szarpanie przy zimnym silniku

Postprzez peka » 16 cze 2007, 22:31

Witam serdecznie,

Problem dotyczy mx-3 1.6 benzyna

Objawy bardzo podobne do tych opisanych w m.in. tym temacie:

http://forum.mazdaspeed.pl/viewtopic.ph ... 25&start=0

z tą różnicą, że występują na zimnym silniku, na rozgrzanym zanikają, wręcz wszystko staję się ok

problem dotyczy pracy silnika (zimnego) w zakresie niskich obrotów, tj. do ok 2000

najgorzej jest przy ruszaniu z 1-go biegu i przy zmianie na dwójke... szaprie, dławi się, itp.

problem nie występuję jak się ruszy z powyżej 2000 tyś obrotów.... lepiej jest także w sytuacji, gdy się delikatnie i bardzo powoli wciska pedał gazu (a nie w podłogę od razu do oporu)

wymieniłem świece (na NGK), przewody WN, następnie przeczyściłem styki w aparacie zapołonowym – po tym zabiegu jakby na chwilę bylo lepiej, jednak na drugi dzień problem powrócił...

Czy ktoś z doświadczonych użytkowników jest w stanie mi pomóc co to może być? może przepływka czy też ten nieszczęsny aparat zapłonowy? inne?

Jeśli moderator uzna, że temat jest nie na miejcu proszę o usunięcie/ przesunięcie mojego posta w inne topic (aczkolwiek używałem opcji szukaj – podobne tematy dotczyły 323 lub pracy silnika na gorącym silniku)

Z pozdrowieniami,

peka
peka

Postprzez GofNet » 16 cze 2007, 23:09

1. Sugeruję obejrzeć rurę od przepływomierza do przepustnicy, czy przypadkiem nie jest gdzieś pęknięta. Dodatkowo sprawdź stan filtra powietrza oraz szczelność całego zaopatrzenia w powietrze.
2. Warto zainteresować się też składem mieszanki u ustawieniem zapłonu.
3. A ściśle w temacie – ciekawe, co sprzęgło na to...

Pozdrawiam
..::GofNet::..
http://download.mx3.info/mazdaspeed.exe
                           (v4.10)
oc.gd
zb.gd
zo.gd
zu.gd
agd.gd
fiat.cc
0sy.pl
vmix.pl
2sze.pl
feryt.pl
redface.pl
newjeans.pl
Forumowicz

Od: 17 lis 2004, 18:33
Auto: Mazda 323 BG B6E 1,6i 8v 4/OHC

Postprzez BJFast » 6 sty 2008, 17:25

witam!

mam podobny problem co poprzednik z tym, że BG 1,3 na gaźniku. Szarpie ok. 2000 tyś. i tylko na benzynie na gazie nie ma już tego problemu i jak w temacie najbardziej na zimnym silniku. Świece są wymienione, przewody ok. Czy może by to wina filtra paliwa ??

Pozdrawiam
BJFast
Forumowicz

Od: 30 gru 2007, 14:27
Auto: Mazda 323 (BG) 1.3 16V '92 LPG

Postprzez Docent D » 6 sty 2008, 17:43

Skoro tylko na Bp to stawiam na przeplywomierz.
Forumowicz

Od: 28 paź 2007, 16:48

Postprzez M@ster » 6 sty 2008, 17:55

BJFast napisał(a):
mam podobny problem co poprzednik z tym, że BG 1,3 na gaźniku. Szarpie ok. 2000 tyś. i tylko na benzynie na gazie nie ma już tego problemu i jak w temacie najbardziej na zimnym silniku. Świece są wymienione, przewody ok. Czy może by to wina filtra paliwa ??

BJFast

Mam dokładnie to samo. Wymieniłem filtr paliwa i jakby troche się poprawiło ale nie do końca.Też zachodze w głowe co to moze byc.na LPg jest wszystko ok. mozliwe ze trzeba smoka przy baku przeczyścic lub cały gaźnik ale to tylko moje przypuszczenia.
Pozdro, szacun, respect :P
Forumowicz

Od: 10 gru 2006, 17:28
Auto: szukam...

Postprzez BJFast » 6 sty 2008, 21:23

ja jadę jutro po filtr i spróbuje pokombinować coś ze składem mieszanki. A przepływomierz w moim przypadku to napewno nie jest bo w gaźnikowcach go nie ma ;)
Forumowicz

Postprzez BJFast » 8 sty 2008, 23:06

Wymieniłem dzisiaj filtr paliwa i niestety nie jest to lekarstwo na wyżej wymieniony problem :( . Mechanik doradził mi żebym sprawdził przewody podciśnieniowe, że nawet posiekniete przewody mogą powodować dziwną prace silnika. Skład mieszanki też może być dobrym tropem. Niestety żeby dobrze go ustawić trzeba mieć analizator spalin.
Forumowicz