Zdaje się, że już kiedyś o tym pisałem, ale powtórzę to jeszcze raz...
Ja
jeździłem i jeżdżę wyłącznie na płynie chłodzącym! U mnie też na rozgrzanym silniku kapało tak, jakbyś nie dokręcił kranu, ale to jest normalne, ponieważ układ chłodzenia w Mazdach jest ciśnieniowy. Kupiłem więc preparat
PULSAR Radiator Sealer P-412 i wsypałem około 1/4-1/3 opakowania drobnego granulatu. Tylko tyle, bo ludzie straszyli, że się układ chłodzenia pozapycha i silnik się przegrzeje. Niestety to nic nie dało i tak jak wcześniej – musiałem dolewać chyba około jednej szklanki płynu chłodzącego na dzień.
Po tygodniu, czy dwóch doszedłem do wniosku, że skoro i tak cieknie a silnik się jakoś nie grzeje więcej, niż zazwyczaj, to zaryzykowałem i wsypałem pozostałą zawartość opakowania.
Przez bodaj około dwa, czy trzy dni nie zauważyłem jakichkolwiek zmian. Nadal ciekło, ale warto dodać, że była to zima a ja robiłem odcinki na poziomie 3km w jedną stronę i po 8 godzinach następne 3km. Nawet duży obieg się nie załączał! Jednak później zdarzały się odcinki dłuższe i z dnia na dzień kapało coraz mniej. Jak kiedyś sprwdzałem stan co dzień, tak później co tydzień, miesiąć (nieregularnie). Nic nie ciekło!
Obecnie zaglądam, jak sobie przypomnę. Sprawdzam wtedy poziom
nie ubywającego oleju i stan równie
nie ubywającego płynu chłodzącego.
Płyn ostatnio uzupełniałem chyba ubiegłej zimy o jakieś 0/5 szklanki (od podstawy króćca pod korek)

. Warto wspomnieć iż mimo, że naleję pod korek, to i tak na długość króćca znika płynu z chłodnicy, ale jest to normalne, gdyż podczas nagrzewania płyn się rozszerza i przelewa do zbiorniczka wyrównawczego.
Zawsze jednak płyn jest tuż pod podstawą króćca i jego stan się nie zmienia.
Piszesz, iż kapie z prawej, dolnej strony chłodnicy. Jeśli określiłeś kierunki, stojąc przed przodem pojazdu, to sprawdź, czy oby nie przecieka z łączenia gumowej rury z chłodnicą! Ja też zawsze ten punkt miałem mokry, lecz po głębszym wsunięciu węża i zaciśnięciu jeszcze jedną opaską sączenie zaniknęło.
Uważaj jednak z siłą, bo króciec jest plastikowy!
Pozdrawiam
..::GofNet::..