Mazda MX-3 1.6 SOHC Troche pytań i problemów

Postprzez mikal » 18 lis 2012, 22:03

na wstępie witam Wszystkich serdecznie. Nazywam się Patryk i mam 20 lat, jestem nowy na forum madzie mam już rok ( pierwszy samochód) problemów nie do rozwiązania nie było aż do czasu :)
mam parę pytań proszę o wyrozumiałość co się dało to znalazłem o resztę proszę was <oczy>

Mazdzie kupiłem w Lędzinach niedaleko Katowic miała ramkę i naklejki klubowe więc może tu należała.
kupiłem ją za 4000PLN w stanie wtedy dobrym :)
Po prostu się zakochałem, przez tydzień zrobiłem nią 200 km po mieście tak mi się dobrze jeździło <glupek2> <glupek2> <glupek2>
a później Bach, z pod szkoły odjechałem w kłębach białego dymu (dosłownie jak zasłona dymna) autko z tata rozebrałem werdykt uszczelka pod głowicą, głowica do planowania itp.przy okazji był zrobiony rozrząd, wszystko było cacy aż do 23 IX tego roku, oj pamiętny dzień wracałem z Katowic DTŚ (ludzie z okolic będą wiedzieli o co chodzi <faja> <faja> ) jadę tak może ze 130 a nagle bach i jeb....a zasłona dymna... tym razem czarna, dojechałem do domu, na drugi dzień jak ręką odjął nic absolutnie nic, olej w porządku, płyn też. dopiero po tygodniu okazało się że mazda spaliła 5 litrów oleju :| :| :| i cały silnik normalnie w tydzień cały z oleju. mi i tacie opadły witki... Co robimy ano "SWAPA" (dobrze piszę ?)
ten sam silnik żeby roboty nie było...
sorki że przynudzam :)
Pytania:
1) silnik mam wygląda ładnie madzia dawca jeździła póki jakiś palant nie postawił latarni na drodze więc silnik chodzi i jest ok. Co wymienić w silniku ? (Pasek i napinacz mają tydzień)
2) Na co uważać ?
3) trochę nie z tematem ale gdy rano odpalam samochód pali na dotyk ale po paru sekundach próba dodania gazu kończy się zgaśnięciem silnika (po paru razach jest ok ) <co?>
4)problem number 1 w tym wozidełku parują szyby, bardzo parują, gdy się spieszę wsiadając biorę głęboki oddech i trzymam póki nie uruchomię dmuchawy bo masakra ! :|
5)czy w mazdach były manualne szyberdachy ? tzn taki tylko uchylny do góry <co?>

dzieki za odpowiedzi :)
Pozdrawiam Patryk <spoko>

edit: zapomniałem mam w madzi Gaz stag 4+ sekwencja
Początkujący

Od: 12 lis 2012, 21:01
Auto: Mazda MX-3 1992
1.6 16v SOHC 88 KM