Jak ustawić emulację sondy lambda? [MX-3 1.6 DOHC]

Postprzez rook » 15 mar 2010, 23:24

Witam.
Samochód nie jeździ na benzynie tak jak powinien. Chyba jest za bogata mieszanka (strzela w wydechu). Podejrzewam rozjechaną mapę wtrysków spowodowaną złą emulacją sondy lambda. Sterownik LPG to Bingo S4 firmy KME (instalacja II generacji) . Mam 3 opcje dotyczące emulacji lambdy:
1) emulacja masą
2) odcięcie lambdy od ECU podczas pracy na LPG
3) generowanie przebiegu prostokątnego imitującego pracę sondy
W trzeciej opcji mam możliwość ustawienia czasu trwania stanu wysokiego H i niskiego L sondy. Może ktoś wie jak to poustawiać, żeby było ok? A może odłączyć sondę od ECU, tylko czy nie rozjedzie się mapa wtrysków na skutek pracy ECU w trybie awaryjnym? Proszę o porady. Pozdrawiam.
Forumowicz

Od: 30 lis 2008, 11:00

Postprzez djArias » 16 mar 2010, 18:20

A jestes pewien ze wlasnie to jest powodem? Dobrze masz zaplon itp poustawiane?
:D
Forumowicz

Od: 10 wrz 2008, 08:49
Auto: Seat Ibiza ASZ :)

Postprzez rook » 16 mar 2010, 18:54

djArias już nie jestem pewien. Obserwowałem dzisiaj pracę sondy lambda z poziomu programu do sterownika LPG i pracuje dobrze tzn. Przechodzi ze stanu niskiego do wysokiego i odwrotnie. Niemniej jednak słychać lekkie wybuchy w wydechu i jest wtedy szarpnięcie jakby. Może coś z zapłonem rzeczywiście. Świece i kable zapłonowe już wymieniałem co nie dało efektu. Te wystrzały są słyszalne gdy na postoju ustawiam prędkość obrotową około 2400 obr/min . W trakcie jazdy tego nie słychać. Może się czepiam po prostu? Może jakaś podpowiedź co posprawdzać ewentualnie.
Forumowicz

Od: 30 lis 2008, 11:00

Postprzez djArias » 16 mar 2010, 20:37

No wlasnie to ze strzela wskazywalo by na to ze jest zle ustawiony zaplon (jesli dobrze mysle zbyt opozniony ale moge sie mylic ) – ostatnio gdzies zlapalem filmik sprawdzania sondy http://www.youtube.com/watch?v=1mb4VmDd0ao ktory mi sie bardzo spodobal :D Swoja droga ciezko cos mi wiecej powiedziec nigdy LPG nie mialem :) – powodzenia :)
:D
Forumowicz

Od: 10 wrz 2008, 08:49
Auto: Seat Ibiza ASZ :)