Radio CB w mazdzie 323f BJ

Dział przeznaczony do rozwiązywania wszelkich problemów dotyczących wyposażenia i karoserii. Nie zawiera elementów przenoszenia napędu.

Postprzez Combat » 12 sty 2011, 23:41

Witam, mam dylemat gdzie zamontować radyjko cb w madzi, pytanie skierowane do osób posiadających radyjko w swoich mazdach i korzystających z nich :) Przeszukałem forum, temat jest ale tak rozgałęziony(na inne modele w tym mazda 3) ze o 323f bj nic ciekawego się nie dowiedziałem, oprócz opisu wolałbym otrzymać jakieś fotki z sugestiami w odpowiedzi :) Google tez nie pokazują fotek bj-tki z radyjkiem, również ciekawi mnie puszczenie kabli do anteny (obojętne czy magnetycznej czy montażowej). Jeżeli ktoś uzna ze temat się powtórzył to sorry, dla mnie nie i dlatego pytam :)
Pozdro i czekam na odpowiedzi z góry dzięki :)
Combat
Początkujący

Od: 21 mar 2010, 11:43
Auto: Mazda 323f
Rok: 2002
1.4 Bendzyna 16V
Hatchback

Postprzez zurekk » 13 sty 2011, 08:38

Ja mam zamontowane przy lewej nodze pasażera, na tunelu środkowym. Nie jest to zbyt udane miejsce, ponieważ żeby mieć pokrętło w ręku muszę się schylić lekko.
Madzia sprzedana, na forum na pewno jeszcze wrócę ;)
Forumowicz

Od: 16 paź 2009, 13:17
Auto: Była 323f BJ – dzielnie służyła, ale sprzedana. Jeszcze tu wrócę :)

Postprzez dembol » 13 sty 2011, 09:24

Ja mam podobnie, z tym że radio mam wciśnięte między tunel a fotel pasażera, stabilnie siedzi ;) Pokrętła podczas jazdy da się "wymacać" i nie ma problemu generalnie z obsługą radyjka ;)
Forumowicz

Od: 1 paź 2010, 08:24
Auto: Mazda 323F BJ 2.0 Sportive (FS)

Postprzez shadoow » 13 sty 2011, 13:53

Jak zakładam radio to w podobnym miejscu co kolega zurekk ewentualnie jak nie masz fabrycznego radia to w miejscu tzw. półeczki pod radiem(zaślepki-jak to zwał tak to zwał) wsadzić powinno wejść.
Lub ewentualnie popytaj tu viewtopic.php?f=139&t=23813
Forumowicz

Od: 15 kwi 2007, 16:41
Auto: Francuskie Kombi
Moja ex:Mazda 323F BJ

Postprzez Guma88 » 13 sty 2011, 19:56

W jednej bjtce miałem na tunelu środkowym za uchwwytam na kubki, tam gdzie półeczka (jeżeli jest ałe to się zmieści) a w drugiej mam nad radiem CD w wolnej półce ponieważ niemam zegarka.
Forumowicz

Od: 5 maja 2008, 18:41
Auto: Honda HRV '03 vtec
Daihatsu Sirion Sport '00
Nismo Sunny B11 '86

Postprzez GroMo » 13 sty 2011, 20:01

Zacznę od tego, że radia cb nie mam zamontowanego na stałe mam zawsze jakiś margines mogę przełożyć do innego auta sprawnie i szybko. No dobra ale wracając do tematu to radia wkładam zawsze w schowek/miejsce na kubki i plastik przytrzymujący kubki otwieram dzięki czemu radio jest skierowane w moją stronę pod lekkim kontem. Nie ma problemu z dostrajaniem w czasie jazdy. Kabel od anteny i zasilający puszczam z tyłu tego schowka. Natomiast kabel z dachu do radia idzie przez bagażnik pod tylnymi siedzeniami i prosto do radia.
Obrazek
Obrazek
Forumowicz

