jestem szczęśliwym posiadaczem mazdy 323 1.5 '99. Kiedy klimatyzacja w samochodzie jest wyłączona auto śmiga jak trzeba
Klima a osiągi 323 1.5 BJ
Strona 1 z 1
Witam,
jestem szczęśliwym posiadaczem mazdy 323 1.5 '99. Kiedy klimatyzacja w samochodzie jest wyłączona auto śmiga jak trzeba
. Jednak kiedy robi się ciepło jak dzisiaj to w miarę jak jeżdżę z włączoną klimatyzacją to odczuwam ciągły spadek mocy, mam wrażenie że z każdym kilometrem jest słabszy? Co może być powodem? Czy to jest normalne? Proszę o pomoc 
Ostatnio edytowano 11 maja 2011, 20:52 przez heruval, łącznie edytowano 1 raz
-
heruval
U mnie jest tak, że sprężarka klimatyzacji załącza się i wyłącza (raz słabnie raz jedzie normalnie) może u Ciebie też tak jest i dlatego wydaje Ci się, że auto słabnie? A tak na marginesie powinna się tak załączać i wyłączać co jakiś czas?
- Od: 8 kwi 2011, 20:15
- Auto: Mazda 323F Bj 1,5 ZL 1999r.+Stag
Moja Bejota:)
Jak włączę klimatyzację i jadę rano do pracy to nie czuję aby klimatyzacja obciążała silnik, nie czuję spadku mocy. Jednak kiedy jadę po pracy do domu i auto postoi na słoneczku cały dzień a potem jedzie w korkach to mam uczucie, że maluch ma więcej mocy niż moja mazda. Ponadto zauważyłem, że im dłużej jeżdżę w korkach z włączoną klimatyzacją to auto coraz słabiej jeździ. Też to zaobserwowaliście? Może ogólnie silnik dostaje zadyszki jak jest gorąco?
-
heruval
niestety to chyba typowy objaw:(
rano jest jeszcze w miare chłodno dlatego klima załącza sie rzadziej, wraz ze wzrostem temperatury będzie potrezbowała więcej uruchomień aby zapewnić odpowiedni chłodek.
stojąc w korku najbardziej się to odczuwa ;/
rano jest jeszcze w miare chłodno dlatego klima załącza sie rzadziej, wraz ze wzrostem temperatury będzie potrezbowała więcej uruchomień aby zapewnić odpowiedni chłodek.
stojąc w korku najbardziej się to odczuwa ;/
Uważaj mam Mazde i nie zawaham się jej użyć
!!

- Od: 28 lut 2008, 16:45
- Auto: 323F BJ 2.0 TDVI 2001
ja miałem wymieniany osuszacz w zeszłym roku 
Uważaj mam Mazde i nie zawaham się jej użyć
!!

- Od: 28 lut 2008, 16:45
- Auto: 323F BJ 2.0 TDVI 2001
Witam, wg mnie to normalne jest, pomijam ze od zakupu dwa razy mialem naprawiana klime raz po zakupie sie okazalo ze nieszczelnosc, dwa po roku jazdy tez gdzies sie nieszczelnosc pokazala, ale odkad pamietam jak mialem klime w madzi to zawsze lekka zamula byla i nie bylo to spowodowane osuszaczem, obciazenie silnika przy zalaczonej klimie jest odczuwalne nie tylko na stacji paliw jak sie tankuje
u mnie spadek odczuwam jak przyspieszam w granicach 3 tys obrotow a pozniej to jedzie naturalnie 
Combat
- Od: 21 mar 2010, 11:43
- Auto: Mazda 323f
Rok: 2002
1.4 Bendzyna 16V
Hatchback
Strona 1 z 1