Upala się przewód w kostce lampy

Dział przeznaczony do rozwiązywania wszelkich problemów dotyczących wyposażenia i karoserii. Nie zawiera elementów przenoszenia napędu.

Postprzez lukelis » 13 wrz 2010, 11:14

Witam, mam taki problem, upala mi się przewód +12 w prawej lampie (światło mijania)
wszystkie inne światła działają wszystko jest ok, bezpieczniki okej, wymieniałem styk 2 razy i po wymianie jest ok przez jakiś tydzień – znowu sie upala styk (żarówka się nie przepala)

co może być przyczyną?
Początkujący

Od: 26 maja 2010, 21:47

Postprzez Agmus1 » 13 wrz 2010, 19:00

Witam kolegę. Może problem jest w samej żarówce? Jaki jest styk żarówki , powinien być metaliczny. jeżeli jest czarny wypalony to styki będą się wypalały. Co jeszcze mi przychodzi do głowy to sprawdzenie masy tej żarówki czy nie jest słaba. Pozdrawiam.
Początkujący

Od: 19 paź 2009, 08:07
Auto: Mazda 323f 2.0 ditd

Postprzez lukelis » 14 wrz 2010, 08:38

dzięki za odpowiedź.
w jaki sposób moge sprawdzić tą mase tzn. co to znaczy słaba masa?
żarówka była nowa – teraz ma upalony styk no i ten styk w kostce też jest upalony. (ta sytuacja zdarzyła i sie dwa razy w ciągu 2-3 tygodni)
Początkujący

Postprzez Agmus1 » 14 wrz 2010, 20:02

Witam.
Słaba masa- zbyt duży opór elektryczny, słaba powierzchnia przylegania, powoduje grzanie się styku. Masowy zacisk również musi mieć czysty i mocny styk. Czy coś może powodować przyspieszoną korozję styku? Czy leje się na niego woda? Jak wyglądają przewody (miedź w nich) nie są przypadkiem koloru czarnego bądź ciemno zielonego? Pozdrawiam.
Początkujący

Od: 19 paź 2009, 08:07
Auto: Mazda 323f 2.0 ditd

Postprzez lukelis » 16 wrz 2010, 10:42

więc tak, styki są nowe ale zauważyłem że wszystkie 3 przewody są hmm... jak zdjełem z nich izolacie to są jakby nadpalone.. taka brudna miedź.. czy to oznacza ze musze wymienić całe przewody????
Początkujący