Od: 31 maja 2008, 16:48
Auto: TrzyDwaTrzy eF BeJot

Postprzez Combat » 13 sty 2011, 20:51

No to się nazywa dobra rada i ciekawa opcja, pytanie do kolegi dembol czy jak pasażerowi zachce sie przesuwać fotel to radyjko nie utrudnia tego czy siedzenie jest już na stale zablokowane by nikt nie przesuwał ? Następne pytanie do czego najlepiej podłączyć radyjko bo z ta zapalniczka to przez jakiś czas będę jeździł ale wole znaleźć lepsze źródło zasilania (wejścia do zapalniczki używam do lądowania telefonu czy innych akcesoriów, no wiadomo ze najlepiej kupić rozdzielke, tez ja kupiłem żeby sobie zrobić przedłużkę do tylnej kanapy dla pasażerów :) no ale to mało wygodne i tych kabli tyle i wejście zapalniczki zajęte ;/) Dodam ze radio samochodowe posiadam nie fabryczne bo fabryczne na kasety wydało mi się zbyt średniowieczne (nie ubliżając fanatyka). Czy podłączenie się prosto pod przewody zapalniczki będzie dobrym rozwiązaniem ? Jak Wy macie to podłączone :) Tunel środkowy to najlepsza opcja tylko jak stabilnie zamocować radio, wkręcić się w gore czy w dol tej "wnęki" lub jakas inna opcja ? Kolego GroMo dzieki za podpowiedz co do kabla anteny :D <spoko> Jaki rodzaj anteny masz ? I jak umieściłeś kabel doprowadzający z podłogi na dach ? W sensie jak ukryłeś, która strona puściłeś ? Czy ingerowałaś w karoserie ? Sorrki za tyle pytań ale nie miałem cb, uznałem ze jak będzie w samochodzie to się przyda i pomoże :D Jak dotąd nie złapali mnie za prędkość, ale w zyciu nigdy nic nie wiadomo :D :D
Combat
Początkujący

1.4 Bendzyna 16V
Hatchback

Postprzez GroMo » 13 sty 2011, 21:40

Antenę mam na magnez chyba President Floryda więc nic nie ingerowałem w przerabianie. Tak jak mówiłem kabel idzie przez bagażnik, później odchylam oparcie i siedlisko w tylnej kanapie i tamtędy idzie kabel dalej idzie pod fotelem pasażera albo pomiędzy fotelem a tunelem środkowym.
Obrazek
Obrazek
Forumowicz

Od: 31 maja 2008, 16:48
Auto: TrzyDwaTrzy eF BeJot

Postprzez Ciacho » 14 sty 2011, 01:20

Ja mam CB zamontowane podobnie jak kolega zurekk i shadoow. Wprawdzie trzeba się troszkę schylić do radyjka ale jest tam chyba najlepsza opcja montażu gdyż ramkę do której jest mocowane CB możemy przykręcić w miejsce fabrycznej śrubki w tunelu. ;) A najlepsze jest to ze jak odpowiednio dociśniemy do uda się przykręcić korzystając z fabrycznej śrubki. :P
A gruszkę możemy przytwierdzić do samego radyjka żeby się nam nie plątała. No i jeszcze kabel zasilający praktycznie możemy cały zwinąć i schować między tunelem a radyjkiem bo gniazdko jest bardzo blisko. :)

Kolego Combat tylko nic nie wierć czy coś w tym stylu. Zamontuj sobie to radyjko tak jak opisałem powyzej. :D
Początkujący

Od: 29 gru 2009, 14:14
Auto: Mazda 323F BJ 98' 1,5 16V ZL

PostTen post został usunięty przez Borys 14 sty 2011, 11:17.
Powód: ppp

Postprzez Combat » 14 sty 2011, 12:21

No własnie podstawowa myślą jest to ze nie chce ingerować w cokolwiek w aucie bo mi po prostu szkoda i bym się zapłakał jakbym miał robić otwory i niszczyć coś co jest dla mnie osobiście idealne :D Kolego Ciacho a jaka masz antenę i jak montowana ? :)
Combat
Początkujący

