czujnik przeplywki?

Postprzez swirek » 14 paź 2008, 20:34

Mam pytanie odnośnie czujnika przepływomierza powietrza
mamy tam 4 piny
między 1-2 rezystancja rośnie ładnie liniowo nie skacze
1-3 chwilke rośnie a zaraz robi się przerwa
1-4 jest stała wartość 4,2
2-3 na początku ok potem przerwa.
Wygląda na to że piny 1,2 i 3 są połączone ze sobą na potencjometrze z tym że pin 3 ma przerwe po chwili.
Moje pytanie brzmi jakie rezystancje powinny być na tych pinach?
Czy to świadczy o uskodzeniu czujnika?
pozdrawiam
Ostatnio edytowano 15 paź 2008, 11:02 przez swirek, łącznie edytowano 1 raz
swirek

Postprzez waldii » 14 paź 2008, 23:10

swirek napisał(a):Moje pytanie brzmi jakie rezystancje powinny być na tych pinach?

zmienne?? <lol>

ciezki temat,nie rozgryziesz go tak.Fakt 3 piny sa polaczone potencjometrycznie a jeden to podgrzewanie.Tak jakos to bylo lecz nie pamietam dokladnie.A komp wywala blad przeplywki??Ona z zasady albo dziala albo nie.Nie slyszalem o czyms takim,zeby dzialala ale chwilami wadliwie
waldii

Postprzez swirek » 15 paź 2008, 10:53

komp nie wywala błędu przepływki a przepływke kupiłem inną używaną i to nie przepływka. Czytałem gdzieś tu na forum o tym czujniku ze jednak ta ścieżka lubi się wycierać i robi się przerwa ale wolał bym wiedzieć na 100% ;p te rezystancje nim rozbiore ten czujnik na części pierwsze. a pewny tego nie jesteś "Fakt 3 piny sa polaczone potencjometrycznie a jeden to podgrzewanie." ???
swirek

Postprzez waldii » 15 paź 2008, 23:04

swirek napisał(a):a pewny tego nie jesteś "Fakt 3 piny sa polaczone potencjometrycznie a jeden to podgrzewanie." ?

jeden jest wspolny do potencjometru i do podgrzewania

swirek napisał(a):Czytałem gdzieś tu na forum o tym czujniku ze jednak ta ścieżka lubi się wycierać i robi się przerwa ale wolał bym wiedzieć na 100%

pomyliles pojecia.W przeplywomierzu nie masz ruchomych czesci mechanicznych,nie ma sie co wycierac.Pomyliles z czujnikiem polozenia przepustnicy,tzw TPS.Tam faktycznie cos takiego sie zdarza.Znajduje sie on na drugim koncu ośki,do ktorej dochodzi linka gazu.
waldii

Postprzez swirek » 18 paź 2008, 10:36

waldii dzięki
to ja pomyliłem teraz w te macie chodzi mi właśnie o ten TPS
ale mierzyłem w mazdzie mx-3 1.6 16v i tam było podobnie jak u mnie tzn.
między 1-2 rezystancja rośnie ładnie liniowo nie skacze
1-3 chwilke rośnie a zaraz robi się przerwa
1-4 jest stała wartość 4,2
2-3 na początku ok potem przerwa.
z ta różnicą że inne rezystancje i pin 2 z 3 zamieniony
ale po tym wykluczam ten czujnik, wydaje się w 90% być sprawny
szukam dalej ;(
swirek