Problem ze sterowaniem klimatyzacją – nie daje się włączyć

Dział przeznaczony do rozwiązywania wszelkich problemów dotyczących wyposażenia i karoserii. Nie zawiera elementów przenoszenia napędu.

Postprzez novic » 24 maja 2009, 13:59

Witam wszystkich Maździarzy :)
Pierwszy raz wypowiadam się na tym forum, chociaż obserwuję je od jakiegoś czasu.

Od 3 miesięcy jestem szczęśliwym posiadaczem BeJotki, jest z nią jednak pewien problem, a konkretnie z klimatyzacją ręczną:

Od początku się nie załączała. Byłem u klimatyzatora, żeby sprawdził szczelność i nabił klimę. Okazało się, że układ jest szczelny, ale po napełnieniu nie załącza się. Natomiast po spięciu "na krótko" sprężarki (chyba, albo jakiegoś zaworu, nie jestem pewien) z zasilaniem klima zadziałała. Facet powiedział, że to problem po stronie elektryki. Niestety chwilowo finansowo i czasowo ine dam rady z tym się zabrać, w związku z tym mam pytanie:
Czy ktoś się z takim problemme spotkał i czy jest na to jakieś proste rozwiązanie?

jeszcze jedna rzecz – może to ma coś wspólnego – czasami nie podświetla się lewa część panelu od nawiewu przez ok. kilkanaście minut, potem działa, czasem znowu się na chwilę wyłącza... Po naciśnięciu przycisku A/C kontrolka się zapala, ale nie dzieje się nic... :/

pozdrawiam :]
Novic
Początkujący

Od: 19 sty 2009, 11:06
Auto: Mazda 323F BJ
Silnik FP 1.8

Postprzez Bakss » 24 maja 2009, 15:28

Na twoim miejscu ściągnął bym przedni panel, przeczyścił włączniki, styki i wszystko ogólnie co tam jest.
Bo skoro mówisz ,że nie ma czasami podświetlenia panelu to pewnie zabrudziły się styki.
"Szóstka jest beznadziejna. Już na pierwszy rzut oka widać, że tak naprawdę to niewiele ją od poprzednika różni… który z kolei niewiele się różnił od poprzednika. I tym sposobem od kilkudziesięciu lat pół Europy wzdycha do lekko modernizowanego garbusa..."
Święta prawda
Forumowicz

Od: 27 maja 2008, 22:23
Auto: BJ ZM '03

Postprzez novic » 24 maja 2009, 20:46

dzięki za odpowiedź. Spróbuję ściągnąć ten panel jak tylko rozkminię jak to sie robi :]

BTW. jest na forum może gdzieś opisane jak się ściąga panel w BJ? szukalem chyba z pol godziny na forum i googlach i lipa... Nie chce nic polamac i wolalbym wiedziec co i jak zanim sie zabiore za destrukcje :]

pzdr
Początkujący

Od: 19 sty 2009, 11:06
Auto: Mazda 323F BJ
Silnik FP 1.8

Postprzez Borys » 24 maja 2009, 21:07

Jest opisane, ale nie pamiętam gdzie... :P W wątku o podświetlaniu paneli chyba, jest w FAQ z mojego podpisu, poszukaj ;)
Ramka zewnętrzna jest na wciski, ale żeby wszystko wyciągnać, trzeba jeszcze linki odczepiać itd.

Moim zdaniem tym problemu nei rozwiążesz, bo do wszystkiego idą inne kostki, do podświetlenia oddzielne i do właczników klimy i ogrzewania szyb odzielne, a skoro dioda w przycisku się załącza to raczej nie w przelączniku problem, tylko gdzies bliżej sprężarki.
Obrazek Obrazek
Forumowicz

Od: 29 lip 2007, 00:00
Auto: Lancer