Jak sprawdzić działanie klimatyzacji?
Szczerze to nie, tak jak wspomniałem jestem szczęśliwym posiadaczem od tygodnia więc... Poprzedni właściciel (nie handlarz) twierdził, że działa klima. Nawet była odgrzybiana i napełniania ale to jakiś czas temu. Stwierdzam to po zapiskach oraz naklejce pod maską....
- Od: 6 lis 2011, 17:51
- Auto: Mazda 626 2.0 (136KM) 2001r.
Kaluza23 napisał(a):Panowie przeczytałem sobie cały temacik i ponawiam temat działania klimy zimą bo zdania są podzielone. Czy przy temperaturze ok. 5 stopni sprężarka się powinna włączyć czy ma prawo się nie załączyć? Kupiłem Madzie tydzień temu, wydawało mi się, że klima działa, ale dzisiaj sprawdzałem i okazuje się, że sprężarka nie rusza. Czy przyczyną może być niska temperatura?
to zależy czy posiadasz manuala czy klimatronica ten drugi działa przy każdej temp. manual natomiast ma zabezpieczenie temp i przy kilku na plusie nie zaskoczy tak przynajmniej jest w premacy a bj przecież podobna
- Od: 23 kwi 2009, 18:25
- Auto: premacy 99r 101KM pb/lpg
W Fordzie również klimatyzacja manualna poniżej 4 stopni nie działa
- Od: 8 kwi 2011, 08:34
- Auto: Mazda 323f Bj '98 1,8
Ja mam klimatronik i chyba nie zaskakuje... nie wiem czy to przypadek czy co ale u mojego ojca w VW Vento klima jest manualna i cale lato chodziła a teraz nagle przestała... Chyba nie pozostaje nic jak czekanie do wiosny.
- Od: 6 lis 2011, 17:51
- Auto: Mazda 626 2.0 (136KM) 2001r.
Kaluza23 napisał(a):Chyba nie pozostaje nic jak czekanie do wiosny.
Ciepły garaż załatwi problem temperatury zewnętrznej
Ford C-MAX 1.6TDCi & AR 156 2.0TS & Honda Shadow VT1100 C3 Aero ’99
Były:
323F BA Z5 & Xedos 9 KL ’01
Honda Shadow VT1100C2 Sabre ’03
Honda Shadow VT500C '84
Były:
Honda Shadow VT500C '84
Moja się dziś załączała bez problemu.
- Od: 10 paź 2007, 16:51
- Auto: 323F BJ 2001 1.6 sport
Jak klimę robiłem w lipcu. Wymiana skraplacza i napełnienie. Całe lato chodziła. Jak temperatura spadła w okolice zera to nie szło odczuć, żeby klima chłodziła w obiegu zamkniętym (ciągnąc powietrze z zewnątrz przy tak niskich temperaturach zupełnie nic się nie odczuje
). Dziś jak temperatura wynosiła ok. 6 stopni to testowałem jadąc do pracy i chyba klima zaskoczyła bo nagrzane powietrze z kabiny wylatywało zimne. Ponadto podczas włączania/wyłączania AC drgała wskazówka obrotomierza. Wydaje mi się jednak, że nie było ono tak mocna schłodzone jak kilka miesięcy temu, ale może to tylko moja pamięć zawodzi (albo co gorsza znów gdzieś gaz uciekł
.
Zatem chyba faktycznie nie działa przy niskich temperaturach. Jak u was wygląda wydajność chłodzenia przy temperaturach kilku stopni?
Zatem chyba faktycznie nie działa przy niskich temperaturach. Jak u was wygląda wydajność chłodzenia przy temperaturach kilku stopni?
- Od: 3 gru 2010, 22:05
- Auto: Mazda 323
Panowie jeśli chodzi o temat wł/wył. klimę poniżej 5*C , to kwestia leży miedzy innymi w rezystancji danego czujnika temperatury,gdzie z latami używania ona się zmienia, a jednocześnie temp.wł/wył może zaistnieć w tak zwanych widełkach 4*C a 7*C . Jeśli wszystkie gwiazdy na niebie mówiły "wszystko jest ok!" i klima funkcjonowała przed spadkiem temperatur to znakiem funkcjonowania jest w dużej mierze, włączenie się wentylatora na chłodnicy i sprężarki
I wielki chłód w Madzi ! 

323 BG 1.3,626 GC 2.0D ,323 BG 1.6 16V,GE 626 1.8 16V GF626 2.0ditd każde z tych modeli ma w sobie coś :) ,co powodowało że po zmianie na inną markę,wracałem do kupna Mazdy!!!
