Problem z Mazda na benzynie

Postprzez gregor85 » 4 gru 2009, 12:11

Witam koledzy mam drobny problem :
Posiadam Mazde MX3 1,6 z gazem do wczoraj odpalal bez problemu na benzynie dodam ze zawsze mam pół zbiornika na gaz przełączana jest dopiero po nagrzaniu . natomiast wczoraj jak jechałem do miasta działało wszystko git tak jak zawsze ale jak już miałem wrócic stworzył się problem ponieważ samochód niechciał odpalić więc przełączyłem go na gaz i na gazie odpalił bez przeszkód co sie mogło stać??
gregor85

Postprzez waski_lwo » 4 gru 2009, 14:47

Kolego problemów może być wiele, ale jeżeli idzie na gazie a na benzynie nie, a masz sekwencję(??) to problem może być z wtryskami, bo w sekwencji masz osobne wtryski do gazu wkręcone w kolektor dolotowy... Znajomy miał tak w BMW, wymienił wtryski i jest OK. A tak dla żartu to moja Maździa miała wczoraj odwrotnie, był rano przymrozek i bez problemu zapaliła na benzynce, po rozgrzaniu chciałem przerzucić na gaz a on zgasł <glupek2> Próbowałem kilkakrotnie, w drodze powrotnej z pracy również to samo. Dziś rano było trochę cieplej i bez problemu wszystko działa przerzuca na gaz jak zawsze <jupi> Co to może być??
Już chyba tylko Mazda...

Moje maleństwo 323c
Forumowicz

Od: 19 paź 2009, 19:24
Auto: 323c (BA) 1.5 16V '97 + LPG

Postprzez rafkol3 » 7 gru 2009, 01:59

z tym odwrotnie to moze byc taka sytuacja ze zaworek od gazu sie przytarł i sie nie otworzył albo masz wywalone piny w centralce do przełaczania gazu i cos nie załaczyło

A drugi kolega to naprawde na benzynie moze byc wiele problemow

a z tym BMW
to mu dlatego wymienili wtryski od gazu bo pewnie przepuszczały gaz i jak w kolektorze sie nazbierało tego gazu to na benzynie bez tlenu nie zapali częsta przyczyna

sprawdz pompe paliwa czy ja wogole słychac!jak sie zakreci rozrusznikiem :]
Początkujący

Od: 3 gru 2009, 02:37
Auto: mazda 323f 92 r <BG> 1,6 B6

Postprzez waski_lwo » 10 gru 2009, 21:06

rafkol3 muszę jechać z tym do gaziarzy. Niestety u mnie w okolicy nikt nie obsługuje instalacji firmy ZENIT :| Poprzedni właściciel takową założył (po taniości oczywiście) i musze zapylać tam gdzie to wmontowali aż pod Sochaczew <killer>
Już chyba tylko Mazda...

Moje maleństwo 323c
Forumowicz

Od: 19 paź 2009, 19:24
Auto: 323c (BA) 1.5 16V '97 + LPG