1.4 Bendzyna 16V
Hatchback

Postprzez Ciacho » 14 sty 2011, 13:55

Antenę mam wkręcaną do podstawy magnesowej. Zamontowana jest koło antenki radiowej. A kabel poprowadzony jest jak już tu opisywali koledzy na forum: między fotelem pasażera a tunelem potem pod kanapą i z bagażnika wychodzi na dach. :)
Początkujący

Od: 29 gru 2009, 14:14
Auto: Mazda 323F BJ 98' 1,5 16V ZL

Postprzez Guma88 » 14 sty 2011, 17:35

Od magnesowek się trochę lakierek rysuje a jak dasz podkładkę to nigdy z magnesy nie będzie prawidlowej masy takiej jak powinna być. Ale to już jak kto woli. Zrób sobie uchwycik pod stałą antenę i będzie dobrze. Trochę pracy ale lepszy efekt. Tylko jak masz zzamiar chować antenę na postoju to tylko magnes.
Forumowicz

Nismo Sunny B11 '86

Postprzez Combat » 14 sty 2011, 20:07

Na uczelnie codziennie dojeżdżam wiec kupiłem "zestawik startowy" z antena magnesowa, w sumie to dziś przyszedł i radyjko zamontowałem tak jak koledzy podpowiedzieli i antenkę tez ulokowałem obok anteny radiowej, co do montażu wybrałem opcje ze śrubką od tunelu środkowego z tego względu ze nie chciałem na sile radia wciskać w te "wnękę" na środku tunelu, na tej śrubce siedzi tak jak powinno, co do kabla mam wątpliwość ale zastosowałem tez przykład z forum, mam nadzieje ze klapa bagażnika kabla nie zniszczy, ani siedzący na kanapie z tył go nie wyrwia jak będą się przemieszczać :D No podstawki magnetycznej ściągać nie będę raczej, będę odkręcał samego bata, myślę ze podstawki nie zwiną mi, chociaż znajda się pewnie tacy ;/ No mam te gumę ochronna, naklejkę tez, chociaż ta naklejka to podobno powoduje "odparzenia" na lakierze i niszczy go i w sumie nie wiem czy naklejać czy nie, no z tego co wiem to najlepsze anteny są montażowe z ingerencja w karoserie, później mocowane do klapy i podobnych, magnetyczne na końcu, no ale skoro odpryski kamieni, piasku niszczą przód samochodu + ew. szybę przednia to antena ma mniejsze działanie o ile ma dobry magnes i duża podstawę(wiadomo ze im więcej powierzchni łapie magnes tym lepiej się trzyma, tak sobie to tłumacze :D ) Dzięki koledzy za pomoc <spoko> <spoko> , cel tematu osiągnąłem, nie koniecznie musi trafiać do kosza bo jednak może się komuś jeszcze przydać, ewentualnie do luźnego pisania na temat cb można by go przerobić chociaż już tak owy na całym forum jest :) Pozdro, szerokości :D
Combat
Początkujący

1.4 Bendzyna 16V
Hatchback

Postprzez komorek » 5 paź 2011, 21:19

Witam, ja wymyśliłem następujące rozwiązanie problemu z montażem cb radia w 323bj, oczywiście bez ingerencji w deskę rozdzielczą tzn. bez żadnego wkręcania śrub w plastiki. Wpadłem na pomysł zrobienia kieszeni na CB (robiona na zamówienie przez znajomego), przykręcona od dołu w miejscu gdzie występuje fabryczna śruba w konsoli środkowej, a jeśli chodzi o górę bez żadnego wkręcania i klejenia, zrobione na zakładkę. dodam jeszcze, że w kieszeni wkleiłem dwa skórzane paski w celu zlikwidowania jakichkolwiek wibracji, a tym samym ustabilizowaniu radia :)
Zdjęcia dostępne na:
Chomikuj.pl
UŻYTKOWNIK: komorus69hx
FOLDER: 323f bj CB radio.