Pozdrawiam Klubowiczów
Pozdrawiam Klubowiczów
- Od: 6 kwi 2009, 21:11
- Auto: 626 GF 2.0 TDVI 2001 hatchback
Witam wszystkich forumowiczów.
3 tyg temu zakupiłem długo wyczekiwaną BJ. Od samego początku nie działała kima. wiedziałem o tym i dlatego wynegocjowałem dość dobrą cenę za auto. Sprawa wygląda tak:
323 f Sportive 2002r 2.0 benz.
-sprawdzenie układu u klimaciarza zdiagnozowało wymianę skraplacza a co za tym idzie również osuszacz.
To akurat sam sobie wymieniłem bez najmniejszych problemów. ( nowa chłodnica LORO na allegro220zl + osuszacz 60zl w intercarsie)
– sprawdzenie układu ciśnieniowo przez około 35minut. OK. Nabicie klimy do pełna bez problemu. Niestety w momencie z tego co pamietam sprawdzenia bądź wyrównania ciśnień w układzie klimy zaczął się problem. Musiałem odpalić auto i włączyć klime. Niestety nie ruszyła sprężarka. Procedura została tak zatrzymana. czynnik pozostał w obiegu oczywiście.
Po powrocie do domu postanowiłem cos z tym zrobic. Podłaczenie sprężarki na krótko poprawiło humor gdyż okazało się że sprężarka żyje
Zmostkowanie presostatu również pozwala uruchomić klime. Preblem polega na tym iż klima nie chłodzi nawet 6 godzin po napełnieniu, zmostkowaniu presostatu.
CZy może być układ zapchany? Czy konieczne jest to wyrónanie (lub coś w tym stylu) cićnienia w układzie na sam koniec procesu nabijania klimy? nie rozumiem, czynnik jest, sprężarka chodzi, a klima nie chłodzi...
3 tyg temu zakupiłem długo wyczekiwaną BJ. Od samego początku nie działała kima. wiedziałem o tym i dlatego wynegocjowałem dość dobrą cenę za auto. Sprawa wygląda tak:
323 f Sportive 2002r 2.0 benz.
-sprawdzenie układu u klimaciarza zdiagnozowało wymianę skraplacza a co za tym idzie również osuszacz.
To akurat sam sobie wymieniłem bez najmniejszych problemów. ( nowa chłodnica LORO na allegro220zl + osuszacz 60zl w intercarsie)
– sprawdzenie układu ciśnieniowo przez około 35minut. OK. Nabicie klimy do pełna bez problemu. Niestety w momencie z tego co pamietam sprawdzenia bądź wyrównania ciśnień w układzie klimy zaczął się problem. Musiałem odpalić auto i włączyć klime. Niestety nie ruszyła sprężarka. Procedura została tak zatrzymana. czynnik pozostał w obiegu oczywiście.
Po powrocie do domu postanowiłem cos z tym zrobic. Podłaczenie sprężarki na krótko poprawiło humor gdyż okazało się że sprężarka żyje
CZy może być układ zapchany? Czy konieczne jest to wyrónanie (lub coś w tym stylu) cićnienia w układzie na sam koniec procesu nabijania klimy? nie rozumiem, czynnik jest, sprężarka chodzi, a klima nie chłodzi...
- Od: 11 cze 2016, 10:29
- Auto: Jest: Mazda 6 GG 2.0 147KM 2007
Było:
– Mazda 323F Sportive 2.0 2002r.
-Mazda 323c 1995r 1.5 16v
Całkiem możliwe, że sprężarka na swoje szczęśliwe lata już za sobą bo nie sądzę aby przez 6h cały czynnik zdażył uciec jak "fachowcy" stwierdzili szczelność układu.
A sam presostat ma prawo się zepsuć – sam tak miałem w BA.
A sam presostat ma prawo się zepsuć – sam tak miałem w BA.
Były:
Honda Shadow VT500C '84
Były:
Honda Shadow VT500C '84
Możliwe że tak jest, jednak nie uśmiecha mi się wywalanie kolejnych kilku stówek na sprężarkę. W najbliższym czasie skocze na ponowne sprawdzenie układu oraz próbe zlokalizowania usterki/przyczyny takiej sytuacji.
- Od: 11 cze 2016, 10:29
- Auto: Jest: Mazda 6 GG 2.0 147KM 2007
Było:
– Mazda 323F Sportive 2.0 2002r.
-Mazda 323c 1995r 1.5 16v
Od tego trzeba zacząć 
Odezwij się na PW jak będziesz dalej miał z tym kłopot
Odezwij się na PW jak będziesz dalej miał z tym kłopot
Były: