Nie działa pompa paliwa

Postprzez tomekjorda » 19 cze 2008, 15:18

Witam! Wczoraj spaliła mi się pompa wskutek braku filtra na niej (nie codziennie zagląda się do baku) :P Po wymianie jej na nową wogóle nie działa brak zasilania;( co może by przyczyną?? Wszystkie bezpieczniki są sprawdzone....
Początkujący

Od: 19 cze 2008, 15:13
Auto: MX 3 1,6 16V DOHC 94r

Postprzez baner » 19 cze 2008, 15:51

Właśnie skończyłem przerabiać temat pompki paliwa. Sprawdź przekaźnik pompy ( po lewej stronie nóg pasażera, pod czarną osłoną), no i co się okazało kluczowe w moim przypadku przejścia na kablach. Kupiłem używana pompkę wraz ze zbiornikiem paliwa (moja zaliczyła wybuch) i ktoś musiał nosić zbiornik trzymając za kable które się pourywały.
Przekaźnik możesz sprawdzić włączając zapłonu i zwierając w złączu diagnostycznym FP i GND. Będzie wtedy słychać stukanie przekaźnika i będzie się pojawiało napięcie 12v na czarnym kablu chyba z czerwonym i prążkami. Ten przewód idzie na pomkę...także sprawdź czy przy pompce to 12v się pojawia...
baner

Postprzez tomekjorda » 22 cze 2008, 01:15

No dzisiaj uporałem się z pompą. Po złączeniu na przekaźniku FP i GND było słycha ze przekażnik pracuje a pompa dalej nic ;/ po sprawdzeniu kabli i tp okazało się ze na przekaźniku który niby chodził jedna blaszka odgieła się i nie zwierała się z drugą;> Juz jest ok. Pozdro BANER!!!
Początkujący

Od: 19 cze 2008, 15:13
Auto: MX 3 1,6 16V DOHC 94r