Witam,
Czy przy kończącym się czujniku ABS (wogóle jakimkolwiek błędzie ABS) powinny zaplić sie kontrolki ABS TCS TCSoff czy jeszcze dodatkowo kontrolka hamulca?
Co oznacza kod 17?
Problem z ABS błąd 17 – palące sie kontrolki.
Strona 1 z 1
Przy kończącym czujniku ABS zapali Ci się ABS, TCS, TCS OFF, hamulec ręczny. Ja tak właśnie miałem i okazało się że padł tylny lewy czujnik ABS
Nowy to koszt ok. 300-370zł używany zaś 150-220zł patrząc na allegro. Nie wiem co oznacza kod 17 ale bardzo możliwe że jest z tym związany – ja sam nie diagnozowałem, zrobił mi to mechanik.
- Od: 8 sie 2008, 22:35
- Auto: Renault Laguna 3 Grandtour 2.0PB 140 Dynamique, była Mazda 323F BJ 1.5 2000r, oraz VW Bora Kombi 1.6 2001 Highline
oldgarnek napisał(a):Przy kończącym czujniku ABS zapali Ci się ABS, TCS, TCS OFF, hamulec ręczny. Ja tak właśnie miałem i okazało się że padł tylny lewy czujnik ABSNowy to koszt ok. 300-370zł używany zaś 150-220zł patrząc na allegro. Nie wiem co oznacza kod 17 ale bardzo możliwe że jest z tym związany – ja sam nie diagnozowałem, zrobił mi to mechanik.
W sumie to miałem dwa błędy. Jeden to Lwey tył czujnik, a ten 17 to bład mówiący że cos nie tak z okablowaniem, lub sterownikiem ABS.
W sumie to już chyba się dowiedziałem skąd ten 17 się wziął.
- Od: 16 sie 2007, 14:23
- Auto: BJ ZL
Witam serdecznie,
Ostatnimi czasy na desce rozdzielczej pojawila sie piekna kolorowa choinka ABS, TCS etc. Wiec dostalem sie do zlacza diagnostycznego i zwarlem polaczenia TBS i GDN. Lampka ABS wymrogala 13 i co nie zdziwilo blad nr. 17. Od pewnego czasu swieci mis ie rowniez kontrolka check engin. Mialem kilka miesiecy temu problemy z jedna c ewka wiec czasem zadazylo mi sie przejechac na dwoch cylindrach. Jak rozumiem blad 17 dotyczy sondy lambda. czy podczas kiedy cewka byla uszkodzona i zapewne nie bylo prawidlowego spalania moglo dojsc do uszkodzenia sondy? Czy aby ten blad wykasowac samochod musi przejsc tzw. test drogowy? czy moze nalezy wykasowac ten blad jakas inna metoda np. przez podlaczenie sie do zlacza OBD II. Ewentulanie jakies male czyszczenie z tego co w cylindrach moglo sie nie spalic podczas awarii cewki?
Pozdrawiam
Ostatnimi czasy na desce rozdzielczej pojawila sie piekna kolorowa choinka ABS, TCS etc. Wiec dostalem sie do zlacza diagnostycznego i zwarlem polaczenia TBS i GDN. Lampka ABS wymrogala 13 i co nie zdziwilo blad nr. 17. Od pewnego czasu swieci mis ie rowniez kontrolka check engin. Mialem kilka miesiecy temu problemy z jedna c ewka wiec czasem zadazylo mi sie przejechac na dwoch cylindrach. Jak rozumiem blad 17 dotyczy sondy lambda. czy podczas kiedy cewka byla uszkodzona i zapewne nie bylo prawidlowego spalania moglo dojsc do uszkodzenia sondy? Czy aby ten blad wykasowac samochod musi przejsc tzw. test drogowy? czy moze nalezy wykasowac ten blad jakas inna metoda np. przez podlaczenie sie do zlacza OBD II. Ewentulanie jakies male czyszczenie z tego co w cylindrach moglo sie nie spalic podczas awarii cewki?
Pozdrawiam
- Od: 25 sty 2009, 17:41
- Auto: 323F BJ, 1.6 sporty, 2001 r.
odepnij klemę minusową z akumulatora plus hebel na 30 sek wciśnij, podłącz na nowo aku i powiedz czy błąd jest dalej 
Uważaj mam Mazde i nie zawaham się jej użyć
!!

- Od: 28 lut 2008, 16:45
- Auto: 323F BJ 2.0 TDVI 2001
hmm kasowalem go kiedys za pomoca komputera i interfejsu OBD-II. Przejechalem jakies 100-200km i znowu lampka sie zapalila. Ale i z akumulatorem sprobuje, coz mam do stracenia 
zalej dobrego paliwa dodaj jakiś specyfik na czyszczenie zaworów itp jedź w trasę może sie oczyści i nie bedzie nic wyskakiwać 
Uważaj mam Mazde i nie zawaham się jej użyć
!!

- Od: 28 lut 2008, 16:45
- Auto: 323F BJ 2.0 TDVI 2001
A wracam do tematu sojego
wiec disgnostyka zlacza ObD-II wykazala blad PO420 Catalyst System Efficiency Below Threshold (Bank 1) natmiast za pomoca zworki lampka ABS (MILD) pokazuje blad 17. Czy to sa te same bledy bo jakos nie moge znalesc znaczenia 17. Sonda lambda do wymiany czy cos innego to oznacza ?
pozdrawiam
pozdrawiam
Jeśli 17 wymrugała ci kontrolka ABS to jest to błąd systemu ABS/TCS a nie sondy itp. Błędy silnika u ciebie sprawdza się tylko odpowiednim czytnikiem.
17-dotyczy TCS Engine speed input signal
W dodatku jest już kilka takich tematów, więc po co nowy?
17-dotyczy TCS Engine speed input signal
W dodatku jest już kilka takich tematów, więc po co nowy?
Strona 1 z 1