--zdjęcia robione telefonem, więc proszę nie narzekać na ich jakość :P --
komorek

Postprzez eryc » 7 paź 2011, 12:47

Witam,
W mojej Madzi CB mam umieszczone w środowej konsoli, wyciągnąłem półeczkę z zegarkiem i wstawiłem tam radyjko a poniżej CB (bo kabel od gruszki przeszkadzał by w ustawieniu radia) kupiłem w MediaExpert kieszeń dla CB Alan za ok 25 zł. i nic już więcej nie musiałem robi np usztywnień itp.
Jedyne co to musiałem troszkę pchnąć metalowy "podłużnicę" (po wyciągnięciu radia widać jak idzie pionowo metal do którego przykręca się np radio) zasilanie mam podłączone pod normalne radio. Antena magnetyczna kabel przez bagażnik, przez górę pod osłoną słupka, pod kierownicą (bardzo dobry dostęp) aż do radyjka.
ładnie, szybko, estetycznie i funkcjonalnie :)
Początkujący

Od: 21 gru 2009, 12:08
Auto: Mazda 323 F 2000 r. 2.0 TDVI

Postprzez dembol » 23 paź 2011, 12:31

A ja mam po prostu wciśnięte między fotel a tunel, tak jak na fotce http://dembol.org/downloads/mazda/DSC01379bm.JPG ;) Oczywiście jest to pewna niedogodność bo nie można fotela pasażera przesuwać, ale mi akurat to nie przeszkadza.
Forumowicz

Od: 1 paź 2010, 08:24
Auto: Mazda 323F BJ 2.0 Sportive (FS)

Postprzez ja212 » 21 lis 2011, 15:24

A gdzie macie zamontowane anteny cb? chodzi mi o montaż przy pomocy uchwytu.
Myślałem żeby dać uchwyt na klapę(nie chce wiercić dziury, magnes to ostateczność).
Pochwalcie się bo nigdzie nie mogę się doszukać informacji na ten temat – zdjęcie też mile widziane :D
ja212

Postprzez Guma88 » 25 lis 2011, 17:26

Zdjęcia teraz nie zrobię bo już ciemno, ale ja mam zrobiony uchwyt z nierdzewki. Przykręcony jest do śrób mocujących siłownik tylnej klapy i po odpowiedim wyprofilowaniu uchwyt wychodzi na zewnątrz przez szczelinę pomiędzy klapą a blotnikiem. Bez ingerencji w blachę samochodu a zawsze to jest stała antena a nie magnes.
Forumowicz

Nismo Sunny B11 '86

Postprzez maniakk5 » 4 gru 2011, 12:19

Ja jednak zdecydowałem się wywiercić dwie małe dziurki na tunelu po stronie pasażera.czasem zostawiam auto w takim miescu na noc lub dwie ze wolę je wyjmować.Poza tym dostęp idealny,siedzenie przesuwa się od początku do końca,gruszka na radiu(Alan 101).Kabel pod tapicerką tunelu,przy przednim siedzeniu przechodzi pod plastik progu i obok kanapy po prawej do kufra,w kufrze Hustler wystawiany na dach po prawej na magnesie.Jestem zadowolony z tego,a Hustler ma dość delikatną podstawkę więc obeszło się bez rysowania dachu i podklejania czy podkładania czegokolwiek.Odbiór idealny(dużo lepszy niż np. w mojej służbówce,gdzie antena jest na stałe – jakaś naprawdę wypasona,radio Albrecht,a i tak nie gada tak jak u mnie).Zasilanie radia wyprowadziłem z kostki od radia CD – ta sama masa,ten sam +.Nic nie piszczy,nic nie trzeszczy,żadnych zakłóceń "z masy" samochodu.
Forumowicz

Od: 11 maja 2009, 08:50
Auto: 323F BJ 1,8 16V 2000r.