Witam serdecznie. Dwa lata temu kupiłem mazdę z delikatnym stukiem w silniku (wszyscy zapewniali, że to zawór i mam się nie przejmować więc tak zostało) Jednak z czasem stukot nasilał się i teraz jest dość uciążliwy. Problem przestawia się następująco:
Rano jak odpalam samochód to słychać mocno zawory (wiem, że przez pierwsze sekundy to normalne bo olej musi dopłynąć) ale u mnie często aby przestało musze dodać sporo gazu albo zgasić i jeszcze raz odpalić silnik, czasami pomaga to tylko połowicznie. Stukanie słychać mniej jeśli stan oleju jest idealnie na full. Aktualnie oleju jest trochę mniej niż połowa skali i stukanie słychać bardzo wyraźnie podczas jazdy. Oleju nie dolewam bo w weekend będę wymieniał cały. Samochód ma przejechane 230tyś. kilometrów. Odkąd skończył 130tyś. jeździ na oleju Mobil 1 5W50 i był on regularnie wymieniany, jednak nie wiem czy przy takim przebiegu nie jest wskazana zmiana na 10W40.
Jaka może być przyczyna takiej pracy silnika? Jeśli to rzeczywiście hydropopychacze to dlaczego, są takie przygody podczas pierwszego porannego uruchamiania silnika?
Z góry dziękuję za wskazówki i pozdrawiam serdecznie.
klekoczący silnik
Strona 1 z 1
Jest tak że gdy auto jest już nagrzane taki problem znika, nie jest to problem popychaczy a najcześciej sygnał że juz czas wymienic olej i raczej po wymianie oleju ten problem ci zniknie ale myślę że 5W jest ok bo sam mam Motul 300V POWER 5W40 ale w twoim wypadku olej znika jeżeli prawidłowy stan taki jaki masz jest od 10tys km to git ale raczej dolewałeś więc raczej konieczne jest zalanie 10W i sprawdzanie ubywania żeby za kolejnym razem nie myślec o 15W bo może tak byc w twoim wypadku.
Nie mam nic do mobil ale polecał bym motul ma dużo więcej pozytywnych opinii
Nie mam nic do mobil ale polecał bym motul ma dużo więcej pozytywnych opinii
- Od: 19 cze 2011, 15:12
Kawałek instrukcji obsługi mx3.

Czyli moze tyrkotat troszke długo bo zanim rozgrzeje się do właściwej temperatury troszke mija.
;]

Czyli moze tyrkotat troszke długo bo zanim rozgrzeje się do właściwej temperatury troszke mija.
;]
^Bomba Tromba Elegancja Francja ;]^
- Od: 29 lis 2009, 22:39
- Auto: Mx3 1,8 *V6 * 24V * STAG300+ * '94
Strona 1 z 1