Usterki licznika (predkościomerz, obrotomierz, licznik km)
1, 2
Witam,
Kupiłem tydzień temu Mazdę 323F 2.0 Diesel. Ojciec podczas mojej nie obecności wymienił klocki hamulcowe z przodu po czym ponoć jeździł autem i wszystko było ok. Odkręcałem zegary i wszystko jest popodpinane jak należy nic nie skorodowało... Czytałem na różnych forach o przypadkach urwania linki ale ja takowej nie widzę podpiętej do zegarów. Czy ktoś ma jakiś pomysł ?
Kupiłem tydzień temu Mazdę 323F 2.0 Diesel. Ojciec podczas mojej nie obecności wymienił klocki hamulcowe z przodu po czym ponoć jeździł autem i wszystko było ok. Odkręcałem zegary i wszystko jest popodpinane jak należy nic nie skorodowało... Czytałem na różnych forach o przypadkach urwania linki ale ja takowej nie widzę podpiętej do zegarów. Czy ktoś ma jakiś pomysł ?
- Od: 27 kwi 2011, 16:57
- Auto: Mazda 323f bj 2.0 diesel 2000 r.
co to za różnica czy z odkręceniem czy bez i tak trzeba się dostać i tak, a wyjęcie akumulatora o 2 min roboty.
a jak się pali od abs to pewnie ojciec uszkodził czujnik
a jak się pali od abs to pewnie ojciec uszkodził czujnik
I co, problem rozwiązany?
Ja też mam problem ze świeżo zakupionym autem.
323F 2.0 DiTD 2000r, prędkościomierz nie działa, licznik kilometrów w porządku, żadne kontrolki się nie świecą. Jakieś pomysły?
323F 2.0 DiTD 2000r, prędkościomierz nie działa, licznik kilometrów w porządku, żadne kontrolki się nie świecą. Jakieś pomysły?
- Od: 6 mar 2008, 23:15
- Auto: 6 (GH)2.0 '09
MX-5(NBFL)1.8 '01
poprzednio:
6 (GY) Sport Wagon 3.0 V6 (AJ) 2004
626(GF,FS),MX-6(GE,KL-DE),323F(BJ,RF)
Tito01 napisał(a):I co, problem rozwiązany?
Jeszcze nie... Kostka wygląda normalnie wszystko jest wpięta jak należy. Wczoraj próbowałem wyjąć czujnik żeby sprawdzić czy może ten plastikowy element się nie rozwalił ale nie udało mi się go wyjąć. Dziś drugie podejście
Sprawdź u siebie czy masz na linkę czy elektryczne ... bo u mnie ani prędkościomierz ani zliczanie km nie działa... do tego przed resetem błędów jak połączyłem te dwa piny diagnostyczne to mrugało mi kod 0500 co oznacza awarię czujnika prędkości ... niestety po wykasowaniu błędów już tego nie pokazuje a prędkościomierz jak stał tak stoi ....
- Od: 27 kwi 2011, 16:57
- Auto: Mazda 323f bj 2.0 diesel 2000 r.
Jeśli dobrze pamiętam to ktoś miał problem z licznikiem przy niedziałającym przednim czujniku ABS (jeśli pali się kontrolka to jest to możliwe). W starych mazdach czujnik prędkości był na skrzyni, może w BJ odpowiada za to system ABS zliczający obroty koła.
No właśnie u mnie z absem ok, kontrolka się nie świeci, układ abs działa normalnie.
MX-5(NBFL)1.8 '01
poprzednio:
A jest możliwe, że to z licznikiem jest coś nie tak w sensie mechanicznym, bo skoro dystans mi przelicza i licznik nabija kilometry to chyba dostaje sygnał z czujnika, chyba że ten sygnał idzie najpierw na komputer i to z komputera później na licznik. Wydaje mi się, że to coś z komputerem albo z licznikiem. Ale sprawdzę też tą wtyczkę na silniku i za licznikiem.
MX-5(NBFL)1.8 '01
poprzednio:
Problem rozwiązany. Mam uszkodzony licznik, prawdopodobnie efekt nieumiejętnego cofania licznika. %^$%^#!! handlarze :/
MX-5(NBFL)1.8 '01
poprzednio:
Mam podobny problem. Zaczęło się rok temu, co jakiś czas licznik nie pokazywał prędkości, po ponownym odpaleniu auta problem znikał (to był okres wakacji) ale się to uspokoiło aż do dzisiaj ponownie przestał pokazywać prędkości (wskazówka leżała na dole), po zatrzymaniu auta i ponownym uruchomieniu silnika już było ok.
Co jest przyczyną takiego zachowania się prędkościomierza? Od czego to może zależeć?
Co jest przyczyną takiego zachowania się prędkościomierza? Od czego to może zależeć?
- Od: 20 lip 2011, 10:00
- Auto: Mazda 323F 1,5 16v 97r
Witam!
Mam problem z swoją mazdą 323f 2.0 ditd 2000r. ,nie działa obrotomierz , prędkościomierz ,wskaznik paliwa i temp.brak wskazań przebiegu ,podświetlenie licznika działa a także wszystkie kontrolki, nie działa też oświetlenie wewnętrzne auta po otwarciu drzwi ,ale najbardziej dokuczliwy jest brak wskazań na liczniku ,na tym mi najbardziej zależy ,sprawdzałem kostki z tyłu licznika wyglądają ok ,czy to oznacz że licznik padł ? Proszę kolegów o podpowiedż.
Pozdrawiam!
Mam problem z swoją mazdą 323f 2.0 ditd 2000r. ,nie działa obrotomierz , prędkościomierz ,wskaznik paliwa i temp.brak wskazań przebiegu ,podświetlenie licznika działa a także wszystkie kontrolki, nie działa też oświetlenie wewnętrzne auta po otwarciu drzwi ,ale najbardziej dokuczliwy jest brak wskazań na liczniku ,na tym mi najbardziej zależy ,sprawdzałem kostki z tyłu licznika wyglądają ok ,czy to oznacz że licznik padł ? Proszę kolegów o podpowiedż.
Pozdrawiam!
- Od: 29 lut 2012, 16:41
myślę że to bardziej nadaje się do działu 323 niż do ditd ewidentnie problem z elektryką. Sprawdzałeś bezpieczniki?
skoro sprawdzałeś to chyba wiesz które i od czego przecież opis masz na klapce.
1, 2