witam
moze ktos sie wie czy w xedosie jest taki sam silnik co w mx3,chodzi mi o motor 1,6 16v dohc.
poniewaz w mojej mx3 silnik nadaje sie juz tylko do wymiany a znalazłem silnik od xedosa,zastanawiam sie czy bym mógł go zamontowac do siebie,czy skrzynia,przepływomiezrz itp są takie same w tych modelach?
silnik 1,6 dohc czy w xedosie jest ten sam silnik?
Strona 1 z 1
dzisiaj ogladałem silnik od xedosa,i ma delikatne różnice,
w mx3 przewody wysokiego napiecia wychodza z kopółki,a w xedos jest jakas kopółka chyba,i są 2 cewki i dopiero z cewek wychodza przewody.wiem ze w mx3 jest cos takiego jak cewka zespolona.
ciekawe czy te róznice moga miec wpływ na sprzeganie sie z komputerem i całą elektroniką.
tak to jest jak sie nie jest mechanikiem hehe
w mx3 przewody wysokiego napiecia wychodza z kopółki,a w xedos jest jakas kopółka chyba,i są 2 cewki i dopiero z cewek wychodza przewody.wiem ze w mx3 jest cos takiego jak cewka zespolona.
ciekawe czy te róznice moga miec wpływ na sprzeganie sie z komputerem i całą elektroniką.
tak to jest jak sie nie jest mechanikiem hehe

- Od: 31 sie 2006, 13:37
- Auto: mx3 1,6 16 v dohc 94r LPG
Witam!
Jestem nowy więc na wstępie pozdrawiam wszystkich!!!
Odgrzewam kotleta, bo mam ten sam problem.
Mam zabity silnik i zastanawiam sie czy 1.6 z xedosa 6 lub mx-5 będzie śmigał z osprzętem od mx-3?
Kosmaty dobrze zauważył, ze w xedosie jest sam aparat zapłonowy bez rozdzielacza, a cewka ma 4 wyjścia na świece, ale to niema znaczenia o i ile da radę włożyc w to miejsce aparat od mx3.
Wg katalogu większość cześci pasuje zamiennie do wszystkich tych silników.
Pytam więc czy ktoś ze specjalistów miał może doczynienia z tymi silnikami i może coś dodać do informacji ,które już udało mi się znależć.
Jestem nowy więc na wstępie pozdrawiam wszystkich!!!
Odgrzewam kotleta, bo mam ten sam problem.
Mam zabity silnik i zastanawiam sie czy 1.6 z xedosa 6 lub mx-5 będzie śmigał z osprzętem od mx-3?
Kosmaty dobrze zauważył, ze w xedosie jest sam aparat zapłonowy bez rozdzielacza, a cewka ma 4 wyjścia na świece, ale to niema znaczenia o i ile da radę włożyc w to miejsce aparat od mx3.
Wg katalogu większość cześci pasuje zamiennie do wszystkich tych silników.
Pytam więc czy ktoś ze specjalistów miał może doczynienia z tymi silnikami i może coś dodać do informacji ,które już udało mi się znależć.
-
gigital
gigital napisał(a):lub mx-5
Od mx-5 na pewno nie będzie. To zupełnie inny silnik.
Jak oglądałem kumpla xeda z tym samym silnikiem co u mnie to też zwróciliśmy uwagę tylko na ten aparat zapłonowy. Na oko innych różnic nie widać.
A mnie zastanawia co innego. U mnie jest do bani aparat zapłonowy. czy mozna wsadzić ten od xeda
Strona 1 z 1