Jak odpowietrzyć układ płynu chłodzącego
Strona 1 z 1
Tak jak w temacie. Mam zamiar wymienic plyn ale nie wiem gdzie jest odpowietrznik
Chodzi o K8. Bo płyn z tego co mi wiadomo wylewa sie z chlodnicy 
^Bomba Tromba Elegancja Francja ;]^
- Od: 29 lis 2009, 22:39
- Auto: Mx3 1,8 *V6 * 24V * STAG300+ * '94
było...
wlewasz płyn bezpośrednio do chłodnicy. Jak będzie niby pełno odpalasz gada.
i dolewasz sukcesywnie bo będzie tego płynu 'ubywało'
po drugim załączeniu wentylatora można uznać, że odpoweitrzone. Zakręcasz kurek i jazda.
Całość trwa około 30min więc zatankuje żeby CI wachy po drodze nie brakło : )
wlewasz płyn bezpośrednio do chłodnicy. Jak będzie niby pełno odpalasz gada.
i dolewasz sukcesywnie bo będzie tego płynu 'ubywało'
po drugim załączeniu wentylatora można uznać, że odpoweitrzone. Zakręcasz kurek i jazda.
Całość trwa około 30min więc zatankuje żeby CI wachy po drodze nie brakło : )
Mateusz
- Od: 7 lut 2008, 15:18
- Auto: mazda mx-3 1.6 1993
maris801801 napisał(a):Tak jak w temacie. Mam zamiar wymienic plyn ale nie wiem gdzie jest odpowietrznikChodzi o K8. Bo płyn z tego co mi wiadomo wylewa sie z chlodnicy
Nie ma odpowietrznika . Odpowietrzy się sam . W chłodnicy masz korek spustowy ale wszystek płyn nie zejdzie zleci tylko to co w niej się znajduje , a to nie wszystko bo zostanie płyn w głowicy i bloku. Całego płynu w układzie jest 7,5L łącznie ze zbiorniczkiem . Jak kupisz 7l to w zupełności Ci wystarczy ponieważ do tzw. zera nigdy nie spuścisz wszystkiego.
Wyjmij zbiorniczek wyrównawczy i z niego wylej płyn i załóż z powrotem na miejsce
żeby spuścić resztę płynu z układu o czym wspomniałem wyżej zdejmij wężyk co idzie do podgrzewania filtra .
Potem zalej układ nowym płynem pod sam korek i uzupełnij zbiorniczek wyrównawczy. Odpal go uzupełnij ubytek zakręć korek . Zaczekaj aż puści termostat , dolny wąż od chłodnicy zrobi się ciepły , korka w chłodnicy nie odkręcaj już na ciepłym jak nie potrafisz bo się oparzysz płynem. Silnik jak będzie później stygł sam sobie ze zbiorniczka płyn zabierze jeśli będzie mu brakowało .
Chodzenie do kościoła świadczy o Tobie , że jesteś katolikiem ? To tak jakby spanie w garażu robiło z Ciebie mechanika...
Masz japońca jeździsz do końca
Masz japońca kręcisz do końca
Życie jest zbyt krótkie żeby jeździć dieslem
Wolność ma zapach benzyny
Na gaz to powinny być kuchenki i zapalniczki a nie samochody :/

Masz japońca jeździsz do końca
Masz japońca kręcisz do końca
Życie jest zbyt krótkie żeby jeździć dieslem
Wolność ma zapach benzyny
Na gaz to powinny być kuchenki i zapalniczki a nie samochody :/

- Od: 20 maja 2009, 04:58
- Auto: mx-3 V6