Wymiana żarówek świateł mijania
1, 2
Witam kolegów!
Mam trywialne pytanie: jak samodzielnie wymienić spaloną żarówkę świateł mijania w Mazdzie 323F BJ? Po lewej stronie dostęp jest bardzo utrudniony, a na siłę nie chcę niczego robić. Proszę o pomoc i pozdrawiam.
Tomek
Mam trywialne pytanie: jak samodzielnie wymienić spaloną żarówkę świateł mijania w Mazdzie 323F BJ? Po lewej stronie dostęp jest bardzo utrudniony, a na siłę nie chcę niczego robić. Proszę o pomoc i pozdrawiam.
Tomek
Witam
Masz bardziej problem z dostępem czy z samą wymianą?
Jeśli z wymianą to:
Najpierw odkręć te plastikowe pierścienie trzymające gumę, potem ściągnij gumę, wypnij kostkę, wypnij drucik trzymający żarówkę. Montaż odwrotny.
Masz bardziej problem z dostępem czy z samą wymianą?
Jeśli z wymianą to:
Najpierw odkręć te plastikowe pierścienie trzymające gumę, potem ściągnij gumę, wypnij kostkę, wypnij drucik trzymający żarówkę. Montaż odwrotny.
Madzia sprzedana, na forum na pewno jeszcze wrócę ;)
- Od: 16 paź 2009, 13:17
- Auto: Była 323f BJ – dzielnie służyła, ale sprzedana. Jeszcze tu wrócę :)
Temat już był na 100%.
A co do trudnego dostępu... Szczerze mówiąc to ja jeszcze nie spotkałem się z autem, w którym wymiana byłaby tak banalna i wygodna jak to ma miejsce w tej Mazdzie (broń Boże nie piszę tego by Cię skrytykować). Dostęp jest bardzo dobry, mylący jest jedynie drucik trzymający żarówkę i zapewne z tym zazwyczaj ma się największy problem. Nie należy go szarpać na siłę, ma on raczej formę zaczepu.
A co do trudnego dostępu... Szczerze mówiąc to ja jeszcze nie spotkałem się z autem, w którym wymiana byłaby tak banalna i wygodna jak to ma miejsce w tej Mazdzie (broń Boże nie piszę tego by Cię skrytykować). Dostęp jest bardzo dobry, mylący jest jedynie drucik trzymający żarówkę i zapewne z tym zazwyczaj ma się największy problem. Nie należy go szarpać na siłę, ma on raczej formę zaczepu.
- Od: 28 mar 2010, 17:50
- Auto: Mazda 323F BJ 2.0D, 1999r.
Dzięki koledzy za odpowiedzi!
Spróbuję jeszcze raz się do tego zabrać. Mówiąc o trudnym dostępie z lewej strony miałem na myśli obudowę filtra powietrza, która krępuje ruchy, ale może ja mam za duże łapy. Dam znać jeśli mi się uda ;D
Pozdrawiam!
Spróbuję jeszcze raz się do tego zabrać. Mówiąc o trudnym dostępie z lewej strony miałem na myśli obudowę filtra powietrza, która krępuje ruchy, ale może ja mam za duże łapy. Dam znać jeśli mi się uda ;D
Pozdrawiam!
Witam
W mojej Mazdzie 323f 2001 1.6 Benzyna wypaliła się żarówka świateł mijania, oczywiście próbowałem się do niej dostać ale kicha
. Nie mogę ściągnąć tej gumowej osłony czy wiecie jak to zrobić żeby to ściągnąć? A i jeszcze jedno pytanie: jakie najlepsze żarówki , które świecą odpowiednio długo i mocno?
W mojej Mazdzie 323f 2001 1.6 Benzyna wypaliła się żarówka świateł mijania, oczywiście próbowałem się do niej dostać ale kicha

- Od: 27 kwi 2011, 16:04
jak się już dobierzesz do tej gumy to nie zapomnij jej czymś zmiękczyć (WD albo jakaś inna chemia) a na pewno trzeba ją umyć i wyczyścić:)
Uważaj mam Mazde i nie zawaham się jej użyć
!!

- Od: 28 lut 2008, 16:45
- Auto: 323F BJ 2.0 TDVI 2001
ja mam te żarówki osram night breaker i po przejechaniu 6000 km spaliła się jedna. nie wiem czy to dużo czy mało.
6000km zrobiłeś w jakim czasie
?
!!

założone były koło czerwca (tego roku). więc spaliła się po pół roku jezdzenia.
no to chyba standard jak na żarówki dające więcej światła.
coś za coś – niestety:(
coś za coś – niestety:(
!!

freshbratek napisał(a):coś za coś – niestety:(
Zgadzam się żarówki które dają więcej światła niestety mają krótszą żywotność bo sam się o tym przekonałem. Teraz jeżdżę na zwykłych bo mi się osramy przepaliły, średnio starczą właśnie na pół roku normalnej jazdy, zwykłe sporo dłużej.
Borys – wynik sądzę że przyzwoity, pytanie czy dawka swiatła "odpowiednia".
umówmy się nie wiem jak wam ale mi po przejściu z mocniejszych na standard jest poprostu ciemno
doświetlam się halogenami – wiem to nie przepisowe – ale mam tak ustawione że nie oślepiam jadących z naprzeciwka.
umówmy się nie wiem jak wam ale mi po przejściu z mocniejszych na standard jest poprostu ciemno
doświetlam się halogenami – wiem to nie przepisowe – ale mam tak ustawione że nie oślepiam jadących z naprzeciwka.
!!

W porównaniu z BlueVision zasięg IMO ten sam. VisionPlus czy Nightguide może trochę mniejszy, ale ich żywotność była tragiczna. Poruszam się w większości w mieście, gdzie nawet w nocy jest widno, więc nie mam problemów. W nocy w trasie wspomaganie drogowymi i nie narzekam.
freshbratek napisał(a):doświetlam się halogenami – wiem to nie przepisowe – ale mam tak ustawione że nie oślepiam jadących z naprzeciwka.
halogeny nawet jak są dobrze ustawione to rażą po oczach
zresztą one bardziej na boki niż do przodu świecą, co najwyżej 20m w przód więc " doświetlanie" się nimi raczej mija się z celem a tylko denerwuje tych jadących z naprzeciwka
- Od: 23 kwi 2009, 18:25
- Auto: premacy 99r 101KM pb/lpg
Piotr Raczkowski – ja mam inne zdanie na ten temat. Masz racje moje halogeny nie sięgają dalej niż światła mijania. Dają mocne białe światło przed autem i po bokach
poprawiając lepsze widzenie. Stary jestem więc każdy lumen świetlny poprawia moje nastawienie do jazdy w nocy – zwłaszcza kiedy ludki nie mają w zwyczaju noszenia odblasków.
Nie oślepiam kierowców – sprawdzone osobiście:)

Nie oślepiam kierowców – sprawdzone osobiście:)
!!

przypominam że nie odpowiednie stosowanie świateł przeciwmgielnych może skutkować mandatem i tu nie ma żartów. Co do tych świateł może nie rażą na wprost ale najbardziej w momencie gdy samochody się mijają
Neonixos666 zgadzam sie z Tobą w 100 %
!!

1, 2