21:46

Dobry wieczór! Nie działa podnoszenie szyby przedniej od strony pasażera, zdejmowałem boczek i próbowałem na krótko podłączyc kable ,lecz nawet nie drgnie. Czy oznacza to że jest do wymiany cały mechanizm ? silniczek i reszta? czy może na krótko nie można podłączac i jest jakieś inne wyjście?
Pozdrawiam Piotr!
Początkujący

Od: 25 lut 2012, 22:48
Auto: Mazda 323F BJ 1.5 16V 1999r.

Postprzez Pangenitor » 6 mar 2012, 11:17

Po pierwsze zobacz czy nie zablokowałeś jej guzikiem od strony kierowcy.
Nic tak nie cieszy jak seria z pepeszy.... i jazda autem Mazda....
Forumowicz

Od: 18 kwi 2011, 08:10
Auto: Mazda 323F BJ 1.3 16V B3 Hatchback
Kia Ceed 1.5 M

Postprzez midlum2 » 6 mar 2012, 21:24

zdejmowalem lewy panel sterowania szyby, wydaje sie być ok. ale jak wspomnialem ze zdjalem boczek aby dostac sie do silniczka w prawych drzwiach i po zdjeciu kostki z kablami od silniczka i podlaczeniu na krotko -cisza
Pozdrawiam Piotr!
Początkujący

Postprzez Pangenitor » 7 mar 2012, 13:39

W tym przypadku, aby czegoś nie uszkodzić , najlepiej by było abyś się podpiął miernikiem na styki silniczka i sprawdził czy podczas otwierania/zamykania dochodzi do niego napięcie. Jeżeli nie możesz/ nie masz możliwości to wypiąć kable z silniczka i podać bezpośrednio na niego 12V. Dobrze by było aby kabelki takie były zabezpieczone bezpiecznikiem takim jaki jest dedykowany do obsługi szyb, abyś czegoś nie wypalił.
P.S Posiadasz schemat elektryczny auta?
Forumowicz

Kia Ceed 1.5 M

Postprzez midlum2 » 7 mar 2012, 19:37

nie mam ale probowalem tak jak kolega mowi, zdjalem (odpialem) kostke i na krotko probowalem i lipa
Pozdrawiam Piotr!
Początkujący

Postprzez Pangenitor » 7 mar 2012, 21:23

Czyli wygląda że silniczek padł. Możesz dla pewności w miejsce silniczka podpiąć żarówkę 12V w momencie zamykania lub otwierania powinna się zaświecić. Taki test czy reszta jest sprawna ;)
Forumowicz

Kia Ceed 1.5 M

Postprzez midlum2 » 7 mar 2012, 23:36

i wydatek.... trudno .mam mazde od 4 tygodni, przedtem wozilem sie citroenem c5. hehe jeeest roznica. ale mysle ze i maza jak zadbam o nia to odwdzieczy sie
Pozdrawiam Piotr!
Początkujący

Postprzez Don Gregorio » 7 mar 2012, 23:48

Uzupełnij kolego profil :) Cobyśmy wiedzieli gdzie ta nowa Mazda hula :)
Forumowicz

Od: 12 kwi 2009, 10:55
Auto: 323F BJ 2.0 RF4F DiTD '01 Classic Red

Postprzez Przem3k » 18 cze 2012, 13:29

Witam wszystkich.
Mam ten sam problem z szybą. Przed wczoraj podczas jazdy opuściłem szybę od strony pasażera z panelu kierowcy. Kiedy moja narzeczona chciała ją opuścić okazało się to niemożliwe. Prawie całe popołudnie samochód stał z otwartą szybą. Pod wieczór razem z mechanikiem:
a) sprawdziliśmy bezpieczniki;
b) upewniliśmy się, że jest napięcie podczas wciskania przełącznika.

Przycisk od blokowania szyb nie jest włączony. Następnego dnia ojciec mojej narzeczonej popukał w miejsce gdzie znajduje się silniczek i okazało się, że szyba rusza powoli w górę i w dół.

Dziś dowiadywałem się w serwisie mazdy ile to może kosztować. Sama wymiana to koszt 222 zł(!) a cena silniczka zawiera się w przedziale od 600zł do 1000zł(!!!) w zależności od nr karoserii. Czy ktoś miał już podobny problem tzn. wymieniał silniczek i wie ile to może kosztować oraz gdzie najtaniej można to zrobić w Krakowie?

Pozdrawiam i dziękuję za pomoc :)
Przem3k

Postprzez black_pablo » 18 cze 2012, 13:36

kupić używkę na allegro lub na szrocie na pewno mają rozebrać boczek instrukcja na forum jest i wymienić cześć nic trudnego.
Forumowicz

Od: 14 kwi 2011, 09:47
Auto: 323F BJ 99 1,5 ZL

Postprzez mruczek212 » 12 wrz 2012, 22:12

Witam,
podpinam się do tego tematu. Mianowicie mój problem zaczął się wczoraj, chciałem opuścić szybę od strony pasażera jednak nie ruszyła nawet, ale dało się usłyszeć cykanie na silniczku (blokada od suwania szyby była wyłączona), tak próbowałem i od kierowcy i od pasażera i nic <klotnia> Dzisiaj rozebrałem całość prawego boczku i próbowałem wykombinować co i jak, ale niestety nie dawało rady, jednak jak podpiąłem na krótko od akumulatora prosto do silniczka szyba się otworzyła i zamknęła. Wówczas szukałem gdzie indziej problemu i rozebrałem mechanizm opuszczania i podnoszenia szyby (przełącznik opuszczania), wówczas w środku zauważyłem po dwóch przeciwległych końcach osmolone styki miedziane (ewidentna oznaka spięcia i spalenia). Chciałem sprawdzić czy szyba się opuści bez podpiętego mechanizmu opuszczania od strony pasażera i próbowałem opuścić szybę od strony kierowcy ale i tak mimo wszystko nie opuściła się. I tu moje pytanie czy przełącznik się spalił czy może być inna przyczyna??
Oraz druga sprawa podczas sprawdzania prądu na przewodach do silniczka opuszczania szyby, zauważyłem że po przekręceniu stacyjki płynie cały czas prąd (kablem czerwonym) a po naciśnięciu opuszczania szyby miernik wskazywał że prąd płynie czerwonym i zielonym przewodem (tak jakby nie było w ogóle masy. Czy to jest prawidłowe??
Obrazek
Forumowicz

Od: 16 sie 2011, 11:13
Auto: Mazda 323F BJ 1.5+LPG
Moja Mazda

Postprzez bikus » 14 wrz 2012, 17:49

łącze tematy

Witajcie, dzisiaj szyba zostala na dole i nie mogłem podnieść, rozebrałem wszystko i okazało się że pękł taki mały plastik
Obrazek
pękł ten żółty plastik, narazie udało mi sie jakoś zrobić że zamyka sie ale otwieranie jest na zasadzie – najpierw elektryka troche w dół a potem reką szybe trzeba opuścić ;)

Czy orientujecie się czy da się kupić tylko ten plastik czy trzeba cały mechanizm kupować?
www.poturbowani.pl – tuning, części – ZAPRASZAM!!!
moja Mazda – viewtopic.php?f=312&t=137583
Forumowicz

Od: 24 sty 2008, 15:28
Auto: Mazda 323F BJ Sportive 02'